Lectie despre tehnologii avansate de la invitatii nostri

Dupa aproape un an de test drive-uri in cadrul proiectului Electromobilitate, ne-am obisnuit sa raspundem intrebarilor participantilor, sa povestim despre utilizarea unui automobil electric in viata de zi cu zi, sa impartasim din experienta noastra practica si din informatiile stranse din presa globala cu cei interesati de subiect.

Trebuie sa recunoasteam ca pe durata ultimului drum, de peste 300 km prin Muntii Banatului, am vorbit mai putin, dar am ascultat mai mult ca oricand. Invitatii nostri au fost dl. ing. Adrian Gheorghiu, absolvent al Politehnicii timisorene, cu specializarea motoare cu ardere interna, si dl. dr. ing. Tudor Nicosevici, Head of Advanced Engineering Romania la firma Continental, specializat in ADAS (Advanced Driver Assistance Systems).

Pentru amandoi experienta cu Tesla Model 3 a fost una inedita, dar vastele lor cunostiinte despre automobile electrice, senzori, software, radar, lidar si sisteme de cartografiere digitala necesare conducerii autonome au generat discutii fascinante si introspectii filozofice.

  • De ce nu se pot ghida automobilele autonome doar dupa sisteme optice ?
  • Cum functioneaza conexiunea intre ochiul si creerul uman?
  • Ce rol are intuitia umana in conducerea preventiva si daca ar putea fi replicata de masinile autonome?

Bucuria de a asculta doi experti dueland idei despre viitorul automobilului electric, autonom si conectat ramane amintirea cea mai placuta a unei zile toride de vara, cu soare necrutator.

„TM 3” (vezi garajul nostru) si-a facut datoria admirabil si ne-a dus in linistea necesara unei conversatii atat de interesante, fara griji de autonomie sau incarcare de la Timisoara la Resita, Garana, lacul Trei Ape, Slatina Timis si inapoi la Timisoara.

Performanta, confortul si frugalitatea mezinei Tesla au fost apreciate si de aceasta data de cei doi specialisti, cu care am discutat in detaliu despre regenerarea energiei in timpul franarii si coborarilor, care ne-a permis pe acest traseu, care a inclus rulare pe autostrada cu 130 km/h, drumuri nationale si numeroase serpentine intre Resita si Slatina Timis, sa obtinem un consum mai redus decat media celui inregistrat incepand din luna noiembrie 2018, cand TM 3 a poposit in „garajul nostru”.

Lectia despre tehnologiile necesare condusului autonom putea fi momentul culminant al saptamanii, daca nu am fi avut ocazia unei scurte plimbari electrice, in premiera pentru un stimat dascal de la Facultatea de Mecanica, domnul profesor Alexandru Nichici, rector in perioada 1992-1996 al Politehnicii timisorene, de la care am invatat primele notiuni despre tehnologiile utilizate in industria auto.

Dincolo de reintalnirea cu o personalitate didactica, care ne-a marcat evolutia profesionala pentru numeroase generatii de absolventi ai Facultatii de Mecanica timisorene, dialogul fascinant purtat cu domnia sa, poate fi depasit doar de emotia profunda a reintalnirii dupa mai mult de 40 de ani.

Cu speranta ca si pentru invitatii nostri plimbarea electrica a inscris amintiri la fel de interesante pe o noua pagina a experientelor despre mobilitatea individuala, recunoastem ca prin intermediul proiectului Electromobilitate am descoperit nivele de satisfactie al interactiunii umane la cote de nebanuit.

Multumim tuturor pentru participarea la incercarea noastra de a contribui la educarea prin test drive a celor interesati de viitorul electromobilitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.