Lucid Air Pure – primul test drive

De ce test drive cu Lucid Air Pure?

Lansat în luna mai, Lucid Air Pure se adresează celor ce nu vor să cheltuie sume cu șase cifre pentru un automobil, fie el oricât de mare și de performant. Pentru 82.400 USD în SUA (sau 109.000 Euro în Europa) Lucid Air Pure este considerat a fi replica dată de Lucid Motors, veteranului Model S.

Dacă Tesla a reușit să facă noțiunea de automobilul electric ”S3XY” și să domine clasamentele de înmatriculări globale, Lucid dorește cu ardoare să dovedească că mașinile lor sunt superioare.

Cu un nucleu de ingineri și tehnicieni format de Peter Rawlinson din foști colegi de la Tesla și ambiția de a nu repeta greșelile de la proiectarea și lansarea primului Model S, rezultatul stârnește interesul pasionaților de electromobilitate, între care se numără și subsemnatul.

Cu toate acestea, pe lângă performanță, autonomie, încărcare rapidă și soft, Lucid Air încearcă să ofere confortul întâlnit la modele premium germane. Deși urmăresc îndeaproape evoluția Lucid încă din 2015, când se numea Atieva, și am avut primul contact cu un prototip Lucid Air în octombrie 2020, doar de curând am avut plăcerea unui (prea scurt) test drive.

Prima întâlnire cu Lucid Air în octombrie 2020, Beverly Hills, California

Despre cele 30 minute la volan mai încolo, după puțină ”istorie” privită prin prisma celor scrise despre firmă la vremea respectivă. Nu toate promisiunile s-au împlinit și majoritatea termenelor de lansare au alunecat cu un an sau doi. În prezent Lucid Motors produce automobile în Arizona și livrează clienților din America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu. Să aruncăm împreună o privire în retrovizor, pentru a înțelege mai bine de unde vine Lucid Motors?

2019

Intr-un mediu foarte fluid în care startup-uri dedicate automobilelor electrice apar cu mari ambiții (NIO), dispar înainte de a produce primul model (Dyson), solicită protecția falimentului (Faraday Future) sau reapar, renăscând din cenușă (Fisker), suntem bucuroși să vedem o firmă promițătoare, cu personal foarte calificat, care face primii pași spre producție. Acolo, pe linia de asamblare, se separă visele îndrăznețe de realitățile dure ale producției auto de serie.

Lucid Motors se alatura anunturilor despre noi unitati de productie pentru automobile electrice noiembrie 2019

2020 – lansarea Lucid Air

Lucid Air ridică ștacheta

Fără nici o îndoială, Lucid Motors are cu primul model Air un automobil premium remarcabil, care va scrie propria pagină de istorie auto. Așa cum sublinia și Peter Rawlinson în timpul prezentării, realizarea tehnică de excepție va fi cu adevărat pecetluită atunci când primele modele vor părăsi linia de asamblare de la Casa Grande, Arizona, și vor ajunge în mâinile clienților.

La revedere Lucid Air

Vom urmări povestea fascinantă a echipei desprinse din Tesla, care sunt pe cale să lanseze în producție un model electric, dorit mai bun decât Model S, și așteptăm cu mult interes atât o vizită la noua fabrică, în construcție în Arizona, cât și prima ocazie pentru un test drive.

In vizită la primul Lucid Motors Studio – octombrie 2020

Lucid Air Pure și concurenții direcți

Din gama rarefiată a modelelor premium, am ales pentru comparația cu Lucid Air Pure două modele made in Germany, cu prețuri listate între 109.000 Euro pentru Lucid Air Pure și 115.700 Euro pentru BMW i& eDrive 50, la mijloc fiind Mercedes EQS 450+ pentru 109.551 Euro (Sursa: EV database pentru Germania, 7 septembrie 2023).

