Salutare dragi electromobiliști si cititori,
Au trecut aproape 5 luni de când folosim Zoe și după mai bine de 5000 km m-am gândit să postez un update despre cum ne descurcăm zi de zi cu mașina noastră.

Care sunt impresiile după 5000 km ?
Mașina s-a comportat acceptabil până acum. Am avut un consum de 12-14 kWh/100km, cât timp temperaturile au fost peste 10 grade. Odată cu venirea sezonului rece, consumul a crescut la 16-18 kWh/100km și uneori chiar a depășit 20 kWh, când afară a fost foarte frig.
Am renunțat complet la mașina veche (un Opel Astra pe care l-am „pensionat”). Mai avem un Polo vechiuț pe care îl pornim din când în când doar ca sa nu rămână fără baterie… în rest, ne-am deplasat doar cu Zoe.
Locuim la bloc și nu am montat încă o stație de incarcare, așa că, momentan, depindem de stațiile publice. Am fost dezamăgit de faptul că singura stație Kaufland din oraș nu porneste pe Type2, cel puțin la Zoe a noastră. Avem în schimb câteva stații gratis în oraș, așa încât cei 5000 km ne-au costat 0 lei până acum.
Ce îmi place ?
Mașina asta m-a „educat” în sensul că anticipez mult mai bine traficul și nu mai accelerez/frânez fără să fie nevoie. Conduc aproape doar cu o pedală (accelerația) și calc frâna doar pentru a opri complet. Gândul că am emisii 0 și că, pe termen lung, va fi mult mai curată decât omoloaga fosilă, îmi dau speranța că vom reuși, ca specie, să limităm impactul (catastrofal până acum) asupra naturii.
Am făcut inclusiv drumuri extraurbane și nu pot să spun că am avut vreo problemă cu autonomia. La un mers liniștit, maxim 90-95 km/h extraurban, 50-55 km/h în localitate (adică legal 🙂 ), obții 250-380 km autonomie în funcție de temperatura ambiantă.
Îmi place mult liniștea din interior. Conduc mai relaxat, nu îmi mai fac griji pentru radare (pentru că nu mai merg repede), nu există vibrații iar când vorbesc cu altcineva, nu sunt nevoit să ridic vocea pentru că este liniște în mașină.

