Din primul podcast realizat de Automotive News pe baza unui interviu cu Elon Musk, după mai bine de cinci ani de la prezentarea susținută de CEO-ul Tesla la World Congress – Detroit în ianuarie 2015, am extras cinci idei ale unuia dintre cei mai încununați de succes oameni de afaceri din vremurile noastre:
- Inovațiile în procesul de producție asigură competitivitatea în viitor
- Satisfacția clienților este obiectivul major al afacerilor de succes
- Industria auto nu are nevoie de intermediari pentru vânzări
- Clienții mulțumiți aduc investitori mulțumiți
- „Primul lucru care trebuie învățat la școala de afaceri este sa lași de o parte spreadsheet-urile și prezentările Power Point și să faci produse mai bune”
Cel de al doilea podcast, difuzat după ce o alta firma înființată de Elon Musk, Space X, a înregistrat un succes remarcabil cu primul zbor cu echipaj la stația orbitală, repetă unele întrebări și răspunsuri din primul episod, dar aduce clarificări importante despre geneza Cybertruck-ului și planurile de viitor.
Cybertruck

La întrebarea despre ce fel de „customer research” (sondaj de opinie pentru analiza preferitelor clienților) a întreprins Tesla pentru Cybertruck, Elon Musk răspunde exact ca Steve Jobs, la aceeași întrebare despre i-Pod: „Nici un sondaj. Clienții nu știau ca au nevoie de i-Pod„.
Geneza Cybertruck descrisă de Musk este legată de dorința ca pickup truck-ul Tesla să se diferențieze de cele actuale, mult prea asemănătoare intre ele.
Ne-am dorit să vină din viitor, să fie extrem de funcțional, să fie mai performant decât un Porsche și mai util decât un F150 și să aibă un design „kick ass”
Elon Musk, CEO Tela

După ce repeta punctele esențiale din timpul buclucașei prezentări a Cybertruck-ului, când designerul șef Franz von Holzhausen a reușit sa crape geamurile laterale, în timpul demonstrației dedicate geamurilor anti-glonț, Elon Musk declară ca Cybertruck a generat mai mult entuziasm, decât oricare alt produs lansat de Tesla pană în prezent.

Oarecum neîncrezător, Jason Stein repetă întrebarea despre segmentul țintă pentru Cybertruck, scoțând în evidență publicul destul de conservator, care achiziționează peste 2 milioane de pickup-uri anual în SUA (mai mult decât toate vehiculele electrice vândute în lume în 2019).
Din nou Elon Musk:
Nu țintim un segment anume și nu atacăm piața cuiva. Noi iubim produsul și credem că toți cei ce gândesc ca noi îl vor cumpăra.
Este util pentru off-roading , fiindcă nu îl poți zgâria, din moment ce nu are vopsea. Este util pentru tras barca, remorca cu cai sau pentru munca pe șantier, fiindcă are prize de 120 și 240 V și compresor de aer.
Pe scurt, un „truck pentru apocalips, care va kick butt in North America„… totul clar?

Cybertruck nu vizează piața europeana, din cauza dimensiunile foarte mari, dar dacă apare cerere locală, Elon Musk lasă ușa deschisa pentru o variantă mai mică, europenizată.
De asemenea cu nonșalanță declară că dacă Cybertruck nu va avea succes, Tesla va fi în măsură să producă un „copycat plictisitor” al variantelor existente pe piață, dacă doar atât doresc clienții, dar nu crede ca va fi cazul, după sutele de mii de înscrieri primite deja de Tesla.
Planuri de viitor
După lansarea în producție a Cybertruck, Semi și Roadster, Tesla are în program un automobil compact și un van. Elon Musk se întreabă retoric:
Vom putea oare face un minivan sau van care să arate bine? Pană acum nu a reușit cineva, dar merită încercarea!
Ținând cont că Rivian pregătește un van electric de distribuție pentru Amazon, care a comandat 100.000 de unități, ar fi de mirare ca Musk să nu ridice mănușa aruncata de Jeff Bezos, în competiția titanilor miliardari pentru transportul viitorului atât în cosmos, cât și pe pământ.
După finalizarea extinderii Giga Shanghai și a celor doua fabrici aflate în construcție, Giga Berlin și Giga Austin, Texas, Elon Musk prevede nevoia încă unei fabrici în SUA mai aproape de piețele majore din zona de Nord Est.
Foarte interesant în acest context și argumentul cu care Elon Musk justifică alegerea Austin, ca locație pentru următoarea fabrică de asamblare în SUA.
Noi privim fiecare fabrica ca un produs, pe care îl executam tot mai repede, pe baza inovațiilor în producție. Pentru a realiza fabrici noi tot mai performante, o mulțime de ingineri experimentați și manageri se vor muta din California și alegerea majorității a fost Austin, Texas”.
În așteptarea celui de al treilea episod al podcastului, putem remarca seninătatea cu care Elon Musk, unul din putinii CEO-proprietari din industria auto, face afirmații care pe alții i-ar costa job-urile, foarte bine plătite.
După unele socoteli, în hora interminabilă a rotirii executivilor marilor firme internaționale, Elon Musk este CEO-ul auto cu cea mai îndelungată carieră în fruntea unei firme auto globale.
Urmărind viteza cu care CEO-ul de la Renault a ajuns la Jaguar Land Rover, cel de la SEAT la Renault, Jim Hacket a fost înlocuit de Jim Farley la Ford (al treilea CEO după retragerea lui Mullaly în 2014), ca să nu mai pomenim de viteza amețitoare a rotirilor în grupul Volkswagen și schimbarea gărzii la BMW și Daimler, ne întrebăm dacă viziunea, nonconformismul, sau curajul aproape sinucigaș economic, aduc succesul fiecărei noi afaceri lansate de Elon Musk în ultimii 25 de ani?
NOTA: Toate imaginile din articol sunt captări din timpul prezentării Cybertruck.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.