Lecții din Norvegia și China despre viitorul mobilității electrice

In general, atunci când este vorba de o privire spre viitorul mobilității electrice analizăm evoluția din Norvegia, țara care deține recordul mondial al înmatriculărilor BEV din totalul celor noi.

Cu 87% înmatriculări BEV în luna septembrie, norvegienii nu lasă loc de îndoială că viitorul este electric în frumoasa țară din nord. Cu toate acestea, faptul ca piața auto din Norvegia este mică și populația are o putere de cumpărare peste media europeană, a făcut de multe ori ca electro-scepticii să conteste că experimentul norvegian, o combinație reușită de subvenții și educație, poate fi replicat în alte țări.

In prezent, statisticile indică un parc auto BEV de peste 743.000 vehicule electrice, din care mai mult de 91.000 (12.3%) au fost înmatriculate în primele nouă luni din 2023.

Pentru comparație, parcul auto BEV din România a înregistrat la finalul lunii septembrie 38.067 vehicule, din care 12.718, sau o treime (33.4%) au fost înmatriculate anul acesta, indicând faza exponențială de creștere pe curba S, ce caracterizează adoptarea noilor tehnologii.

China – deținătoarea tuturor celorlalte recorduri EV

Cu excepția procentului de înmatriculări noi, despre care am vorbit mai sus, China deține recordul pentru producția de automobile electrice, exportul lor, cantitatea de acumulatori și componente produse.

Începând cu extragerea și prelucrarea materiilor prime necesare noilor tehnologii, China a devenit în secolul XXI liderul mondial al electrificării transportul rutier, bazându-se inițial pe uriașa piață internă, dar devenind tot mai agresivă pe piețele de export în ultimii cinci ani.

Ca dimensiune internă, piața auto NEV (New Energy Vehicles) a raportat 4.67 milioane de înmatriculări în primele opt luni din 2023, reprezentând 54.7% din cele 8.15 milioane înmatriculate pe plan global în aceeași perioadă. Vânzarea, înmatricularea și asigurarea lor este un aspect, dar exploatarea?

Nu ne cântă scepticii într-una despre prăbușirea rețelelor naționale, atunci când ”electricele” vor domina înmatriculările pe glob? Dimpotrivă, tot mai multe analize din țările cu un parc auto electric numeros, indică cum aceste ”baterii pe roți” ajută la stabilizarea producției de energie electrică, absorbind energie din rețea în general noaptea (încărcări la domiciliu), când consumul casnic și industrial este mai mic.

Cât este consumul de energie pentru încărcare pe cea mai mare piață mondială?

Să începem cu o știre proaspătă, care ne informează că Shell și BYD au deschis un hub de încărcare cu 258 stații rapide, în apropierea aeroportului din Shenzhen (sudul Chinei).

Sursa: ChargedEVs

In același timp, un articol bazat pe raportul BNEF – Bloomberg New Energy Finance, indică dimensiunea rețelelor de încărcare necesare în China, pentru susținerea parcului auto electric, ce a depășit 15 milioane de vehicule 100% electrice.

Sursa: Bloomberg

Cu mult mai cunoscute pe plan mondial, cele peste 50.000 de Superchargere Tesla, au livrat mai puțin de jumătate din energia marilor rețele din China. In mod cert raportul se va schimba, odată cu deschiderea rețelei europene Supercharger pentru alte mărci și adoptarea standardului Tesla (NACS) de numeroși producători pentru piața nord-americană.

Câteva statistici despre încărcare(Sursa: Bloomberg):

  • TGood, cea mai mare rețea publică din China, a furnizat peste 6000 GWh în 2022;
  • Xiaoju, rețeaua clasată pe locul III, este un JV (jont venture) între colosul petrolier BP și firma de transport persoane Didi (Uber-ul chinezesc);
  • Tesla Supecharger a furnizat anul trecut 2.600 GWh (estimare Bloomberg);
  • Stațiile de înlocuire rapidă a acumulatorilor NIO au furnizat 630 GWh, pe parcursul a 12 luni, începând din iulie 2022
    • cele 1500 stații automate de înlocuire rapidă au fost utilizate de 55.000 ori pe zi,
    • 15% din clienții NIO preferă metoda nu doar la drum lung, ci și în aglomerațiile urbane, acolo unde nu au acces pentru încărcare la domiciliu sau la locul de muncă;
  • Cea mai mare rețea europeană (non-Tesla) Allego a furnizat 215 GWh anul trecut;
  • Cea mai mare rețea nord-americana (non-Tesla) Electrify America a furnizat 164 GWh anul trecut.

Cu toate că degetele scepticilor sunt îndrepatate spre electrificarea transportului rutier, consumul de energie al celei mai mari rețele mondiale, TGood, a fost la nivelul firmelor Ford sau Apple în 2022, foarte departe de cei mai mari consumatori mondiali de energie:  Aluminium Corporation of China, China Mobile și PetroChina, care au consumat între 56 and 80 TWh în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.