Kona Electric – cât de importantă este preîncălzirea?

Pentru ca mulți dintre proprietarii de mașini electrice din România se confruntă cu prima iarnă și cu efectele temperaturilor scăzute care strică socotelile de autonomie și consum, am hotărât să facem un scurt test pentru a demonstra utilitatea funcției de preîncălzire a mașinilor electrice.

La fel cum scria și Dan în ultimele articole despre consumul mașinilor parcate în garajul nostru virtual, sezonul rece aduce creșterea consumului cu aproximativ 50% față de perioada mai călduroasă din cauza utilizării rezervei de energie pentru încălzirea acumulatorului și a habitaclului. Bineînțeles, această creștere a consumului duce la scăderea autonomiei.

Lucrurile nu stau însă atât de rău precum par la prima vedere, cele mai mari creșteri ale consumului fiind observate la drumurile dese și scurte, unde o mare parte din energie este consumată pentru a menține habitaclul la o temperatură confortabilă. Odată ce temperatura interioară și cea a acumulatorului ajung la valori optime, consumul scade și se apropie de valorile obișnuite din sezonul mai cald.

Testul de care vă spuneam a constat în parcurgerea unui traseu de aproape 15 km, în doua etape succesive. Prima dată am pornit cu mașina rece, de la o temperatura exterioară de 2℃, am setat climatizarea pe 21℃, cu funcția „driver only” pornită și am obținut un consum de 19.6 kWh/100 km. Graficul consumatorilor indica următoarele valori:

  • Driving: 57%
  • Climate: 28%
  • Electronics: 15%

A doua parcurgere a aceluiași traseu, unde temperatura interioară se stabilizase în jurul valorii de 21℃ a dus la o scădere a consumului cu 25%, la valoarea de 14.6 kWh/100 km. De aceasta dată, graficul consumatorilor s-a modificat, indicând valorile:

  • Driving: 75%
  • Climate: 15%
  • Electronics: 10%

Așadar, funcția de preîncălzire a mașinii are potențialul de a scădea semnificativ consumul, mai ales pe distanțe scurte, în oraș, unde ciclurile de încălzire – răcire sunt frecvente.

Testul în format video poate fi vizionat aici ⬇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.