Cei trei protagoniști, Hyundai Kona, Kia Niro și VW ID.3, se numără printre automobilele cu cea mai mare autonomie disponibilă în Romania, care beneficiază de subvenții.
Pentru Jaguar i-Pace, Audi e-Tron și Mercedes EQC prețul de achiziție aproape se dublează, iar Tesla încă nu beneficiază de subvenție, deși numărul exemplarelor achiziționate de super fani este în continuă creștere.
Toți proprietarii acestor modele sunt uniți printr-o provocare comună: PRIMUL SEZON RECE!
Fiind achiziționate începând din primăvara anului 2020, euforia plutirii liniștite și fără emisii la eșapament, nu a fost tulburata de abateri prea mari față de autonomia indicată de producător. In rare excepții, când gâdilatul irezistibil al pedalei de accelerație, a transformat cuplul instant în pole position la fiecare semafor, sau când canicula a suprasolicitat instalația de aer condiționat, consumul a crescut și autonomia a scăzut proporțional, dar fenomenul era cunoscut, din viața dinainte de cea de electromobilist.
Primele zile reci au adus și primele priviri încruntate la indicatorul autonomiei estimate, după ce până nu de mult fericiții proprietari au asistat la o creștere a „consumului” cu peste 50%.
Este tributul plătit de fiecare nou proprietar de mașină electrică primei experiențe de iarnă, când la drumuri scurte în oraș, cu opriri multiple, o bună parte a energiei se consumă pentru încălzirea acumulatorului și a habitaclului.

Odată cu acumularea experienței, fiecare va constata că la drumuri mai lungi, după ce acumulatorul a atins temperatura optimă de funcționare și habitaclul a ajuns la temperatura dorită de pasageri, consumul mediu scade și autonomia estimată crește.
Cu siguranță consumul este mai mare ca vara, dar aceasta se întâmpla și la automobilele clasice, fără stresul încărcării, în schimb cu o penalizare aspră financiară pentru costul carburanților.
In cazul electricelor opiniile și grija pentru consum sunt împărțite, între cei ce încarcă gratuit, în timp ce își fac cumpărăturile, sau la servici, și cei ce sunt nevoiți sa încarce la tarifele mari practicate la stațiile rapide, ce nu pot fi ocolite la un drum lung, în tranzit.
Cei mai mulți și mulțumiți, sunt proprietarii ce pot încărca acasă și pleacă la drum cu mașina încălzită și acumulatorul precondiționat. Prețul energiei electrice casnice, face chiar și în condiții de iarnă, transportul electric de cel puțin trei ori mai ieftin decât cel cu carburanți, pentru mașini cu specificații asemănătoare.
Informații de consum de la proprietarii de Kona, Niro și ID.3
Pe lângă cele doua Kia Niro, recent parcate in garajul nostru virtual de Marius și Teo, am utilizat informațiile transmise de Paul, care a acumulat cei mai mulți kilometri cu Kona și Cristian, singurul posesor al unei variante Highway din echipa noastră.

Daniel este la început de drum cu ID.3-ul său și se plasează exact în centrul gamei de valori de consum din ultima săptămâna. Iată ce ne scrie despre ultimele experiențe:
- aplicația WeConnect oferită de ID e rudimentară și nu oferă date despre consumul mașinii
- sistemul de infotainment nu are decât 3 parametrii:
- since start (se resetează automat la câteva ore)
- long term
- since charge (se resetează la fiecare încărcare)
Cum de obicei mă bazam pe „since charge”, săptămâna ce a trecut am făcut mai mult de 400km și a trebuit să fac două încărcări
- una peste noapte acasă, la priza de 220. Nu am încărcat foarte mult în cele 12 ore, cam 30%
- și încă o încărcare de 80% la Renovatio.
Am schimbat câteva aspecte față de săptămâna trecută în utilizarea mașinii:
- am redus temperatura din interior la 20 de grade și mod eco (încălzește doar zona șoferului)
- am folosit mai mult încălzirea în scaun și volan
- am setat mașina pe mod de conducere individual, unde clima și accelerația sunt pe eco, și restul de parametrii pe confort





Fiind un adept convins al încărcării lente acasă, de dragul acumulatorului, l-am întrebat pe Daniel dacă încărcarea la priza casnică, acele 30% de care scrie că le-a obținut peste noapte, acoperă nevoile de circulație zilnice.
Da, categoric încărcarea de acasă, peste noapte chiar și cu priza mașinii, acoperă nevoile zilnice.
Daniel Ighisan, VW ID.3, Timișoara
Alte valori de consum obținute cu Kona la Băilești, Cluj, Sibiu și Timișoara
Pe lângă valorile listate mai sus, comunicate de Cristian și Paul, am păstrat obiceiul reprezentării grafice pentru cele cinci mașini parcate în garajul nostru virtual, pentru a înțelege mai bine spectrul de valori obținute de fiecare proprietar, în funcție de nevoile proprii de deplasare.

