Lecție de management Tesla și încă 19 milioane de automobile în următorii cinci ani (episodul III)

Cel de al treilea podcast difuzat de Automotive News pe baza interviului cu Elon Musk, a avut pe alocuri tonuri mai grave, decât răspunsurile jucăușe din primele două episoade.

Jason Stein a încercat să pătrundă mai adânc în domeniul managementului și a structurii organizatorice Tesla, dincolo de rolul bine cunoscut al omului orchestra Elon Musk.

La întrebarea despre stilul de management, dacă exista diferențe între Tesla și Space X și dacă există un plan de succesiune la Tesla, Musk răspunde:

Voi continua să conduc compania pentru viitorul previzibil. Trebuie că fac măcar ceva bine, din moment ce Tesla valorează de două ori mai mult decât întreaga industrie auto americană. Dar nu sunt nemuritor și compania se restructurează din mers, la fiecare nou ordin de magnitudine al afacerii.

Una este să produci 20 de mii de automobile pe an, cu totul alta când treci de 200 de mii. Nu te poți aștepta ca 60.000 de angajați să comunice prin osmoza, fără structuri și căi de comunicare bine definite.

Transferul de personal și furtul de proprietate intelectuală

Un alt aspect interesant dezvăluit de Musk în timpul interviului, este realitatea zilnică care face ca, datorita succesului Tesla, multi experți să fie curtați și angajați de concurență.

Din păcate unii pleacă cu secrete industriale și software furat din firmă și Tesla se vede obligată să-i acționeze în instanță, cum s-a întâmplat recent cu Xpeng și Rivian.

Credite de carbon

Cu toate că Jason Stein a încercat să afle mai multe despre vânzarea creditelor de carbon, Elon Musk a afirmat că nu va dezvălui mai multe amănunte decât cele cunoscute din rapoartele obligatorii pentru orice firma publică, cotată pe bursă.

Ca să încheie discuția despre această sursă controversată de venit „fără cheltuieli” pentru Tesla, Musk afirmă:

Noi nu am putea realiza profit prin vânzarea creditelor de carbon, dacă alte firme ar produce vehicule electrice. Asta e tot ce trebuie să facă, să producă EV-uri. Cât mai multe!

Autopilot

Poate cel mai amuzant schimb de replici a fost cel legat de verdictul german legat de numele „Autopilot”. Afirmând ca numele este inspirat din aviație, unde sistemul Autopilot execută mai puține comenzi decât automobilele Tesla pe șosea, Musk caracterizează verdictul ca fiind „idiotic”și propune în context și schimbarea denumirii „Autobahn”.

Ar fi cel puțin amuzant de aflat opinia lui Musk, despre alt verdict german, care a decis ridicarea carnetului unui șofer pentru reglarea vitezei ștergătoarelor de parbriz de pe ecranul tactil.

Aspirații pentru anul viitor, când Musk împlinește 50 de ani

Elon Musk: Giga Berlin și Giga Austin să fie finalizate și Cybertruck în producție.

Jason Stein: Dar peste alți cinci ani, când împlinești 55 de ani?

Elon Musk: Tesla să devină o companie robustă și competitivă, care să supraviețuiască și fără mine. Scopul nostru este să înlocuim 1% din flota globală de vehicule cu motoare termice cu electrice.

Explicație: Parcul auto global este de aproximativ 2 miliarde de autovehicule. Obiectivul firmei de 1% reprezintă DOUĂZECI DE MILIOANE DE TESLA. Primul milion este deja pe șoselele lumii… au mai rămas „doar” 19 milioane de livrat pentru următorii cinci ani!

O lecție de management

Jason Stein: Îți spune cineva vreodată NU?

Da, tot timpul lumea îmi spune că greșesc. Dacă nu mă crezi, e destul să arunci o privire pe twitter și vei descoperi ce monstru sunt…

Dar filozofia mea este că greșelile mele sunt primele care trebuiesc îndreptate. Apoi cele ale managerilor. Managerii sunt pe pozițiile lor la Tesla ca să își ajute echipele și zilnic ne întrebam cum putem greși mai puțin?

Elon Musk

Cu promisiunea că nu vor trece din nou cinci ani până la următorul interviu, Jason Stein și Elon Musk și-au promis o revedere în cel mult doi ani, pentru a discuta despre noile fabrici Tesla și progresul enorm al electromobilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.