Model Y, Enyaq și IONIQ 5 – înmatriculări și date din ianuarie

Despre Grupa Mare auzim mai rar în ultima vreme, majoritatea colegilor preferând raportarea lunară, după absolvirea stagiului de 12 luni.

Această continuitate este extrem de importantă pentru formarea unei imagini pe termen lung, fiindcă utilizarea electricelor dincolo de protecția garanției are anumite costuri. Pentru a le înțelege mai bine, atât cele de reparație, cât și cele de întreținere, ambele componente importante ale costului total de proprietate (TCO – total cost of ownership), colaborarea și monitorizarea pe parcursul a minim 6 ani ( 8 ani la Tesla) este vitală promovării mobilității electrice.

În echipa formată din cele mai mari modele înmatriculate în România (VW ID.4, IONIQ 5, Skoda Enyaq, Volvo XC40, Audi e-Tron) avem și două excepții, colegi care continuă să transmită informații săptămânale:

  • Ovidiu – Model Y Performance, București: a început colaborarea la proiect în septembrie 2020 cu un Peugeot e2008, a trecut la Tesla Model 3, apoi la Model Y și în prezent este în căutarea celui de-al patrulea electromobil al familiei;
  • Gabi – IONIQ 5, București: s-a alăturat misiunii proiectului în decembrie 2024 și parcurge stagiul de 12 luni cu raportări săptămânale, așa cum am convenit cu fiecare participant la proiect.

În ianuarie Ovidiu a pus Model Y de vânzare, în timp ce Tibi (Kia Niro, București) ne-a informat că a ”promovat” din Grupa Mijlocie în cea Mare la bordul un IONIQ 5 rulat.

De reținut: primul automobil achiziționat în 2025 de unul din colegii noștri a fost 100% electric și second hand, cel de al patrulea IONIQ 5 din garajul nostru virtual. Oare de ce?

Doar trei idei, pe care vă rog să le completați la rubrica de comentarii sau în media socială.

  1. După peste 72.000 km cu Kia Niro, Tibi are încredere în tehnologia Hyundai Kia;
  2. Urmărind informațiile transmise de colegii cu IONIQ 5, Tudor (peste 84.000 km începând din octombrie 2021) și Peter (peste 73.000 km începând din martie 2022), i-au dat încredere în platforma E-GMP în general și IONIQ 5 în special;
  3. Așa cum au decis majoritatea colegilor în 2024, un automobil electric rulat este o alternativă mai rezonabilă ca preț de achiziție decât cele noi, rămase în continuare exagerat de scumpe.

De altfel cu excepția Model Y aflat la finalul anului 2024 pe podium (Locul III), după Spring și Model 3, doar VW ID.4 s-a agățat de locul 10 în clasament parcului auto 100% electric din România, prețul mare al ”garsonierelor pe roti” noi, rezultând în înmatriculări minime în țară.

La situația după finalul anului 2024, preluată din datele furnizate de RO e-Mobility index, am adăugat numarul proprietarilor-voluntari ce au publicat articole pe blogul electromobiliștilor:

TESLAMODEL Y33118 autori pe blog
VOLKSWAGENID.48571 autor
SKODAENYAQ5813 autori
HYUNDAIIONIQ 53584 autori
AUDIE-TRON2971 autor
VOLVOXC401731 autor

Consum mediu săptămânal Model Y și IONIQ 5

Cu ”țurțurii” caracteristici sezonului rece și primului an cu electrica, Gabi își trasează propriul drum (verde) pe graficul consumului mediu săptămânal.

Îl însoțește Ovidiu (albastru), căruia îi mulțumim încă o dată pentru răbdarea și punctualitatea cu care transmite informații utile în anul 5 de colaborare la proiectul Electromobilitate, pentru a treia electrică a familiei.

Gabi – IONIQ 5, București

In săptămâna 27 ianuarie-2 februarie am parcurs 205.8 km cu un consum mediu afișat de mașină de 17.9 kWh/100 km.

Am încărcat doar acasă, Hidroelectrica.

In continuare, Gabi ne-a transmis cateva opinii de mare ajutor pentru cei deciși să facă primul pas în universul mobilității electrice în 2025, care au devenit subiectul următorului articol:

Adrian – Skoda Enyaq, București

Pentru luna ianuarie:

  • Km cât cuprinde – 2026 km
  • Consum mediu decent pentru Ianuarie – 20.4 kWh/100km
  • Odometru la zi: 87.585 km
  • Costuri incarcare 0 lei
  • Alte costuri tot 0 lei

Opiniile despre alegerea unui automobil electric nou sau second hand în articolul:

Ovidiu – Tesla Model Y Performance, București

Conform datelor culese de la bordul mașinii avem următoarele informatii pentru ianuarie:

  • 1532 km parcurși doar în București și împrejurimi;
  • 240 kWh consumați în timpul deplasărilor;
  • 19.8 kWh/100 consum mediu în timpul deplasărilor;
  • 26,55 lei cheltuiți pentru încărcare în 2 sesiuni, acasă iar restul de încărcări doar la birou din panouri fotovoltaice;

Conform datelor centralizate de aplicația TeslaMate avem următoarele date:

  • 1532 km parcurși;
  • 5,61 grade media de temperatura din timpul deplasărilor;
  • viteza medie 26,1km/h;
  • 2 zile și 18 ore petrecute la volan;
  • 20.9 kWh/100km media de consum, incluzând perioadele de staționare, sentry, precondiționare.

La sfârșitul lunii ianuarie am luat decizia de a pune mașina la vânzare și să încerc altceva, poate chiar și de la altă firmă.

Am vazut prezentările cu noul model Y, de la care aveam așteptări ceva mai mari, în special în ceea ce privește capacitatea bateriei și puterea de încărcare, rămase neschimbate.

Pe lângă o lista lungă de schimbări minore și în special pe partea de aspect, mă interesa atât suspensia cât și insonorizarea să fie îmbunătățite semnificativ, însă nu am mari speranțe. După ce voi vinde mașina, voi face un test drive cu noul Y înainte de a încerca și alte mărci. Intenția principală este ca noua mașină să fie mult mai confortabilă și mai luxury pentru distanțe lungi.

Drumuri bune!

Octavian – Model Y LR, Sibiu

În luna ianuarie, am parcurs 3.069 km cu un cost total de 714 RON, ceea ce înseamnă un consum mediu de 23,3 RON/100 km. Acest număr mare de kilometri se datorează excursiei la Budapesta.

Cristian – Model Y Performance, Brașov

Datele pentru luna ianuarie sunt următoarele:

  • distanță parcursă: 2.507 km
  • consum mediu în deplasare: 18,2 kWh/100 km
  • încărcări acasă: 561 kWh – 460 lei
  • încărcări la stații publice: 71 kWh – 91 lei
  • cost per 100 km: 22 lei

Mașina continuă să funcționeze normal, singura intervenție asupra ei fiind schimburile de filtre. Contrar așteptărilor scepticilor n-a luat foc deloc, iar bateria e încă funcțională și va mai fi mulți ani de acum înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.