Deși nu este o mașină din clasa premium, în înțelesul clasic de rafinament, confort și precizie de asamblare, am adăugat Model S în comparație, pentru a înțelege mai bine cât de sus a ridicat Tesla ”ștacheta electrică” pentru 95.970 Euro (în Germania, sursa: EV database, 7 sept 2023)

NOTĂ: am păstrat în tabel puterea de încărcare listată de EVdatabase (200 kW), dar este bine de știut că Lucid indică 300 kW, ca putere maximă de încărcare.

Consecvent filozofiei ”smart range”, realizat prin eficiență maximă (cel mai bun consum în condiții standard), varianta Lucid Air Pure este echipată cu cel mai mic acumulator (92 kWh util), rezultatul fiind o masă proprie mai ”redusă” (2100 kg) și performanțe dinamice depășite doar de Model S.

La Volan – ce mi-a plăcut

Mașina are aproape 5 m lungime și 2.4 tone cu patru pasageri la bord (fără bagaje), dar se simte surprinzător de agilă și extrem de precisă pe puținele viraje întâlnite pe traseul de test drive din Aurora, Illinois, în apropiere de Chicago. Nu am avut impresia că sunt la timona unui ”vapor”, deși dimensiunile exterioare au fost o provocare la ieșirea din parcarea subterană și la revenire la stația de încărcare după plimbarea în zonă. Imaginea 360o afișată pe monitorul de dimensiuni generoase a fost de mare ajutor la aceste manevre.

Accelerația, cunoscută de la alte modele electrice, este instantă și poate fi violentă, dacă nu apeși cu atenție pedala. In ajutor sar cele patru moduri diferite de conducere, care ajustează suspensia, direcția și răspunsul la apăsarea pedalei de accelerație. Frânarea regenerativă este puternica și însoțită de un fluierat venit din față, asemănător celui din Tesla Dual Motor. In rest, liniște totală, plutire supremă.

Nu am avut ocazia sa verific puterea de încărcare la o stație rapidă DC, dar 14 kW AC nu sunt de lepădat.

Atât portbagajul, cât mai ales frunk-ul, cu două compartimente supraetajate, sunt foarte încăpătoare.

Ce nu ne-a plăcut

Lăsând deoparte design-ul, care este legat de preferințele individuale, Lucid Air are calități convingătoare și ”defecte”, care (dincolo de preț) pot deveni un mare NU în decizia de achiziție.

Un cuvânt despre înălțimea cu 10 cm mai mică față de Mercedes și BMW, despre care am comentat cel mai mult cu vizitatorii noștri europeni, care au participat la test drive. Fără îndoială impactul aerodinamic al secțiunii frontale mai mici este considerabil pentru consumul redus și autonomie, însă accesul la volan a fost dificil. Scaunul șoferului, rămas într-o poziție foarte înaltă (aspect care nu se întâmplă în exploatarea curentă), a trebuit lăsat jos înainte să mă pot strecura la volan. Și pasagerul din spatele meu, a sesizat acest aspect, care la o înălțime de aproape 1.90 m a fost surprins de spațiul oferit în interior, dar și de dificultatea accesului pe locurile din spate.

Un alt motiv de nemulțumire, venit tot de la pasagerii din spate, a fost balansul longitudinal la trecerea peste denivelările înalte, întâlnite în zona de test drive. Deși peste gropile din șosea sau denivelările scurte, Lucid Air pare ca plutește, ”valurile” mai ample de asfalt nu sunt partea tare a suspensiei.

La revedere Lucid Air… la Transcarpatica?

Privind doar la tabelul cu specificații, Lucid Air Pure domină concurența germană dar nu și obiectivul declarat: Model S.

In realitate, Lucid oferă o nișă aparte pentru cei ce sunt în căutare de performanțe dinamice foarte ridicate, dar nu vor cumpăra un model Tesla (indiferent de motive) și își doresc un interior mai apropiat de standardul german.

Cu toate acestea, după foarte scurta experiență la volan, mă văd mai degrabă savurând un Lucid Air pe Transfăgărășan, decât… mergând la operă.

NOTA: Autorul imaginilor din timpul testdrive-ului din 2 septembrie 2023 este Andrej Strnad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.