Rețeaua MOL PLUGEE este puțin mai aparte în peisajul serviciilor de încărcare din România. În timp ce celelalte lanțuri de stații de combustibil din țara noastră au ales alți parteneri pentru instalarea și operarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice, cu câteva excepții, cei de la MOL România au decis să ia taurul de coarne și să dezvolte pe cont propriu o rețea de stații încărcare a electricelor.
Pofta de stații de încărcare au prins-o din prima fază a proiectului Next-e, când, în 2017, alături de cei de la e-On, MOL România au instalat 9 stații de 50kW prin benzinăriile de pe coridoarele de transport europene din România: Iași – Cluj-Napoca, Suceava – București, Constanța – Nădlac.
Începând cu 2020, Mol a început să instaleze stații EvBox, operate sub brand propriu: MOL PLUGEE. Din 2022, prin implementarea contractelor de concesiune a spațiilor de servicii de pe Autostrăzile A2 și A1, Mol Plugee a instalat stații Kempower care pot alimenta vehiculele electrice cu până la 150kW și pot distribui inteligent puterea între punctele de încărcare, în funcție de nevoile fiecărui automobil conectat.

Din punct de vedere al prețurilor, cei de la Mol Plugee sunt peste media pieței, la stațiile de 150kW furnizând energia la cel mai mare preț din țară – 3,3 RON/kWh furnizat. Înțelegem că poate costurile de instalare și operare sunt mai ridicate, dar în același timp ne așteptăm să reintre în zona competitivă a pieței din punct de vedere al prețurilor, așa cum tot ei ne-au demonstrat în perioada 2020-2022.

Păcat ca stațiile alea frumoase de 150kW să stea nefolosite. În special când hotdogii de la FreshCorner sunt atât de gustoși și apetisanți. Mai ales ăia picanți. Și cafeaua e din aia bună, prăjită cum trebuie și măcinată pe loc. Că doar de asta tragem la Mol. Ah, și pentru machetele de mașini clasice.




Dar, așa cum am făcut cu toți partenerii de încărcare din ROCHARGE by Vitesco Technologies, am adresat setul nostru de întrebări și celor de la MOL PLUGEE.
Ce planuri de dezvoltare are Mol Plugee pe termen scurt și mediu (0-2 ani)? La ce funcționalități noi să se aștepte clienții?
Direcția este de a ne dezvolta în continuare rețeaua de stații de încărcare pentru mașini electrice, atât prin resurse proprii cât și prin accesarea de granturi de finanțare. Dorim să extindem serviciul de încărcare MOL PLUGEE prin aderarea la serviciul de roaming dar și posibilitatea de colaborări B2B.
Introduceți și plata cu cardul, direct la stație, fără necesitatea preînregistrării clientului în aplicație, complementar cu metodele actuale de achiziționare a serviciilor de încărcare?
Serviciul MOL PLUGEE poate fi utilizat de clienți atât prin opțiunea de înregistrare în platforma noastră, cât și ca utilizator neînregistrat, nefiind necesară crearea unui cont, direct pe https://molplugee.ro/ro/statii-de-incarcare . Analizăm și opțiunea de plată cu cardul direct la stație pentru viitoarele locații pe care le vom deschide.
Introduceți funcționalitatea de Autocharge / Plug&Charge?
În planurile pe termen scurt nu avem în vedere implementarea acestei funcționalități, dar suntem în continuă dezvoltare analizând tendințele din piață. Prioritatea MOL PLUGEE este satisfacerea constantă a nevoilor de încărcare a clienților noștri.
Care este principală provocare în extinderea rețelei? Infrastructura energetică, evoluția parcului auto electric, alte aspecte?
Provocările pe care le întâlnim în dezvoltarea acestui business sunt legate de autorizații, mai ales pentru creșterea sporului de putere. O altă provocare am găsit-o în urma analizării parcului auto din România, deoarece identificăm locația cu cel mai mare potențial de dezvoltare, iar până la momentul de față ne-am concentrat extinderea rețelei pe coridoarele de tranzit europene, TEN-T și în marile orașe. Ne afectează și lipsa reglementărilor cu privire la acest segment ce ne îngreunează procesele și dezvoltările interne legate de buna funcționare a acestui serviciu.
Ce părere aveți despre atragerea de clienți casnici, dispuși să își integreze stațiile de încărcare AC într-o rețea națională de servicii de încărcare (home charger sharing)?
Această abordare va ajuta la dezvoltarea rețelei de încărcare a mașinilor electrice și va facilita accesul la stații de încărcare pentru clienți. Bineînțeles că aici este o bună oportunitate de colaborare cu clienții casnici care preferă încărcarea lentă în zona de domiciliu și rețeaua publică de încărcari fast și ultra-fast în afara acesteia. Această integrare a stațiilor clienților casnici ajută la întregirea infrastructurii naționale, având în vedere că mai mult de jumătate din încărcări, la ora actuală, se petrec la domiciliu. (n.r. Atât MOL PLUGEE cât și ceilalți furnizori de servicii de încărcare desfășoară constant studii de piață).
Le mulțumesc celor de la MOL PLUGEE pentru răspunsurile acordate și nu pot să le urez altceva decât „La cât mai multe electrice, la alimentat!”

ROCHARGE
Acest interviu a fost posibil prin intermediul ROCHARGE by @VitescoTechnologies.
Green Partner: @Autonom.Romania.
Pus pe șosea de: @michelinromania.
Încărcat de: @enelxway • @renovatioecharge • @MOONpowerRO • @MOLRomania
Tehnologizat de: @server.config.

M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!
Imi pare rau dar la pretul de 3-3,3 lei sau cat mai viseaza ei voi evita cu tarie aceasta retea. Degeaba incerci sa amortizezi mai repede investitia prin preturile mai mari… pierzi multi clienti si mai mult de atat ii pierzi si de la serviciile conexe… mancare-bautura, etc.
Repet… pretul este obscen… eu si multi alti clienti NU vom incarca la aceste preturi!
Sper sa citeasca si managementul MOL acest articol si acest comentariu.
Statiile de 150 kW sunt de vreo 100 kW, de fapt, din pacate. 🙁 Sau cel putin asa erau acum 2-3 luni. Si da, pretul este prohibitiv.
Diferă de la locație la locație, în funcție de cum au obținut sporul de putere. Majoritatea sunt limitate la 100kw din motivul ăsta.
La Murfatlar, pe A2 – sensul spre București, am tras eu cu un mach-e cu 115 kW. peste drum n-am văzut niciodată mai mult de 100 kW. Așa e și la Câlnic, pe Sebeș-Sibiu. Pe un sens tragi și cu 130kW, pe celălalt cu 100kw.
Pacat ca n.ai pus prima intrebare despre preturile prohibitive pe care le au ei de 3.2-3.3 lei. N.am mai incarcat la ei de peste un an si jumatate si nici n.am in plan. La cate statii sunt in Romania le pot evita cu usurinta.