Titlul este inspirat de un mesaj primit de la Paul Vădeanu, pe care îl întrebam, de curând pe unde mai bântuie cu Violeta și Kona lor electrică și este o aducere aminte celor ce continuă să susțină că mașinile electrice nu se pretează la drumuri lungi.

L-am găsit în Delta, apoi la Mamaia, apoi te miri pe unde, fiind în permanentă mișcare și încântare la valonul Konei.

Cu bucurie electromobilistică mi-a trimis imagini cu o ambarcațiune echipată cu celule fotovoltaice, ca dovadă că mobilitatea electrică pătrunde în toate ramurile de transport, nu doar pe șosea. După ce va afla detalii tehnice despre acumulatori, motoare etc. Paul a promis că ne scrie despre experiența electrică în Delta Dunării.
Consumul mediu săptămânal

În datele de consum transmise, am remarcat traseul și consumul din 2 august, când a parcurs 419 kilometri cu un consum mediu de 12.0 kWh/100km.
Paul a confirmat că au fost drumuri naționale, cu viteză mai redusa decât pe autostrăzile unde a circulat nu de mult, dar a utilizat climatizarea pentru confortul pasagerilor.
După 24.000 km parcurși în doar ceva mai mult de trei luni, Paul și Kona s-au acomodat cu drumurile lungi, parcurse foarte eficient, dovada fiind consumul de 13.6 kWh/100km, după 1881 kilometri în țară în ultima săptămână.

Tudor a acumulat 1041 km electrici ultima săptămână și un drum ceva mai grăbit pe autostrada, atât cât există, de la Timișoara la Cluj, a ridicat media consumului la 15.7 kWh/100km, un plus de 15% fata de Paul, circulând la viteze mai mici pe DN-uri.

Și Tudor a avut o experiență electrizantă săptămâna trecută, la vederea unei stații de combustibili abandonate într-o localitate de lângă Cluj. Imaginea de mai sus a fost însoțită de un comentariu că o priza va fi oricând disponibilă, chiar dacă satul a rămas fără pompa de combustibil.
Nu știu dacă echipa de la lektri.co, unde s-a angajat Tudor după absolvire, a adoptat imaginea pentru viziunea firmei, dar știu ca sunt în căutare de parteneri pentru locații unde să instaleze stații de încărcare și vor oferi posibilități de încărcare în câteva parcări de pe autostrada A1.
Kona în oraș
Remarcabil prin constanta consumului înregistrat în ultimele trei săptămâni 16.2-16.3 kWh/100km, traseul ca de metronom parcurs zilnic de Attila, doar trei km la serviciu și alți trei la întoarcerea acasă, trădează mai mult despre consumul de energie pentru răcirea habitaclului, decât despre eficiența Konei în oraș.
Iată ce ne scrie proprietarul brotăcelului:
La plecarea spre casă (după masa) am încercat să aerisesc mai bine habitaclul încins și în loc de setarea de dimineață de 22°C, am pus 24-25°C și așa pare să tempereze consumul mediu – confortul fiind același.
Attila Bereczki, primul proprietar de Kona electric din Timisoara
Va fi foarte interesant de urmărit cum se încălzește Kona iarna pe o distanta zilnica atât de scurta.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.