Megane, MG4 și LEAF – a venit frigul și a crescut consumul

O postare recentă a înmatriculărilor de pe cea mai mare piață auto din lume a fost întâmpinată cu tradiționala: ”mai lăsați-ne cu chinezăriile”…

Chiar așa, de ce ne-ar interesa ce fac producătorii chinezi la ei acasă, când noi, europenii, avem vedetele noastre auto? Renault are o gamă de modele foarte promițătoare, Nissan este mai bine cunoscut pe bătrânul continent. De ce ne-am bate capul cu ce face SAIC (Shanghai Automotive) cu brandul MG în China sau Europa?

Până la publicarea statisticilor (chinuite) pentru primele 10 luni din acest an, am preluat datele pentru Europa de vest de la EU EVs și pentru cine are ochi să vadă și cap să înțeleagă se face repede lumină de ce nu pot fi ignorați producătorii din îndepărtata China.

Clasament înmatriculări BEV Europa de vest

Sursa: EU EVs (1 dec, 2024)

In clasamentul firmelor (stânga) MG este poziționat înainte de Renault și nu poate fi o consolare pentru francezi că MG a depășit și Kia & Hyundai, care au modele extrem de reușite în prezent, dar livrează cu pipeta. In topul modelelor, MG4 este între primele 10, în timp ce Megane… nu este.

În plus, MG4 este unde este din cauza tarifelor aplicate pentru BEV importate din China, punctul de inflexiune al înmatriculărilor din iulie 2024 fiind clar vizibil (marcat cu galben).

Sursa: EU EVs

Încercarea politică de a proteja firmele, ce nu și-au făcut temele de casă pentru tranziția spre mobilitatea electrică, vine însă pe buzunarul cumpărătorului european. După cum se manifestă în 2024, clienții preferă să nu-și risipească economiile pe modele la suprapreț și s-au reorientat rapid spre piața second hand, sau afumătoarele oferite de Stellantis la jumătate de preț față de modele similare electrice.

Eliminarea subvențiilor germane pentru achiziția BEV și reducerea repetată a celor din Franța au avut ca efect o scăderea a înmatriculărilor BEV și o creștere a emisiilor de CO2.

Dar cui îi pasă de emisii, când dă bine politic să simulezi că protejezi locuri de muncă europene? Realitatea este total opusă. La adăpostul tarifelor protecționiste producătorii europeni vor deveni și mai puțin competitivi, închid fabrici și vor fi dați uitării sau cumpărarăți de firme chinezești, care vor folosi branduri cunoscute europenilor pentru a-și vinde supraproducția de acasă.

Exemple? MG, Volvo, Smart, Mini, Lotus și lista va continua să crească, așa cum se întâmplă și cu cea a furnizorilor de piese și echipamente de producție din industria auto, mai puțin cunoscută publicului larg. Cea mai recentă posibilitate este o ”alianță” CATL, cel mai mare producător de acumulatori auto din lume, cu Northvolt, cel mai promițător producător european de acumulatori auto, aflat în faliment.

Megane, MG4 și Leaf în cadrul proiectului Electromobilitate

Departe de zvârcolirile industriei auto, colegii nostri din Grupa Mijlocie își văd liniștiți și mulțumiți de drumurile zilnice și au transmis următoarele informații.

Consum mediu săptămânal

Mircea – Nissan Leaf, București

Săptămâna 18-24.11 a fost în București cu temperaturi matinale în jurul valorii de zero grade. Consumul reflectă acest lucru, mai ales că distanțele parcurse de mine sunt foarte scurte. Dar pentru asta am achiziționat Leaf-ul: pentru naveta de zi cu zi în oraș.

Preîncălzirea mașinii face „toți banii”: confortul în diminețile friguroase este de neegalat, geamurile sunt dezghețate și copilul merge fericit la scoala!

Partea mai puțin plăcută din săptămână a fost utilizarea/testarea adaptorului CCS2 to CHAdeMO. Au fost momente când a funcționat, momente când nu. Se pare că este influențat de temperatura exterioară (?). Momentan nu depind de el, deci situația este încă roz. 

Consumul a urcat în aceasta săptămână la 20.6 kWh/100km (de la 18 săptămâna trecută și 16.2 în prima săptămână din noiembrie), pe o distanță totală de 203 km. 

Multă sănătate tuturor și drumuri dezghețate!

Andreea și Silviu – Renault Megane, Arad

Pentru săptămâna 18-24 noiembrie avem următoarele date statistice:
– Distanta: 387 km
– Încărcări: 89.63 kWh
– Costuri incarcare: 62.4 Ron ( Hidroelectrica + Voltrelli)
– Consum: 15.7 kWh/100 km
– Clima si alte: 3.4 kWh/100 km
– SOC la început de săptămână: 58%
– SOC la sfârșit de săptămână: 85%

Marcel – Megane, Deva

Renault Megane e-tech Equilibre 60 kWh:

  • km la bord: 105.589;
  • km parcurși: 1.116;
  • energie electrică: 206,31 kWh;
  • cost energie electrică: 52,54 lei (EV Charge Cluj Napoca, 1,24 lei/kWh);
  • consum: 16,9 kWh/100km;
  • climă și altele: 3,2 kWh/100km.

După cum se observă a crescut consumul „climă și altele” deoarece a cam venit frigul, iar încălzirea habitaclului se face „nici prea-prea dar nici foarte-foarte” și abuzez din plin de funcția de pornirea climatizării din telefon înainte cu 10 minute de a pleca. Asta ca să nu „joc hora-n bătătură” cu racleta în mâna înghețată înlăturând gheața de pe parbriz! Consum, consum dar măcar sunt mulțumit că am mașina gata încălzită și gata de drum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.