La o săptămână după achiziție, George a parcat primul Renault Megane în garajul nostru virtual

Introducere

Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori la început, când entuziasmul pentru noua achiziție este maxim, George ne-a contactat la o săptămână după preluarea unui Megane, oferindu-se să participe pentru următoarele 12 luni la proiectul Electromobilitate cu informații despre experiențele cu un Renault Megane.

Tot așa cum este obiceiul casei, l-am rugat să ne scrie câteva cuvinte despre motivele pentru care a pornit pe calea mobilității electrice și de ce a ales Megane. Cu încântare am primit primele rânduri și am găsit un caz ideal de utilizare, cu navetă zilnică peste 100 km, asociată cu încărcarea acasă de la o instalație fotovoltaică, care acoperă nevoile casnice și cele de transport.

Din vestul însorit al țării, mai precis din Ineu, jud. Arad, bine ai venit George în echipa proiectului Electromobilitate!

Megane E-tech, acumulator 60 kWh, motor de 160 kW, varianta Equilibre

Pentru mine este primul model electric, comandat fără a vedea mașina, nu era încă lansată în România, în 02.05.2022.

Megane E-tech, bateria 60 kWh, motor de 160 kW, varianta Equilibre cu ceva opțiuni adăugate.

Încărcare AC 7.4 kW, DC 130 kW,  jante 18”, fara pompă de caldură – nu am considerat necesar având în vedere iernile din vestul RO.

Vin de la exclusiv mașini diesel, iar trecerea la electric am făcut-o atât pentru a reducere costurile, cât și deoarece sunt convins că era combustibililor fosili este pe cale să apună.

Fac naveta cca 1000-1200 km pe lună, la care mai adaug km ce îi parcurg pentru necesitățile zilnice, ieșiri în zile libere și concediu. 90% din timp plec de acasă cu mașina, așadar având în vedere că am 9 kW panouri fotovoltaice instalate, iar 11.6 kW în curs de instalare, este un mare plus pentru costurile cu energia pentru mine.

Mașina a fost ridicată de la dealerul Renault Arad în 26 octombrie 2022, iar momentan am 381 km parcurși cu un consum mediu de 14.2 kWh/100km. Marea majoritate sunt făcuți pe temperaturi de 6-10 grade, pe timp de noapte, folosind 21 grade temperatura interioară, cu viteze de 50-55 km/h în localități și 90-95 km/h în afara localităților, cu sprinturi până la  110 km/h, doar unde a fost necesar.

Atașez poze cu câteva tripuri înregistrate, cât si poza cu consumul pe toți cei 381 km făcuți de la preluarea mașinii. Actual consumul mediu pe toți km este 14.2 kWh/100km, în care, după cum se poate vedea, căldura și altele au consumat  2.2 kWh/100km din baterie – reamintesc mașina e fără pompă de căldură (PAC).

Mi-am montat acasă o stație EV-Mag Ampevo de 22 kW cu reglaj amperaj din aplicație de la 8 amp, în idea că pe viitor poate o să cumpăr o mașină cu putere de încărcare de 11 kW sau 22 kW.

Câteva impresii generale, după prima săptămână cu Megane

– se conduce super bine;

– spațioasă, peste așteptări, am setat spațiul în față pentru mine, am 1.75m înălțime, iar după cum se poate vedea în spate a rămas loc mai mult decât suficient;

– portbagaj încăpător;

– scaune spațioase, suport lateral bun, parcă nu la fel de confortabile ca la ultima mașină :)) 

– silențioasă, fără zgomot din exterior;

– momentan am folosit doar încărcări de acasă, se poate vedea că trage cu aproximativ 31 amperi – printscreen din aplicația fotovoltaică cu consumul pe faza respectivă;

– având în vedere mărimea, 4.2 m, spun sincer că este impresionant spațiul la interior;

– pe Android Auto merge atât Google Maps cât și ABRP;

– nu am folosit precondiționarea habitaclului, având în vedere consumul înregistrat nu cred că o să am nevoie.

4 Responses

 1. Gabi spune:

  Pe mine m-ar fi interesat, ca o a doua masina electrica in familie (dupa o excelenta masina de oras Dacie Spring, luata cu 8.000 euro), un Megane e-Tech in versiunea mai ieftina, cu baterie de 40kW (era atunci vreo 34.000 euro).
  Din pacate, mi s-a parut scandaloasa politica Renault sa nu ofere pe versiunea asta, nici macar optional, incarcare rapida CCS, si nici macar incarcare AC la 22kW, ci numai la 7kW.
  Pana si pe Spring am, la pretul de 8.000 euro platit anul trecut, incarcare rapida CCS, fie ea si la doar 30kW, cu care incarc de obicei in 30-40 minute de la 30-40% la 90%.
  Pacat, ar fi fost o masina cu un raport pret/performanta destul de bun, daca ar fi avut dotarea asta minima, macar optional.

 2. Mot George spune:

  Se pare ca in alte tari se ofera la modelul cu bateria de 40kw incarcare CCS. Mda nu stiu de ce a ales asa Renault

 3. Vasile Ciurea spune:

  Salut George,
  Urmăresc de peste un an piața EV, în căutarea unui EV.
  Îmi place E-Tech.
  Cât de mulțumit ești de mașina ta și ce știi despre ofertele de mașini electrice din China?
  Mulțumesc,

 4. George spune:

  Salut, super multumit. Nu as sti sa va zic despre modele din China nimic. Referitor la E-tech eu zic ca nu merita modelul cu baterie de 40kw, iar daca mergeti pe bateria de 60kw recomand Equilibre, neaparat cu optiunea confort, din cauza jantelor de 18 care aduc o autonomie foarte apropiata de wltp la temperaturi de peste 20 grade chiar depasind mergand nationale, in oras si judetene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.