Rata de adoptare a autovehiculelor electrice in crestere in Europa (rezultate partiale)

Pe masura ce rezultatele inmatricularilor din 2019 sunt publicate, ne-am propus sa reprezentam grafic pe „curba S” (curba de adoptare a tehnologiilor noi), pozitia atinsa in 2019 de liderii tranzitiei spre electromobilitate.

Rezultate partiale pentru 2019 (publicate de EVsales)

Cu toate ca in unele tari inmatricularile de automobile electrice au scazut in 2019, in contextul unor scaderi si mai mari a vanzarilor celor clasice, rata de adoptare pentru EV si PHEV este in crestere in Europa.

Rata de adoptare este total diferita de volumul de vanzare, reflectand disponibilitatea publicului de a achizitiona noua tehnologie, iar in cazul automobilelor electrice este legata de subventiile acordate, puterea de cumparare si maturitatea ecosistemului pentru sustinerea tranzitiei spre electrificarea transportului in fiecare tara.

Lider mondial de necontestat ramane Norvegia, unde efortul de incurajare a electromobilitatii se intinde pe 20 de ani. Ca urmare a politicilor consecvente de sustinere, ponderea inmatricularilor de automobile electrice (EV+PHEV) a depasit in 2019 pe cea a vehiculelor echipate cu motoare cu ardere interna. Este singura tara ajunsa in categoria de adoptare denumita „majoritatea tarzie”.

Nu este intamplator ca lumea priveste la Norvegia cum solutioneaza problemele ce apar odata cu penetrarea pe scara tot mai larga a masinilor electrice, incepand cu reteaua electrica si continuand cu o serie de aspecte noi legate de:

  • Densitatea retelei de incarcare,
  • Recalificarea personalului din service-urile auto,
  • Raportul de statii de incarcare privat-public,
  • Sisteme de incarcare rapida in circuit inchis pentru flotele comerciale,
  • Incarcarea wireless pentru taxiuri,
  • Amplasarea statiilor de incarcare rapida in benzinarii,
  • Facilitati acordate proprietarilor (scutire taxe de drum, de parcare sau acces la benzile de circualtie pentru transportul public)
  • Taxarea autovehiculelor electrice
  • Dezmembrarea si reciclarea autovehiculelor electrice

Cu o singura exceptie, Islanda cu o piata auto minuscula, aflata in categoria de adoptare denumita „majoritatea timpurie”, pietele auto mature din Europa se afla in etapa „adoptatorilor timpurii”, cu o pondere mai mica de 15% a automobilelor electrice din inmatricularile totale.

Invatand de la Norvegia, este suficient timp pentru guverne si mediul intreprinzatorilor privati sa isi faca temeinic lectiile pentru ca adoptarea pe scara larga a electromobilitatii sa rezolve problema poluarii si zgomotului in orase, fara sa genereze altele noi prea mari.

NOTA: cota de 15% atinsa de Olanda in 2019 a fost o urmare a cresterii vanzarilor datorita modificarii sistemului de taxare pentru autovehicule electrice, incepand cu 1 ianuarie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.