Kona Electric, bilanț la 6 luni și 14000 km

De curând s-au făcut 6 luni de la primul drum cu o mașină electrică, Kona Electric. A fost un drum de 10 minute și ~8km, dar am simțit mașina și s-a creat o legătură. Simțeam că am condus acea mașină mult timp, mă simțeam „deja”obișnuit cu ea. Ulterior mi-am dat seama că trecând de la cutie de viteză manuală și ambreiaj la o mașină electrică fără ambreiaj a fost pentru mine ceva natural. În rândurile de mai jos voi trece prin etapele importante din cei aproape 14000 km.

Kona Electric rural mood 🙂

Achiziția

Achiziția este întotdeauna o etapă importantă, iar când vine vorba de un buget mai consistent deciziile sunt luate în familie. Primul contact cu un dealer a avut loc în vara lui 2020 când am primit prima ofertă. Fiind reticenți la finanțarea propusă am zis că revenim când ne rezolvăm o finanțare mai convenabilă. Am făcut-o în septembrie, iar răspunsul a fost că suntem în perioada de schimbare a modelului și pe noile oferte nu vom prinde buget Rabla+. Ne-am înțeles să ne auzim în februarie/martie 2021. Nu era nicio grabă din partea noastră.

În februarie am abordat mai multe variante, într-un final am rămas să alegem între ID.3 și Kona EV. Cel mai mult a cântărit pompă de căldură și geamurile cu protecție UV în favoarea Kona EV. Cumpăram o mașină pentru toată familia până la urmă.

Pe partea de contract, suport și informări am avut un partener de încredere la Cluj-Napoca. Am încheiat contractul în martie, la finele lui mai am avut mașina, exact cum s-a stabilit prin contract la finele lui mai. Consultantul nostru ne-a mai ajutat cu o recomandare pentru asigurări, înmatriculare definitivă în august și câteva accesorii. Voi detalia costurile mai jos în articol.

Asigurări

Consultantul Hyundai mi-a recomandat un broker, unde am făcut RCA și Casco de azi pe mâine. Asiguratorul este Allianz, iar costurile au fost de 508RON pentru RCA și 915EUR pentru Casco, plătibil în 4 rate. Astfel aveam toate actele necesare pentru a circula cu mașina.

Primul drum

Ziceam la început că primul drum a fost unul scurt, de ~8km, făcut în 10 minute. Totuși până la acest prim drum am avut de semnat o grămadă de acte, am plătit o taxa de predare de 106RON în reprezentanță și mi-a fost prezentată mașina. Cumva m-am pregătit toată ziua pentru momentul în care voi ieși pe poartă reprezentanței, dar grijile au dispărut după ce m-am pus la volan.

Era pentru mine prima mașină electrică și a două mașină fără cutie manuală, fără ambreiaj. La începutul articolului ziceam că ma simțeam „deja” obișnuit cu ea, tocmai din prisma faptului că nu am condus foarte des mașini apropiate că stil. Astfel, după instructaj, am ieșit relaxat pe poartă reprezentanței. Până la urmă era doar o mașină. Am ajuns acasă, am studiat puțin mașina și am mutat scaunele copiilor, urma să mergem să-i preluăm de la școală/grădiniță.

Naveta

Folosim mașina în principal pentru naveta în zona metropolitană Cluj. Facem zilnic 2-3 drumuri dus-întors între Jucu și Cluj-Napoca. Vorbesc așadar de o naveta de cel puțin 100 km/zi. Mașina a mers și o face in continuare ireproșabil. Pe relația de naveta o folosesc in modul ECO. În vara am făcut teste cu aceste moduri, iar in modul NORMAL am observat un consum suplimentar de energie. Familia se bucură de modul de rulare, mai silențios decât la o mașină ICE.

Acum, pe timp de iarnă, se observă clar consumul mai mare de energie. Temperaturile mai scăzute, dar și aglomerația și rutele ocolitoare ne conduc la un consum mai mare. Știam că va fi așa, eram pregătit pentru acest comportament încă de la achiziție. În grafic avem linia verde și consumul Kona Electric din noiembrie până astăzi.

Primul drum lung

Despre primul drum lung cu Kona Electric am relatat în primul meu articol pe electromobilitate.com. A fost un drum de concediu, până în Croația, cum am zis și în acest articol a fost un drum relaxant și fără emoții. Kona Electric și-a făcut datoria excelent pe acest prim drum lung.

Kona Electric încărcare AC Zaton, Croația

Accesorii

Până acum am cumpărat puține accesorii, am să amintesc barele transversale (750 RON), cablul type 2 (650 RON) și interfață ODB II (150 RON). Covorașele din cauciuc le-au pus cei de la reprezentanță, iar acum caut un covoraș de cauciuc de trecere pentru canalul median.

Energie la 14000 km si paralelă cu ICE

Energia necesară rulării o iau în proporție de 80% de la priza din garaj. Restul de 20% o trag de la chargerele din parcările municipiului Cluj-Napoca, unde energia e free of charge. Până în luna noiembrie nu am un calcul exact, mă bazez momentan doar pe un calcul estimativ.

