La revedere Renault Megane E-Tech! George continuă călătoria cu Tesla

In urmă cu 12 luni George ridica primul automobil electric al familiei de la concesionarul Renault din Arad și pentru mai bine de o jumătate de an a relatat săptămânal, cu multa punctualitate, parcursul, consumul mediu și costurile cu încărcarea, alături de echipa VW ID.3.

In articolul introductiv, prin care toti participanții la proiect se prezintă comunității, George ne mărturisea:

Pentru mine este primul model electric, comandat fără a vedea mașina, nu era încă lansată în România, în 02.05.2022.

Megane E-Tech, bateria 60 kWh, motor de 160 kW, varianta Equilibre cu ceva opțiuni adăugate.

Încărcare AC 7.4 kW, DC 130 kW,  jante 18”, fara pompă de caldură – nu am considerat necesar având în vedere iernile din vestul RO.

Vin de la exclusiv mașini diesel, iar trecerea la electric am făcut-o atât pentru a reducere costurile, cât și deoarece sunt convins că era combustibililor fosili este pe cale să apună.

George Moț – La o săptămână după achiziție, George a parcat primul Renault Megane în garajul nostru virtual

În același articol, atunci când scria de stația instalată acasă, George a lăsat să se întrevadă posibilitatea achiziției unui alt electromobil:

Mi-am montat acasă o stație EV-Mag Ampevo de 22 kW cu reglaj amperaj din aplicație de la 8 amp, în idea că pe viitor poate o să cumpăr o mașină cu putere de încărcare de 11 kW sau 22 kW.

După doar 30 săptămâni alături de Megane, ieftinirile anunțate de Tesla în 13 ianuarie 2023 au fost un bun prilej de achiziție a unui Model 3 LR. George a continuat naveta la locul de muncă din Arad, dar a pornit și într-o lungă călătorie spre Italia și a mai făcut două drumuri la București.

Statisticile parcursului monitorizat în cadrul proiectului Electromobilitate, indică asemănările, dar și diferențele modului în care au fost utilizate cele două ”electrice” ale familiei.

George a definit cazul său ideal de utilizare în modul următor:

Fac naveta cca 1000-1200 km pe lună, la care mai adaug km ce îi parcurg pentru necesitățile zilnice, ieșiri în zile libere și concediu. 90% din timp plec de acasă cu mașina, așadar având în vedere că am 9 kW panouri fotovoltaice instalate, iar 11.6 kW în curs de instalare, este un mare plus pentru costurile cu energia pentru mine.

Impactul investiției în instalația fotovoltaică, se resimte atât în costurile reduse necesare confortului acasă, cât și în cele pentru încărcarea celor două automobile electrice, fiindcă Megane nu a eliberat scena de îndată ce Model 3 și-a făcut apariția la Ineu.

In ultimul mesaj transmis pentru statisticile săptămânale, George ne informează:

… am mai făcut cu Megane 264 km, cu un consum mediu de 11.3 kWh/100km, cu încărcare doar acasă din fotovoltaic. Am făcut prima revizie cu un cost de 420 lei. Este ultima raportare la Megane întrucât este vândut.

Am un an de când am trecut pe EV și am cumulat pe ambele mașini 23.500 km fără probleme.

Din totalul kilometrilor parcurși de George, 21.583 km au fost monitorizați săptămânal, repartizați după cum urmează:

  • Renault Megane: 10.566 km în 30 săptămâni, cu un consum mediu de 13.6 kWh/100km;
  • Tesla Model 3 LR: 11.027 km în 21 săptămâni, cu consum mediu 12.9 kWh/100km.

Înainte de a sări la concluzii pripite despre superioritatea unuia sau altuia dintre modele, să reținem că rezultatul Megane-ului include lunile de iarnă, în timp ce Model 3 și-a început cariera în cadrul proiectului doar în primăvară.

Probabil mai utile decat valorile medii de consum sunt remarcile lui George, care a observat un consum mai redus pentru Megane la viteze mici pe DN și în oraș, Tesla preluând conducerea la capitolul eficiență la viteze mai mari pe autostradă.

Un alt aspect subliniat de George, cu obiectivitatea celui ce a băgat mâna în buzunar pentru ambele mașini și nu este sponsorizat să laude una sau alta, este confortul superior al Megane-ului.

După un an de când Renault-ul a parcat în garajul nostru virtual, ne luăm rămas bun de la un model promițător în Europa și îi dorim noului proprietar aceleași satisfacții și lipsă de probleme cum a relatat George pe parcursul ultimelor 12 luni.

Cât despre Megane în cadrul proiectului nostru, exemplarul de la Deva a revenit pe șosele după aproape trei luni de dormitat în service, așa că ne bazăm în continuare pe Marcel să ne țină la curent cu bucuriile și problemele întâmpinate la volanul noii vedete franceze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.