De la „range anxiety” la „charge anxiety”

Cei ce urmaresc de o vreme vestile electromobilistice publicate in revista online 24auto.ro si aici, au vazut cum „garajul nostru” virtual, intins pe doua continente, a crescut incepand cu Ionica (Hyundai Ionic electric – septembrie 2018), caruia i s-au adaugat TM 3 (Tesla Model 3 – noiembrie 2018), vegasteslagirl (Tesla Model 3 – martie 2019), Black Beauty (Nissan Leaf – iunie 2019), Evy (Nissan Leaf – iulie 2019) si Ioniq-ul lui Tudor (iulie 2019).


Cele doua Ioniq-uri au parcurs distante lungi in ultimele doua saptamani de vara torida.

Proprietarii acestor automobile electrice s-au inrolat voluntar in proiectul Electromobilitate si ne „tin la curent” cu calatoriile lor, consumul inregistrat si modul in care descopera viata de zi cu zi alaturi de o „electrica”. Cu bune (confort, liniste, cheltuieli mici cu energia si intretinerea) si mai putin bune (incarcarea la drum lung in tarile fara acoperire cu statii de incarcare rapida) proprietarii de automobile electrice acumuleaza experienta in fiecare zi si sunt gata sa ajute pe cei ce indraznesc sa porneasca pe acelasi drum.

Fiind cu totii incepatori in domeniul electromobilitatii, fiecare porneste la drum cu „range anxiety” (teama de autonomie), care se transforma treptat in „range awareness” (cunostiinte bazate pe experienta despre autonomie), dar in ultima vreme sentimentul dominant pare sa fie „charge anxiety” (teama de incarcare). Din cauza retelei inadecvate, a statiilor nefunctionale, a aplicatiilor dificil de utilizat, a regulilor in vesnica schimbare, incarcarea a devenit un joc de ruleta , care pune rabdarea la grea incercare.

Incarcare gratuita fara aplicatii si complicatii la SOCAR Deva (statia de la Kaufland era nefunctionala de trei zile).

De multe ori solutiile vin de la alti posesori de automobile electrice contactati de cei aflati in impas pe grupuri sociale, sa „porneasca” o statie, sa genereze un cupon Kaufland pentru incarcare, sa ajute cu un sfat.

Mai trebuie sa adaugam, ca pe masura ce parcul de automobile electrice creste, lacunele de civilizatie electromobilistica si de respect reciproc isi fac aparitia. Blocarea unei statii de incarcare de catre o „fosila” parcata aiurea este agasanta, dar blocarea de catre o alta masina electrica, care nu incarca, sau si-a terminat de mult incarcarea, dovedeste o lipsa totala de respect fata de semenii electromobilisti.

O mana de ajutor se poate oferi incepand cu semnalarea prezentei si duratei de incarcare intr-o aplicatie dedicata (Plugshare pare a fi cea mai utlizata in RO). Cedarea locului de incarcare pentru un calator grabit, de catre un localnic, este un gest admirabil, care ni s-a intamplat pana acuma doar la Sibiu.

In perspectiva unor vremuri mai prietenoase cu electromobilistii si a unor initiative private care sa imbunatateasca situatia actuala, va dorim tuturor drumuri electrice cat mai bune !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.