Prognoza agentiei Fitch pentru industria auto

Economia globala este cutremurata de o serie de evenimente, declansate de restrictiile impuse prin incercarile de limitare a contaminarii cu coronavirus, cu impact major in industria auto.

Pe fondul prabusirii pretului petrolului, a stoparii liniilor de asamblare si a inchiderii dealerilor in majoritatea tarilor europene, incepand de la jumatatea lunii martie, este fireasca intrebarea daca investitiile in electrificare pot continua in ritmul impus de legislatia europeana pentru limitarea emisiilor de CO2?

Productia si vanzarea automobilelor electrice si a hibrizilor plug-in a devenit vitala pentru producatorii europeni, in incercarea de a evita amenzile pentru depasirea obiectivelor de CO2, odata cu scaderea vanzarilor de diesel, care ar fi ajutat la atingerea noilor limite impuse de Comunitata Europeana.

Sursa: Matthias Schmidt market intelligence

Cresterea continua a vanzarilor de automobile electrice si hibrizi plug-in in Europa, a culminat in primul trimestru al anului, odata cu oferta mai variata de noi modele electrice si cu „motivarea” dealerilor prin cote impuse de producatori pentru vanzarea de PEV (plugin electric vehicles).

Cu toate acestea, masurile extinse de stopare a activitatilor industriale incepand cu China in ianuarie si continuand cu Europa si SUA din luna martie, va perturba serios mecanismul bine uns al livrarilor „just in time” globale.

Proiectarea poate continua in cele mai multe cazuri de acasa (home office) si marile firme au prioritizat proiectele in derulare pentru modelele electrice, ce vor fi lansate anul acesta si in 2021. Productia si livrarea de componente a fost insa oprita saptamani in sir. De asemenea testarea si omologarea noilor produse au suferit o amanare considerabila, fata de planurile initiale.

Intr-un comentariu referitor la riscurile financiare si implicatiile asupra rating-ului companiilor auto, agentia Fitch avertizeaza ca subventiile acordate de majoritatea guvernelor pentru stimularea mobilitatii electrice, ca solutie de limitare a poluarii in aglomeratiile urbane, ar putea fi reduse sau complet eliminate in noul context economic.

Recenta prabusire a pretului petrolului va diminua economiile realizabile prin utilizarea energiei electrice pentru autovehicule, ridicand o noua bariera in calea adoptarii mobilitatii electrice, pana cand paritatea pretului de achizitie va deveni o realitate.

Analiza acestor factori dinamici pe piata auto globala, determina analistii de la agentia de rating Fitch sa estimeze ca scaderea productiei si a vanzarilor de automobile electrice ar putea pune producatorii in situatia de nu-si atinge obiectivele de emisii pentru CO2 in 2020.

Sursa informatiilor: EVsales

Intr-o alta perspectiva, atat scaderea vanzarilor de automobile clasice, intr-o proportie mai mare decat a celor electrice, cat si stabilizarea declinului diesel in Europa, care ajuta la indeplinirea obiectivelor de CO2, ar putea avea ca efect reducerea riscului amenzilor.

Atragand atentia ca industria auto este un angajator cheie in Europa, agentia Fitch estimeaza ca se vor gasi solutii de a diminua presiunea amenzilor asupra producatorilor.

Multumim lui Teo Butnarescu, pasionat motor head participant la test drive cu Tesla Model 3 in cadrul proiectului Electromobilitate, pentru interesantele articole semnalate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.