Echipa celor mai mari modele din garajul nostru virtual este compusă din trei modele de la producători diferiți, cu arhitectură și tehnologie diferită.
În timp ce Niro utilizează o platformă mixtă, pe care se produc si variante cu motor termic, făcând parte din a doua generație de modele electrice lansate de Kia, ID.4 și IONIQ 5 reprezintă noutățile în materie de tehnologie și platforme dedicate la VW (MEB) și Hyundai (E-GMP).
Tocmai în această categorie vom asista în 2022 la o luptă acerbă pentru buzunarele clienților, cu Tesla Model Y, Mustang Mach-e, Kia EV6 și Skoda Enyaq venind sa completeze perechea ID.4 – IONIQ 5. Cu puțin noroc spre finalul anului vom vedea și Nissan Ariya în Europa, alături de numeroase modele importate din China, mai ales în Norvegia, Olanda și Marea Britanie.
Cu dimensiuni apropiate, dar făcând parte din segmentul premium, oferta este la fel de diversă. Volvo, BMW, Mercedes și Audi au modele competitive în acest segment, care se vor confrunta în Norvegia și Germania cu NIO și alte importuri cu aspirații premium din China.
Garajul nostru virtual
Ca la fiecare început de an, vă invităm să vă alăturați echipei proiectului Electromobilitate pentru următoarele 12 luni, în care împreună vom acumula și publica informații despre viața de zi cu zi alături de modele electrice noi, în cel de al patrulea sezon. Pentru ca rezultatele să fie relevante statistic este ideal să avem participanți din diferite zone geografice, cu diferite cazuri de utilizare.
Promoția 2020 – 2021



De la Tibi, Teo și Marius am învățat multe despre Niro începând din 2020. Anul trecut, Laurențiu a început să deschidă abecedarul ID.4 pentru noi. Târziu în octombrie a sosit și noul IONIQ 5, cu care Tudor a pornit pe drumuri de munte și în primele excursii la schi.
Din efortul lor săptămânal de a comunica informații despre parcurs, consum, costuri și condițiile în care s-au realizat acești parametrii, creionăm o imagine cât mai exactă a utilizării acestor modele în toate anotimpurile.
După o absență de aproape trei luni, cauzată de un update la soft prin care istoricul consumului la bord a fost dat peste cap (problema întâmpinată și de colegii cu Kona), Teo revine cu o imagine foarte convingătoare de la bord.
In timp ce consumul din 12-14 ianuarie a fost cuprins intre 20 și 26 kWh/100 km realizat pe distanțe medii 16-49 km, călătoria de 472 km din 16 ianuarie s-a încheiat cu o valoare remarcabilă pentru acest sezon: 15.5 kWh/100 km, media saptamanii fiind 17 kWh/100 km.
Alte două exemple din comunicările săptămânale ale colegilor din Grupa Mare, împreună cu imagini de la bord.
Laurențiu – ID.4, Cluj
Cheltuielile cu încărcările au fost, de la achiziția mașinii, pentru mai mult de 15.500 km, în valoare de 130,44 lei, mulțumită gratuităților oferite de primării (în cea mai mare parte cea din Cluj Napoca) și a stațiilor gratuite montate de rețelele de magazine.
Având în vedere temperaturile prognozate pentru săptămâna viitoare, -14 grade, sunt curios cum va arăta consumul, mai ales că din cât am observat, 15 minute nu este suficientă preîncălzirea bateriei, pentru a o aduce la temperaturi de peste 10 grade, de la 0 grade.
Tudor – IONIQ 5, Timișoara
In săptămâna 03-09 Ianuarie IONIQ5 a parcurs 193 km cu un consum de 19.8 kWh/100km. Viteza medie a fost de 30 km/h.
Miercuri, 05.01 au fost 15 °C in Timisoara și am obținut un consum sub 13 kWh/100 km pentru un drum de aproximativ 5 km. Temperaturile mai scăzute s-au instalat spre sfârșitul săptămânii, am avut parte de puțină ninsoare, iar consumul a revenit la valorile obișnuite pentru această perioadă.
Duminică, Laura și Teo (părinții mei) împreună cu Joi (labradorul nostru) au făcut o excursie TM-Buziaș pentru o plimbare scurtă. Singura remarcă a lui Teo (el a condus IONIQ 5) a fost legată de lipsa ștergătorului spate și vizibilitatea redusă pe vreme umedă.
Pentru încărcare am plătit aproximativ 22.42 RON, la priza de acasă (incluzând și 15% pierderi). Am comandat o altă priza cu contor, care sper să reziste mai bine și să pot contoriza mai precis consumul. In prezent mă raportez doar la procentul de la începutul și sfârșitul sesiunii de încărcare +15% pierderi.
Pentru lunile trecute, Noiembrie respectiv Decembrie costurile cu încărcarea au fost:
Cost Noiembrie [RON] | 228.86 |
Cost Decembrie [RON] | 290.31 |
Invitația noastră
Deși pare simplă comunicarea săptămânală, în realitate este un maraton întins pe un an. După absolvirea acestui stagiu mulți colegi au decis să continue transmiterea de informații, ceea ce ne dă posibilitatea să urmărim fiabilitatea diferitelor modele, costurile cu reviziile și cele cu întreținerea, subiecte de mare interes pentru cei ce planifica achiziția unui model electric.
Daca sunteți interesate/interesați să contribuiți la informarea, din punctul de vedere al proprietarilor, a celor aflați în pragul alegerii unui model electric din oferta anului 2022, scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com.
Vă așteptăm cu drag în echipa proiectului Electromobilitate!

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.