Acumulatori Li-ion – investiții importante pentru reciclare în Europa și SUA

În perioada de început a proiectului Electromobilitate din primăvara anului 2018, cele mai multe articole, găzduite cu generozitate de revista online 24auto.ro, au încercat să informeze pe cei interesați despre modele electrice disponibile și cele ce urmau să fie lansate în următorii ani.

Un capitol aparte a fost dedicat piedicilor din calea adoptării mobilității electrice pe scară mai largă, printre care și zvonurile, miturile sau pur și simplu dezinformarea grosolană. Aspectele legate de gradul de poluare al producției de automobile electrice, în special acumulatorii și reciclarea acestora au revenit ca teme principale în numeroase articole.

Paleți cu baterii Li-ion colectate pentru reciclare. Sursa: Redwood Materials

Concluzia acestui efort a fost: DEZINFORMAREA FUNȚIONEAZĂ! Prejudecățile erau atât de adânc înșurubate în urma campaniilor de întârziere a tranziției spre electromobilitate, încât era nevoie de un megafon mult mai puternic pentru a schimba ceva în percepția publicului.

Între timp, test drive-urile oferite celor interesați și relatările experiențelor actualilor proprietari au devenit centrul de atenție pentru proiectul Electromobilitate, fiind cele mai convingătoare forme de educare a publicului în legătură cu utilizarea și beneficiile automobilelor electrice.

Tot în acest interval scurt de timp, succesul Tesla s-a conturat tot mai clar ca o forță majoră în lupta cu numeroase neadevăruri răspândite de electro-sceptici, iar marii producători au fost constrânși de legislația chineză și cea europeană să lanseze modele electrice.

Din momentul în care grupul VW și alți mari producători tradiționali au avut interesul să promoveze gama de modele electrice în curs de lansare, a fost inevitabilă ciocnirea cu miturile înfipte adânc după prea mulți ani de antireclamă. Pe rand, au fost publicate studii academice finanțate de marile concerne auto, articole de specialitate și au fost lansate campanii promoționale de anvergură.

Sursa: Volkswagen

Strategia grupului VW de a se concentra pe o singura tehnologie (acumulatori Li-ion) a mers un pas mai departe, imaginea de mai sus demonstrând randamentul celor două soluții actuale de înmagazinare a energiei pentru tracțiunea electrică. Paginile mărcilor ce produc modele electrice conțin în prezent materiale de educație electromobilistică, cu speranța ca valul inițial de ostilitate și ignoranță vor fi disipate de un public bine educat, care va lansa comenzi pentru noile modele electrice.

Strategia a funcționat atât de bine încât în prezent cererea nu este satisfăcută de producători, listele de așteptare la anumite modele întinzându-se pe multe luni sau chiar peste un an. Dublarea vânzărilor globale de la an la an generează alte griji, legate de sursele de materii prime, mai ales pentru acumulatori, dar și a celor legate de reciclarea vehiculelor electrice la final de viață.

Reciclarea acumulatorilor – investiții de mari dimensiuni

Revolt by Northvolt – Suedia

Într-un articol publicat pe această temă în decembrie 2019 scriam:

Firmele din Europa au în prezent o capacitate de reciclare pentru aproximativ 33.000 tone de acumulatori Li-ion pe an, dar la sfârșitul anului 2019 o cantitate dublă de acumulatori vor atinge sfârșitul vieții și vor fi disponibili pentru reciclare. Mai mult de jumătate din acești acumulatori vor lua calea spre Asia, unde China, Coreea și Japonia dispun de fabrici de reciclare.

Prima unitate pilot de reciclare Northvolt va funcționa începând de anul viitor pe lângă centrul de cercetare din Vaesteras, cu o capacitate inițială de 100 de tone pe an și se bazează pe tehnologiile dezvoltate în ultimi doi ani. Obiectivul major este ca până în 2022, o fabrică cu capacitate de reciclare pentru 25.000 tone de acumulatori să înceapă procesul industrial de reciclare în cadrul celei mai mari unități de producție, Northvolt Ett, din nordul Suediei.

REVOLT – proiectul Northvolt de reciclare pentru acumulatori Li-ion

2022 a început de două săptămâni și am revizitat subiectul să verificăm dacă Northvolt a progresat conform planurilor din 2019. Un comunicat de presă emis de firma suedeză, fondată de foști executivi Tesla, informează că au fost produse primele elemente cu materii prime reciclate și că cererea actuală justifică o creștere a investiților pentru o capacitate de CINCI ORI mai mare decât cea prevăzută inițial. Northvolt informează că noul obiectiv este 125.000 tone de materie primă reciclată pe an, care este suficientă pentru producția unei capacități de 30 MWh pentru acumulatori noi.

Redwood Materials -SUA

Alt proiect de mari dimensiuni pentru reciclarea acumulatorilor auto a fost inițiat de J.B. Straubel, unul din fondatorii firmei Tesla. După 15 ani în rolul de CTO – Chief Technical Officer la firma atunci californiană, în prezent cu sediul în Texas, Straubel își dedică atenția firmei Redwood Materials, înființată în 2017.

Sursa: Redwood Materials

Pornind de la complexitatea actualului lanț de producție a materiilor prime necesare pentru acumulatori și la dependența de rafinarea minereurilor în China, Redwood Materials își propune să recicleze pe cei ajunși la final de viață în SUA, simplificând logistica și reducând poluarea produsă cu transportul materiilor prime.

Planurile prezentate de Redwood investitorilor, pentru o finanțare în valoare de 700 milioane USD, sunt de a produce materiale reciclate și folie de cupru pentru o capacitate de 100 GWh/an sau un milion de vehicule electrice pe an până în 2025, urmată de o creștere a producției de cinci ori până în 2030. În prezent folia de cupru se importă din China și Coreea, în timp ce noua fabrică de reciclare se afla la 21 km (13 mile) de Giga Nevada.

Principalii clienți pentru materiale reciclate de Redwood materials sunt în prezent Panasonic pentru acumulatori Tesla produși la Gigafactory Nevada și Envision AESC în Tennessee, pentru acumulatori Nissan. Printre parteneri se numără Amazon, care va furniza acumulatori uzați rezultați din utilizarea furgonetelor electrice de distribuție a pachetelor, dar și baterii de dimensiuni mici colectate de la clienții de aparatură electronică.

Battery Resourcers – SUA

O alta firma americana, Battery Resourcers este într-o fază avansată de extindere a liniilor de procesare din Covington, Georgia, unde începând din luna august va recicla 30.000 tone de acumulatori Li-ion pe an.

Exemplele pot continua cu numeroase alte fabrici, tehnologii și producători auto și cei de acumulatori care si-au declarat intențiile de reciclare a produselor lor, inclusiv a acumulatorilor, pentru a-și asigura materiile prime necesare producției curente. Pe măsură ce noi unități de reciclare își vor demara activitatea vom reveni asupra subiectului.

Alte articole publicate pe tema reciclării acumulatorilor
Pentru toți cei interesați de reciclare în detaliu (legislație, tehnologii și probleme actuale, perspective) recomandăm:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.