Transcarpatica III – ecoturism în Apuseni

După ce am prezentat suficiente exemple de călătorii electrice lungi și traversări ale munților, ca muniție în dialogul veșnic ofticos cu electro-scepticii (pe care îi compătimim văzând prețurile la combustibil…), în 2021 ne-am decis să pornim într-un raid montan cu obiectivul de a trece în fiecare zi cel puțin o dată Carpații.

Nu suntem (chiar) atât de naivi să speram că atacurile pe baza unor zvonuri nefondate să înceteze, dar am dovedit că la nivelul tehnologiei și infrastructurii din România în 2021 un astfel de raid montan 100% electric a fost posibil, fără surprize sau neplăceri.

Fiind la început, entuziasmul pentru o asemenea aventură era mare, dar numarul restrâns de participanți ne-a dat de gândit dacă cinci zile de călătorie sunt la îndemâna colegilor prinși în activități profesionale, de familie și alte priorități.

A doua ediție – 2022

A doua ediție s-a concentrat pe trecătorile cele mai spectaculoase și celebre din România: Transalpina și Transfăgărășan, parcurse în două zile. Numarul participanților a crescut, deși vremea nefavorabilă nu a fost potrivită pentru regrupări, poze cu echipa și interminabile electro-povești în aer liber.

A treia ediție -2023

Pentru a treia ediție, am decis să luăm startul din Șpring, județul Alba. Ne imaginam că vom saluta acolo o mulțime de springari, veniți din zonele apropiate, să trăiască alături de noi bucuria de a oferi o plimbare electrică copiilor din comuna cu un nume atât de apropiat de cel al îndrăgitei ”chinezoaice”, ce reprezintă astăzi 40% din parcul de automobile electrice din România.

Ionuț a venit din Pitești să povestească copiilor din Drașov despre Dacia Spring, apoi le-a oferit plimbări prin comună

Ionuț a salvat onoarea springarilor. Mihai, după eforturi imense pentru călătoria la Gdansk, a rămas împotmolit pe ultima etapă spre Șpring într-o stație buclucașă din Ungaria. Cu toate peripețiile, a ajuns în timp util la Alba Iulia, unde ne-am întâlnit cu drag.

Obiectivul de anul acesta au fost munții Apuseni, pe care i-am traversat de la nord la sud pe traseul Huedin-Albac în 2021 la prima ediție Transcarpatica. Fiindcă pentru etapa din a cincea zi a raidului rămăsesem doar două mașini, frumusețea zonei ne-a stimulat să revenim împreună cu grupul de colegi pasionați de ecoturism.

Marius (Tesla Model 3, Câmpina) și Dan (IONIQ 5, Timișoara) la prima ediție Transcarpatica, octombrie 2021
Participanții la Transcarpatica III, 24 septembrie 2023

Nouă din cele zece mașini participante la Transcarpatica III (Cosmin și familia au pornit spre Peștera Scărișoara)

Cei zece participanți la ediția 2023, în ordinea distanței de unde au venit la Transcarpatica:

  • București: Dan (Volvo XC40) și Alex D. (Tesla Model 3);
  • Ploiești: Radu (Renault ZOE);
  • Timișoara: Dan (IONIQ 5);
  • Brașov: Cristi (Tesla Model Y) și Andrei (Hyundai Kona);
  • Târgu Mureș: Gabi (Hyundai Kona);
  • Cluj: Cosmin (Hyundai Kona), Laurențiu (VW ID.4) și Marcel (VW ID.3)

Fiindcă ne plac statisticile să subliniem că:

  • cea mai numeroasă participare a fost din Cluj;
  • cele mai multe mașini de același fel au fost #konițele (din nou!);
  • cea mai bine reprezentată echipa din cadrul proiectului Electromobilitate a fost Grupa Mare cu trei din patru colegi prezenți direct sau indirect (Tudor prin delegat).

Mulțumim Dragoș pentru frumoasele imagini culese de pe traseu

Pe lângă participarea familiilor, am avut invitați din Sibiu și Târgu Mureș, care au avut ocazia, prin bunăvoința colegilor, să conducă sau să călătorească cu diferite modele electrice. În plus, au aflat părțile bune dar și problemele apărute la cele opt modele prezente pe traseul din Apuseni direct de la proprietari.

Mulțumim Alex pentru filmările cu drona

După zeci de mii de kilometri parcurși la volan, opinia colegilor nostri este relevantă, cu atât mai mult cu cât nu este vorba de promovări pentru vânzare, de obligațiile contractelor de sponsorizare, sau de prezentări după un scurt test drive.

Dintre colegii nostri cei mai experimentați au fost prezenți:

  • Andrei, cu peste 170.000 km la bordul Konei,
  • Radu, care a trecut de 115.000 km cu ZOE,
  • Marcel, aflat în apropiere de 90.000 km cu ID.3
  • și subsemnatul, cu peste130.000 km adunați pe două continente cu Tesla Model 3.

Traseul ediției a III-a

Șpring – Alba Iulia – Albac – Pasul Ursoaia (1320 m altitudine) – barajul Fântanele – pârtia Mărișel – Gilău – Ciugud

Parcursul din acest an a fost cel mai scurt dintre cele trei ediții din două motive.

  • Primul a fost legat de timpul alocat copiilor la Șpring, a căror bucurie de a călători cu mai multe modele electrice nu putea fi curmată prematur.
  • Al doilea, a fost feedback-ul de anul trecut, când vremea nefavorabilă a prelungit mult călătoria și nu a mai lăsat timp de electro-povești.

Deși drumul parcurs este frumos marcat ca ”zonă ecoturistică”, duminică 24 septembrie 2023, am întâlnit o singură mașină electrică ce nu făcea parte din echipa Electromobilitate.

De ce este cu adevărat capabilă o mașină electrică, cu un echipaj determinat, au dovedit Dan și soția, care au venit de la București cu Volvo XC40 Recharge în Apuseni peste Transalpina și s-au intros pe Transfăgărășan, combinând traseul Transcarpatica II și III într-o singură experiență de weekend.

Perspectiva individuală asupra ediției din acest an o veți găsi cât de curând în relatările colegilor participanți din cronicile săptămânale.

Ce propuneri aveți pentru ediția a 4-a?

La fel cum evenimentul electromobilistic cu ocazia Earth Day se va repeta la Timișoara în 22 aprilie 2024, iar a doua întâlnire de la Șpring va fi în 21 septembrie 2024, cea de patra ediție Transcarpatica este în colimatorul nostru și pentru anul viitor.

Ce traseu propuneți ca să fie cât mai la îndemână și pentru voi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.