Tesla Model 3 Long Range – impactul temperaturilor scăzute asupra consumului

Statisticile înmatriculărilor globale publicate de CleanTechnica ne arată Tesla poziționând două modele, Y și 3, pe pozițiile 1 și 2 în clasamentului mondial BEV (100% electrice), după primele nouă luni din acest an.

Dacă Model Y nu este o surpriză, fiind la ora actuală cel mai bine vândut automobil pe glob, indiferent de motorizare, ”bătrânul” Model 3, lansat în 2017 și perfecționat continuu, a mai cucerit inima a 386.786 cumpărători în primele nouă luni din 2023.

Vom urmări cu mult interes atât evoluția noului Model 3, parcat recent de Cătălin (Craiova) în garajul nostru virtual, cât și înmatriculările globale din ultimul trimestru al anului.

Apropos de livrarea mașinii lui Cătălin. Este uimitor să vedem un Model 3 ”Highland” fabricat la Shanghai și livrat în China în 26 octombrie, după mai puțin de o săptămână la București și în aceeași zi la Craiova!!

Model 3 Long Range în cadrul proiectului Electromobilitate

Profilul deplasărilor lui George de la Ineu la Arad și ale lui Răzvan la Karstula sunt pe teren plat și în lunile de vară diferențele de consum au fost minime. Începând din octombrie, valorile medii diferă semnificativ, fiind afectate de domeniul temperaturilor din ultimele săptămâni în cele două locații.

 • la Karstula în majoritatea timpului temperatura nu a trecut peste 0 grade, ultimele două zile înregistrând maxime de +5 grade;
 • la Ineu nu a coborât sub 7 grade.
Sursa diagramelor de temperatura și umiditate: MeteoBlue

George – Dual Motor, Ineu

 • 392 km efectuați
 • 11.9 kWh/100km consum mediu
 • încărcat doar acasă din fotovoltaic
 • fără probleme

Răzvan – Dual Motor, Karstula (Finlanda)

In săptămâna 44:

 • am condus 314 Km,
 • am încărcat 123 kWh,
 • consum total 71 kWh,
 • consum mediu 22.7 kWh/100km (au fost mai mereu -10o C, săptămâna asta e aproape de 2 grade… e mult mai bine)
 • cost 0, încărcare la locul de muncă

Monica și Dan – Long Range RWD, Motor City (Michigan)

TM 3 la camping Kanab, podișul Colorado, octombrie 2022

La temperaturi mai ridicate decât cele comunicate de Răzvan din Finlanda, TM 3 a fost de serviciu zilnic cu dusul și adusul nepotului de la grădiniță.

Din cauza unor reparații la o intersecție de autostrăzi, unde din patru benzi a rămas doar una și coada s-a lungit la orele de vârf proporțional, am circulat doar pe drumuri locale, cu numeroase intersecții și semafoare.

Alternând doi șoferi la volan, dar pornind dimineața din garaj (fără preîncălzire deocamdată) și respectând limitele de viteză pe traseu (max. 45 mph, aprox. 72 km/h) am realizat un consum mediu săptămânal de 14.4 kWh/100km, care este încă sub media de la achiziție (15 kWh/100km după 132.000 km).

Nu am încărcat săptămâna trecută, ca de obicei la priza casnică din garaj, încercând să văd dacă estimarea autonomiei de 301 mile (484 km) la 100% SOC este realistă după cinci ani de utilizare. Din păcate, după 254 mile (408 km) a trebuit să întrerup testul de descărcare, soția având un drum mai lung de parcurs.

Au fost suficiente 10 min de încărcare la Supercharger-ul din apropiere, pe care nu-l utilizasem din decembrie 2019 în timpul vizitei lui Tudor (IONIQ 5, TM) și a familiei Marchiș (Peugeot e208, TM) în Michigan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.