Ce nu îmi place ?
Nu pot climatiza masina în timp ce se incarcă. Asta inseamnă că, dacă trebuie să rămân la mașină în timp ce se încarcă, iarna îngheț în ea iar vara va fi foarte cald. Not nice. Posibil să se rezolve dupa software update.
Iarna, impactul temperaturii asupra autonomiei este mai mare decat m-aș fi așteptat. Din cât m-am documentat înainte de achiziție, mă așteptam ca autonomia să scadă cu 50-80km în sezonul rece. Practic însă, de la 380 km (vara) poți să scazi până la 180-200 km daca este foarte frig. În cazul nostru, nu ajută nici faptul că nu avem un garaj care să mențina bateria la o temperatură ceva mai mare decât cea de afară. Așadar iarna, autonomia se poate injumătăți !
Ce probleme am avut până acum ?
Micile probleme nu au lipsit și m-am lovit de lipsa de experiență a service-urilor. Pentru ZOE, la acest moment sunt doar două service-uri acreditate în zona de sud, ambele în București, din păcate destul de departe de mine.
Chiar la primul drum, în care am venit cu mașina de la București, a apărut un zgomot metalic puternic la fiecare denivelare. S-a rezolvat a doua zi cu o vizită în service-ul local Renault – șuruburile barei stabilizatoare față erau slabe (?!?!).
Apoi, pe parcurs, am observat alte probleme: precondiționarea interiorului nu a funcționat niciodată, nici din meniul mașinii și nici din aplicație. Am mers la Serus în București însă după înlocuirea unei componente, problema nu s-a rezolvat.
Mi s-a întâmplat apoi de două ori să apară în bord mesajul „AVARIE ELECTRICA. PERICOL ! OPRITI IMEDIAT MOTORUL”. În ambele situații eram staționat și am rămas imobilizat cu mașina până când am oprit motorul, încuiat și descuiat mașina, apoi eroarea a dispărut. E un lucru foarte ciudat, un pic ingrijorator.
Sunt situații în care semnalul acustic al semnalizării nu se aude. La fel, uneori consola de reglare sunet/ schimbare post radio din spatele volanului nu funcționează. Daca opresc, încui apoi descui mașina și pornesc, situația se remediază.
Din meniul mașinii lipsesc statisticile, deși la alte Zoe, ele apar. Mie pur și simplu nu îmi apare acel meniu care ar trebui să fie standard. Mașina a primit la finele anului trecut un update de soft „over the air” insă…degeaba.
Așadar sunt incă destule probleme software pe care Renault înca nu le-a rezolvat…lucru nu tocmai plăcut, întrucât Zoe este deja un model cu vechime în fabricație.
Odată cu sezonul rece a apărut un scârțâit foarte deranjant atunci când virez roțile complet sau aproape complet. Am fost cu mașina la service-ul local Renault iar domnii țin să mă asigure că nu sunt probleme și că…”așa scârțâie ea”…cu toate că la început scârțâitul nu a existat. Admit faptul ca, daca ar fi existat zgomotul motorului termic, probabil nu mi-aș fi dat seama. În plus, de multe ori când pun în viteză să plec de pe loc, se aude de undeva din față un pocnet însoțit de un șoc destul de puternic.
De asemenea, am observat că în interiorul blocurilor optice spate a apărut condens, așadar nu sunt etanșe. Voi cere schimbarea lor.
Se observă ca mașina (a mea, cel putin) nu e lipsită de probleme. Sper ca, la urmatoarea vizita in service, să se remedieze toate cele menționate.
Cât am cheltuit cu mașina până acum ?
Am cumpărat un set de jante de oțel pe 15″ de la Renault și un set de anvelope de iarnă Bridgestone. Deși mașina vine cu roți pe 16″, am ales 15″ pentru că pe timp de iarnă am vrut să am o anvelopă mai ingustă și un talon mai inalt. Pe langă asta, au fost un pic mai ieftine.
Un set de jante + anvelope 15″ m-au costat undeva la 2100-2200 lei cu tot cu echilibrare si montaj. Încă nu am cumpărat un set adițional de senzori de presiune, au fost destul de scumpi, așa că o voi face sezonul următor. Deocamdată am rămas cu o avertizare enervantă în bord din cauza lipsei senzorilor.
Așadar:
Set jante oțel 15″ ~ 750 lei
Set anvelope iarnă Bridgestone 185/65/R15 ~ 1450 lei
Un set de capace ieftine ~ 80 lei
O cameră de bord + card microSD ~ 300 lei
Un set prezoane antifurt ~ 200 lei
Tava portbagaj ~ 230 lei
Set covorașe tip tavă ~ 250 lei
Plasă-organizator portbagaj ~ 50 lei
Încărcător domestic Shuko 3.2kWh ~ 850 lei
Asigurarea pe 6 luni ~ 270 lei
Rovigneta ~ 140 lei
Total ~ 4570 lei
Concluzii
Per total, în ciuda problemelor pe care sper sa le rezolv pe garanție, Zoe este o mașina cu care îți poti face treaba chiar și în România, unde infrastructura de încărcare nu este foarte dezvoltată. Noi ne descurcăm cu ea, deși locuim la bloc. Daca am locui la casa, lucrurile s-ar simplifica foarte mult. Avem în plan instalarea unei statii de incarcare atat la bloc (ramane de vazut dacă vom reuși prin Asociația de Locatari), cât și la țară, la părinți.
Am fost puțin dezamăgit până acum de partea de fiabilitate (toate acele zgomote suspecte și erori nu îmi inspiră încredere pe termen lung) însă cu toate acestea, sper să fie mai fiabilă decât un automobil cu motor termic.

Lifelong tinkerer and hiking amateur, passionate about science and tehnology, with a soft spot for electric vehicles and sustainability.
Salut, poate te ajuta https://www.youtube.com/watch?v=TVFa94bFio4
Multam fain, il urmaresc pe Silviu, are multe informatii interesante si utile de oferit. Voi merge in acel service luna viitoare.
Salutare,
Problema pe care am avut-o eu s-a rezolvat la serus pro, cel de pe centura. Imi afisa o autonomie maxima de 340 km, iar la inceput imi afisa 403 la 99% incarcare. La meridian nord si la cobalcescu nu au rezolvat. La serus au facut cinci calibrari si acum imi afiseaza bine, adica o valoare de peste 400 km.