#konașii: adevăr, provocare și săptămâna #44

Săptămâna #44 ne aduce mai aproape de sezonul rece. Vom vedea încet creșterea consumului cum facem tranziția spre temperaturi mai mici.

Adevăr și-o provocare

Chiar dacă s-a scris mult pe blog, chiar dacă au fost evenimente, chiar daca experiențele expuse de 5 ani în acest mediu de către peste 80 de proprietari parcă nu sunt suficiente pentru a reține esențialul. Chiar dacă raportul Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) ne spune că mașinile electrice sunt cea mai bună cale spre ținta care ne-am propus-o pentru a menține planeta la o temperatură propice vieții, cine credeți că va avea interesul să citească acele rânduri?

Ce bine că sunt tot timpul scurtături. Căutând câteva răspunsuri scurte la titlurile false promovate de sceptici am găsit următorul articol: Factcheck: 21 misleading myths about electric vehicles. Folosiți funcția de traducere în limba română și puteți alege dintr-o listă de 21 de mituri.

Cu argumente științifice se demontează multe rețineri a celor nehotărâți și a scepticilor. Unul care mi-a fost aruncat în față de curând:

FALS: „Benzina sintetică ar putea înlocui vehiculele electrice”

Ele sunt, de asemenea, foarte ineficiente de produs. Analiza Carbon Brief arată că ar fi nevoie de cel puțin cinci ori mai multă energie electrică pentru a rula mașinile cu combustibili electronici sintetici decât pentru vehiculele electrice.”

Chiar am zâmbit la această analiză a celor de la CarbonBrief. Astfel, un adevăr ar trebui sa ne ducă la o provocare. Vă provoc să nu plecați urechea la dezinformări, recomandarea de a căuta resurse de calitate rămâne parte din procesul de educație continuă prin care trecem cu toții.

Săptămâna #44

Pe parcursul anului 2023 am fost și 8 proprietari care am raportat în datele colectate. O echipă mare, care încet s-a redus. Cum spuneam în cronica precedentă Codruț (MM) se alătură lui Adi (PH) în echipa colegilor ale căror date le primim lunar.

Astfel, rămânem 6 voluntari care vom trimite date săptămânal.

Săptămâna trecută ne-au adus 3.079 km cu un consum mediu pe echipă de 14.8 kWh/100km. Titus (SB) a stabilit ambele recorduri. Vom vedea cum se justifică consumul mai mare mai jos.

Pentru o înțelegere mai bună atașăm graficele săptămânale obișnuite, continuate de informațiile primite direct de la proprietari.

S-a repetat de de mai multe ori pe blog și e important să ne amintim. Temperaturile în scădere vor avea impact asupra consumului. Cei trecuți prin cel puțin o iarnă cu mașina știu la ce să se aștepte, pentru cei care sunt la prima iarnă sunt de citit experiențele din anii precedenți care se găsesc pe blog.

Titus (SB)

Săptămâna 01-05.11:

 • distanță: 1528 km
 • consum mediu: 16,1 kWh/100km
 • cost: 163 ron

Săptămâna trecută am făcut mai multe drumuri ca de obicei.

Am făcut un drum Sibiu-Cluj-Sibiu (miercuri 400 km) și la sfârsit de săptămână am fost la Timisoara (300 km) să ajung la expoziția lui Brancuși. Duminica m-am întors de la Timisoara la Sibiu după care am plecat la Cluj și iară la Sibiu (670 km). Sibiu – Timisoara (și retur) a fost făcut dintr-o bucata dar am mers în medie cu 115 km, iar spre Cluj am mers cu 125 km/h pe autostrada.

Daniel (CJ)

În săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie Kona a parcurs următoarele:

 • 439,7 km parcurși
 • consum mediu 14 kWh/100km
 • cost încărcări 0 lei

În weekend am avut o mulțime de drumuri scurte sub 5 km și cumulat cu temperaturile mai scăzute a rezultat un consum mai ridicat.

În rest toate bune, încet mă pregătesc de revizia de 45k km.

Florinel (TM)

Săptămâna #44:

 • 172.1 km parcurși
 • 13.6 kwh consum mediu
 • încarcat doar acasă (Hidroelectrica)

Gabriel (MS)

Săptămâna #44 a arătat așa:

 • distanță parcursă: 299.7 km
 • consumul mediu: 13.0 kWh/100 km
 • încărcare: încărcat acasă (nu mai produc panourile așa de mult dar încă am surplus destul din vară)

Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:

 • Naveta: Luni – vineri
 • Weekend-ul a fost petrecut pe acasă.

George (DB)

În prima săptămână din noiembrie am parcurs doar 113 km, numai în oraș. Am avut un consum mediu de 13,2 de kWh. Am încărcat numai de acasă, din rețea (cost de aproximativ 25 lei) și din fotovoltaic.

Cosmin (CJ)

Săptămâna #43:

 • parcurs: 525.7 km
 • consum mediu: 13.2 kWh/100km
 • viteză medie: 51.9 km/h
 • temperatură medie: 13.6 °C

Puțin peste 290 km reprezintă drumul de întoarcere din MM. Am relatat despre această experiență aici. Am avut 2 sesiune de încărcare la e-Charge în Baia Mare și 2 în garaj. Cele din garaj le consider încă din grid deoarece încă nu am posibilitatea de a măsura ceea ce export din producția solară. Cei de la distribuție nu au făcut nimic de mai bine de o lună, nu răspund la cererile directe, așa că am deschis iar un proxy prin ANRE. Ultimele 3 acțiuni au fost extrem de eficiente, să vedem de această dată.

Mașina are 2 greieri care îmi ridică câteva semne de întrebare. Unul se aude la acționarea pedalei de frână, celălalt în spate, cumva central. Despre al 2-lea am comunicat la ultima revizie, dar nu au găsit nimic în zona trenului de rulare, lucru care m-a liniștit. Ulterior am golit tot din mașină/portbagaj și tot se aude. Urmează alte teste. Pentru primul voi vorbi la următoarea revizie, prin iarnă/primăvară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.