Kia Niro, Renault ZOE și Peugeot e-208 – bilanțul veteranilor

Niro si ZOE erau nu de mult vedete ale înmatriculărilor europene, proiectate cu pricepere și produse în număr destul de mare. In special Zoe a dominat clasamentele până în primăvara anului 2019, când de peste ocean a apărut Tesla Model 3.

Cu Peugeot e-208 povestea e cu totul alta și printre tunetele și fulgerele împotriva electrificării transmise cu orice ocazie de Carlos Tavares, CEO Stellantis, gama de modele electrice lansate în 2020 (pentru a evita amenzile europene în cazul depășirii emisiilor de CO2 pentru întreaga flotă produsă), nu a avut darul să convingă publicul în număr mare, cu excepția Franței.

Cu toate acestea, cele tei modele, pe care le urmărim de mai bine de trei ani în cadrul proiectului Electromobilitate s-au comportat fără probleme majore și au însoțit colegii noștri atât în drumurile zilnice, cât și în excursii prin țară și străinătate.

Chiar dacă nu mai sunt pe primele poziții ale clasamentelor de înmatriculare, interesul este în creștere pentru automobile second hand, mai accesibile ca preț decât cele noi, în special dacă istoricul de utilizare și încărcare este cunoscut.

Bilanțul pentru luna octombrie

Renault Zoe

Radu – Crivina (PH)

Odometru: 126.428 km

In luna anterioară, aplicațiile MyRenault/ TRONITY cu care monitorizez mașina, arată ca am parcurs 2386 km și ca am încărcat/utilizat 282/ 260 kWh:

Astfel, rezultă că am consumat în medie 10.9 kWh/100 km.

Din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare (luând în considerare și aportul panourilor foto-voltaice), sunt: 0 lei

Aplicația FotoSolar, dedicată monitorizării activității sistemului propriu fotovoltaic, sintetizează pentru luna anterioară că am produs/consumat casnic: 1760/ 782.59 kWh

Vremea a fost nefiresc de caldă pentru perioada asta a anului, drumurile mele mai scurte și prin apropiere, alimentarea doar din panouri.

Singura noutate e că au revenit spre sfârșitul lunii și serviciile de conectare ale mașinii și astfel “vad” iarăși mașina de la distanță.

Urmează verificarea de sezon înainte de iarnă și înlocuirea roților cu cele potrivite acesteia.

Drumuri bune tuturor!

Márton – Târgu Mureș

Zoe 41 a parcurs în luna octombrie 2288 km cu un consum de 350 kWh după contor, care include și pierderile de încărcare, rezultând un consum de 15.3 kWh/100km. Să menționăm că 213 kWh au fost din energia surplus din panouri fotovoltaice. Costuri cu încărcarea 81 ron. 

După poza din bord, pentru trei săptămâni din octombrie, care am parcurs 1702 km cu un consum mediu de 12.7 kWh/100km și am regenerat 30 kWh. 

Pentru mine, în Târgu Mureș în luna octombrie nu a trebuit să mă folosesc de AC sau de încălzire. Practic a fost luna cu cele mai mici consumuri de pe bord din tot anul. 
Drumuri în oraș și vreo trei ieșiri spre Odorheiu Secuiesc și Deda. 

Am fost la o conferință în Odorhei, unde am rămas plăcut surprins de numărul de stații de încărcare la Septimia Resort, unde sunt 8 conectoare disponibile pentru tot complexul. M-am mirat și de numarul mare de mașini la încărcat, atunci când sunt evenimente la care participanții vin din alte județe. 

Peugeot e-208

Laura – Timișoara

Poate că este greu de imaginat, dar Laura transmite, prin intermediul lui Tudor, informatii despre electro-leu de mai bine de trei ani, mai exact începând din 29 iunie 2020.

Peugeot-ul Laurei a parcurs în luna Octombrie 480 km, cu un consum de 15.7 kWh/100km și 22 km/h viteză medie. Odometrul indică la final de lună 25.824 km. Încărcările au fost efectuate doar acasă. 

Fără probleme de raportat.

Bogdan – București

Pentru luna octombrie avem:

  • Distanța totală: 134 km
  • Consum mediu: 15 kWh/100km
  • Viteza medie: 19 km/h
  • Nimic special de raportat.

Fiindcă Bogdan continuă să transmită informațiile săptămânal, iată și evoulția consumului mediu din ultimul an.

Kia Niro – Tibi (București)

Tot din rândul veteranilor proiectului nostru se numără și Tibi, care a transmis primele informații în 30 noiembrie 2020. Printre delegații în străinătate și alte proiecte la care colaborează, cel mai cunoscut fiind Autocritica, Tibi transmite date, atunci când folosește mașina.

Ultima poza din bord. Nu am avut nicio problemă tehnică, doar ceva de tinichigerie de la pupat un stâlpișor… dar am rezolvat pe casco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.