Mai puțin de cinci procente din diferențele înregistrate sunt determinate de anvelopele utilizate în prezent (iarnă sau all season), iar diferențele semnificative sunt cauzate de distanțele parcurse și temperatura la pornire.
Cu cât temperatura este mai coborâtă și drumul mai scurt, valorile de consum vor creste treptat pana în ianuarie, urmând să scadă începând cu mijlocul lunii februarie, asa cum demonstraza graficul pe termen lung realizat cu Ionica (Hyundai Ioniq, model 2018).

Să ne auzim și vedem sănătoși în primăvara și să zâmbim îngăduitori la bătăile de cap cauzate de prima iarnă electromobilistică!
Alte articole pe acelasi subiect:
- Să facem cunoștință cu „electrozgribuliții”
- Impactul călătoriilor scurte asupra consumului iarna
- Nici Tesla Model 3 nu este imună la frig
- Călătorii de iarnă cu Hyundai Ioniq (partea a II-a)
- Hyundai Ioniq model 2020 – după șapte luni
- Din seria „isprăvile Ionicilor”

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Observ că și electricele își dau peste cap consumul la parcursuri scurte, la fel ca termicele !
Și tot ca termicele, era să scriu termitele, la parcursuri lungi consumul se încadrează în consumul mediu…
Cu niște calcule empirice, o înmulțire, o împărțire și o scădere, la cel mai mare preț pe unitate de 1,95 lei la un drum de 97 kilometri, așa cum este în imagine, îmi dă o cheltuială de 31,78 lei un „plin” electric, 0,33 lei/km adică cu 4,47 lei mai mult ca la o termică cu un consum de 6,2 l/100km și un preț de 4,54lei/litru pentru același parcurs.
Dacă schimbăm prețul la curent la 1,45 lei/unitate se schimbă foaia net în avantajul electricei: 23,63 lei pentru cei 97 de kilometri, 0,24 lei/km adică cu 3,67 lei mai puțin ca o termică pentru același parcurs.
Dacă în calcul intră priza de acasă, nici nu mai are rost să socotesc.
Electrice – Termice, 1 – 0…
Două aspecte ar fi bune de luat în calcul pentru achiziția unei mașini electrice:
1. Consumul la parcursuri scurte este mai mare în oraș DOAR la temperaturi joase pentru electrice, când consumă energie pentru încălzirea acumulatorului și a habitaclului, iar frânarea regenerativă este limitată. Primăvara și toamna consumul electricelor în oraș este MAI MIC decât la drum lung, fiindcă beneficiază din plin de frânarea regenerativă și nu are consumatori suplimentari.
2. Energie scumpă, 1.95 lei/kWh, se folosește doar la drumuri lungi, când ești în tranzit și ai nevoie de încărcare rapidă. In mod normal vei încărca acasă, la putere mică sau chiar GRATUIT, în timpul cumpărăturilor.
2. Încărcările gratuite, cel puțin în „cuplul” Renovatio – Kaufland s-au încheiat parțial.
Au „inventat” cupoane de încărcare și anume, trebuie să faci un număr de 4 cumpărături săptămînale de cel puțin 500 de lei ca să primești cinci cupoane ! Am aflat de asta cînd am fost să văd unde au mutat stația de la Kaufland Deva după încheierea lucrărilor din zonă. Au mutat-o pe peretele clădirii tot în aceiași zonă.
Dacă îmi iasă pasența cu finanțarea și reușesc o Dacia Spring, voi vorbi la serviciu pentru o priză normală de încărcare. În opt ore de serviciu sigur recuperez mare parte din energia consumată pe navetă…
Poate folosește cuiva, deși cred că toți posesorii de electrice au aflat deja…
https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_MarketingDocument/rum/22/83/Asset_7022283.pdf