Prognoză europeană 2021, pe baza înmatriculărilor din ultimul trimestru

Chiar dacă Tesla domina fluxul știrilor electrizante de la începtul anului, cu anunțul din prima zi a anului despre vânzările Model Y MIC în China și recordul de producție și livrări din 2020, în cea de a doua zi anului, universul electromobilistic va fi cu mult mai bogat de atât în 2021.

Înmatriculări Olanda, trimestrul IV

Până la publicarea rezultatelor de pe cea mai mare piață europeană, Germania, am reprezentat grafic cele din Olanda în ultimele trei luni ale anului 2020, pentru a înțelege mai bine cât de flămândă a fost piața de automobile electrice.

In primul rând remarcăm că în Top 10 al modelelor înmatriculate în trimestrul IV sunt PATRU modele introduse pe piață în a doua jumătate a anului:

  • VW ID.3 pe PRIMUL LOC
  • Volvo XC 40 recharge (locul 5)
  • Polestar 2 (locul 6)
  • VW ID.4 (locul 7)

Dorința de diversificare și tehnologia mai modernă decât cea a veteranilor Leaf, Zoe, i3 au dus la o rapidă reorientare a publicului și la achiziția în proporție de aproape 53% (din suma primelor zece modele) a noilor intrați pe piata.

Considerând că alte doua modele din top 10, Peugeot e-208 și e-2008 au avut premiera în 2020, rămân doar patru modele cunoscute din 2019, care s-au menținut în preferințele publicului și acestea sunt redutabilele:

  • Tesla Model 3
  • Hyundai Kona
  • Audi e-Tron
  • Kia Niro

Fără să tragem concluzii pripite, este evident ca publicul olandez interesat de electromobilitate este tot mai bine informat și atras de modele cu autonomie mare și tehnologie de ultimă oră.

Înmatriculările suspect de mari din decembrie, comparativ cu octombrie și noiembrie, sunt dovada capacitații de producție și livrare, dar și un nou indiciu că unii producători asamblează doar atâtea exemplare cât au nevoie pentru evitarea amenzilor. In cazul Tesla, diferența este rezultatul producției în loturi destinate anumitor regiuni și a livrărilor în „ludicrous mode” concentrate spre sfârșitul fiecărui trimestru.

Rezultatele pentru întregul an 2020 cuprind același modele, inclusiv veteranul VW Golf, retras din producție la finalul anului 2020.

O imagine diferită din Norvegia

Realitatea că industria auto nu a fost pregătită nici în 2020 să livreze proporțional cu cererea, este vizibilă pe piața norvegiană.

Datorită publicului foarte bun cunoscător al criteriilor de alegere pentru vehicule electrice capabile să înfrunte vremea aspră din țara nordică, statisticile norvegiene indică lacunele de aprovizionare, atunci când piețele majore (Germania, Olanda, Franța și Marea Britanie) au prioritate.

Două modele noi, VW ID.3 și Polestar 2, la fel ca în Olanda, și-au croit calea în top 10, dar VW ID.4 nu a fost livrat în Norvegia, iar Volvo XC 40 recharge a apărut prea târziu pe piață pentru a intra în primii 10 din 2020.

In schimb Leaf, e-Golf și i3 se bucura de o simpatie istorică în Norvegia și in lipsa noilor modele, au rămas în Top 10, probabil pentru ultimul an. Clasarea MG ZS pe locul 7 este un avertisment serios, că atunci când producătorii europeni nu pot livra cât cere piața, o firma chineză va umple rapid golul lăsat.

Prognoză 2021

Pe baza evoluției înmatriculărilor din 2020 și mai ales a creșterii ofertei și implicit a concurenței, combinată cu menținerea subvențiilor și amenzilor pentru depășirea emisiilor de CO2, estimăm o creștere și mai rapidă a vânzărilor de modele 100% electrice în 2021.

Actorii principali pentru electromobilitate pe piața europeană vor rămâne grupul VW, Tesla, Hyundai-Kia și Renault.

In categoria premium, Volvo-Polestar are un start bun și va avea concurență tot mai serioasă din partea noilor modele 100% electrice lansate de Mercedes, BMW și Audi începând cu 2021.

După finalizarea integrării grupurilor PSA și FCA în noua organizație Stelantis, care va deveni cel de al patrulea producător auto mondial, vom avea de așteptat doi-trei ani, până se vor vedea roadele integrării în programelor electrice, cel mai probabil bazate pe noua platformă dedicată în curs de proiectare la PSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.