Introducere
După ce Andrei a preluat publicarea rapoartelor săptămânale pentru echipa Kona, alți colegi au fost încurajați să contribuie direct la informarea celor interesați despre experiențele acumulate cu un model electric, scrise din perspectiva proprietarilor.
Tibi își face debutul ca autor, deși v-ați mai întâlnit cu aventurile sale cu Niro la munte, de obicei cu schiurile s-au bicicletele pe portbagaj.
Consum Kia Niro
Uitându-mă la graficul de consum pentru cele trei Kia Niro, mi-e foarte ușor să zic în ce săptămâni am mers cu biciclete pe mașină (spike-urile la peste 18 KWh/100km) și când am mers fără. În ultima săptămâna având doar drumuri prin oraș, consumul mediu a scăzut notabil și s-a apropiat de cel al celorlalte Niro din garajul virtual.
Sunt curios cu cât influențează eficiența faptul că țin barele transversale montate, împreună cu doi suporți de biciclete și cât din diferență provine din stilul un pic mai sportiv de a conduce. Aș vrea să fac un test comparativ în curând, în condiții similare de temperatură și vânt, să văd ce diferențe de eficiență sunt între mașina stock, cu bare/suporți și cu biciclete.
Teo – imagini dintr-o excursie la Sinaia
Odată cu vremea bună si ridicarea unor restricții, Teo a pornit cu Niro în călătorii mai lungi și ne-a trimis imagini din zona Sinaia.
La începutul săptămânii, Niro indica la bord 328 km autonomie la 73% SOC, ceea ce reprezintă o autonomie estimata de 450 km, foarte apropiată de cea determinată după normele WLTP (455 km), sursa EVdatabase.
Un parcurs de 400 km cu Niro pare sa fie foarte realist între două încărcări la drum lung, pentru perioada de primăvară și toamnă, în condiții similare de drum, încărcare, vânt, temperatura interioara si exterioara, stil de condus, etc.
Comparând cu consumul colegilor cu Peugoet e-2008 și știind că modelele Peugeot sunt echipate cu un acumulator mai mic, 50 kWh nominal (45 kWh util), fata de 67 kWh nominal (64 kWh util) pentru Niro, modelul coreean oferă o combinație ideală de spațiu și independență de stațiile de încărcare.
Până de curând o necunoscută, consumul real al noului VW ID.4 realizat de Laurențiu și familia sa în primele două saptamani de utilizare 14.4 kWh/100 km și echiparea cu acumulator de 82 kWh (77 kWh util) promite autonomii în sezonul cald asemănătoare cu Niro.
Dezavantajul unui acumulator mare este masa proprie, care ridică greutatea totală a noului VW la peste 2.2 tone. Rămâne de văzut dacă echipa VW reușește să optimizeze BMS-ul acumulatorului, astfel ca valorile înregistrate iarna să scadă într-un domeniu mai rezonabil, decât cele comunicate de colegii cu ID.3 în primul sezon rece.
Dacă Ford și Skoda vor reuși să continue livrările în ritmul cu care au aprovizionat piața norvegiană în luna mai, unde Mach-e este deocamdată pe primul loc al înmatriculărilor, segmentul SUV/crossover din care fac parte Niro, 2008 și ID.4 va avea noi competitori performanți, cu atracție la public.
Pasionat de electromobilitate din 2020, cand am facut trecerea de la diesel la electric, dupa multa cercetare pentru a gasi o masina potrivita stilului de viata (calatorit cu bagaj, biciclete, schiuri si alte echipamente care strica puternic aerodinamica masinii)