Consumul mediu de la achiziție de 14,7 kWh/100km ne spune că am consumat până acum ~2058 kWh. Rezultă că am încărcat la priză ~1646kWh, iar costul ar fi de ~1054 RON. Voi adăugat costul încărcărilor de la drumul de Croația și voi ajunge la un cost de ~1304 RON.

Imediat după poza de 14000 km consumul mediu de la achiziție a crescut la 14.7 KWh/100km.

Spre comparație, în 2019 pe aceeași perioada, am rulat cu mașină ICE 14047 km, am consumat 865 de litrii de motorină cu un cost de 5077 RON.

Din luna august plătesc energie verde 100%, astfel consider că am câștigat pe de o parte la preț (dacă ne raportăm strict la o perioadă), iar pe partea de poluare am scutit măcar arderea acelor 865 de litrii de motorină și procesele din spatele producerii acestora.

Cost total de operare la 6 luni

În tabelul de mai jos prezint sumele din care am compus costul total de operare la 6 luni. În acest moment suntem la 10 RON/km. Mă aștept că acest cost să scadă simțitor în viitor. Am văzut cum a evoluat modelul altor colegi și sunt sigur că viitorul arătă bine.

Concluzie Kona Electric la aproape 15000 km

Nu am precizat până acum, echiparea mașinii e Highway+Navi. Am ales această echipare în ideea că mi se potrivește ceea ce oferă. Dacă regret ceva din echiparea superioară e doar sistemul SCC. Totuși, venind de pe un Polo 6R. echiparea mașinii e suficientă. Familia se bucură, cum am mai amintit, de protecția UV, de cotiera din spate și de spațiul mai generos.

Despre hardware numai de bine. Kona Electric merge excelent, nu am observat probleme mecanice, nu am greieri, scrâtâieli sau păcăneli.

Pe partea de software cred că mai e de muncă. Informațiile de rulare pe infotainment și BlueLink diferă de multe ori față de cele înregistrate real de mașină. După ultimul update la infotainment am observat că nu mai trece A/C în modul recirculare când se folosește lichidul de parbriz. Mai aveam o situație, care ține de drive mode. La oprire aveam ECO, să zicem, iar la următoarea pornire aveam modul NORMAL. Acestea sunt situații pe care le-am relatat consultantului care mi-a programat revizia de 15000 km. O să revin cu un articol pe această tema.

Astăzi, la 6 luni, consider că am făcut o alegere bună. Asta având în vedere și faptul că au fost puține variante pe masă la acel moment. Sunt sigur că am face aceeași alegere dacă ar fi să dăm timpul înapoi.

6 Responses

  1. Stanescu Marius spune:

    Frumos articol , ma bucur mult ca iti place masina! Si eu zic ca e o alegere buna !
    Sa va bucurati de ea !

  2. Cosmin-Adrian Matei spune:

    Mulțumesc! Continuăm să ne bucurăm ca la început parcă. Sărbători frumoase!

  3. Gabi spune:

    Kona-e e o masina foarte buna, dar mi s-a parut cam scumpa pentru mine, mai ales ca folosesc masina 99% urban.
    Asa ca mi-am luat o Dacia Spring, o masina buna in regim urban, mai ales ca a costat cam 8.000 euro cu toate optionalele. La 13-15 grade afara am obtinut consum mediu in jur de 10 kWh/100km, iar la -2 grade in jur de 15 kWh.
    Intr-adevar, condusul masinii electrice e o placere fata de masina ICE, mai ales ca scapi de mestecatul continuu in cutia de viteze. Cred ca in urmatorii ani masinile electrice vor deveni tot mai prezente pe strazi, mai ales odata cu imbunatatire tehnologiei de fabricatie a bateriilor si motoarelor, care vor deveni tot mai eficiente si mai ieftine.

  4. Dan spune:

    Am observat din poze ca folosesti un cablu type2 de 5m.Cat de mult conteaza unul de 5m versus unul de 3m, tinand cont ca majoritatea statiilor vin in fata masinii. Intreb ptr ca nu vreau sa ocup spatiu/murdaresc cablu stand pe jos.

  5. Cosmin-Adrian Matei spune:

    Salut Dan! E tare incomod cablul de 5m, iar mai incomod e grosimea lui, fiind capabil de încărcari cu 22kW. La momentul achiziției nu m-am gândit cât de greu o sa fie de manevrat, doar că e posibil ca în viitor să dispun și de o mașină capabilă să utilizeze puterea disponibilă. Oricum l-am folosit puțin, pot număra pe degetele de la o mână încărcările AC unde am avut nevoie de el. Cele de destinație din Croația sunt cele mai multe 🙂

  6. Cosmin-Adrian Matei spune:

    Salut Gabi! Cum e experiența cu Spring după mai bine de 1 an de la achiziție. Dacă-l mai ai, bineînțeles 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.