VW ID.4 – în căutarea electronilor pierduți

In această săptămână am hotărât să schimb un pic modul de abordare a climatizării mașinii, astfel încât să nu mai precondiționez din casă cu 15-20 de minute înainte ci doar când ajung la mașină, asta pentru a nu mai ascunde sub preș consumul necontabilizat în calculator odată cu precondiționarea.

Acest lucru a fost o asumare a faptului că voi reuși să îmi bat recordurile negative de consum de până acum. Temperaturile minime la Cluj au fost undeva în jurul a -13 grade, așa că și bateria a fost înghețată.

Miercuri, deși nu era programat, am avut de făcut 3 drumuri în oraș, la distanță de aproximativ 2 ore între ele, timp suficient ca bateria să apuce să se răcească, astfel încât să pornească din nou încălzirea.

Joi, în cea mai friguroasă noapte, mașina nu a fost mișcată până aproape de ora 11.45, așa că bateria a avut timp să rețină suficient frig în ea, cât să facă fericit un pinguin care a părăsit Polul Sud din cauza încălzirii globale. Pentru a vedea cam cât de repede se încălzește bateria și cât consumă o să atașez 3 imagini cu temperaturile și SOC al bateriei, precum și timpul la care a fost făcute cele trei screenshot-uri: ora 11.47, 12.02 și 12.24

Concluzia: 5,4% din baterie, aproximativ 4 kW,  37 de minute, 1 km parcurs și apoi staționare, cu căldura oprită, pentru a nu influența prea tare rezultatele.

Săptămâna a fost încheiată miercuri, cu consumul de mai jos.

Aici nu a fost inclus și consumul din testul de încălzire, pentru că am mers doar 2 km și nu am mai apucat să fac fotografia, dar pot spune că a fost de 50,0, long term, luni de dimineață.

Ca o curiozitate, am descoperit că, orice aș face, consumul indicat nu este mai mare de 98,8 kWh/100 km, așa că este o bucurie să știu că, cel puțin în grafice, cerul nu este limita atunci când vorbim de VW (au avut și ei bunul simț să pună o valoare maximă sub 3 cifre).

Luni, mașina, probabil din cauză că mi-a dus lipsa, nemaifiind pornită de joi, m-a întâmpinat cu 2 mesaje:

Dacă primul nu este o noutate, el apare aproape în fiecare dimineață cu frig, pentru vreo 5 minute, al doilea indică faptul că ar trebui să merg mai mult, pentru a încărca bateria de 12 V.

Concluzia finală

Dacă vorbim de procente, este mai OK să nu pornesc precondiționarea din casă cu ceva timp înainte, consumul fiind mai mic cu aproximativ 3 %, în loc de 11% fiind de aproape 8%, pentru același drum (la o precondiționare de 15 de minute + drumul de 4 km aferent).

Dacă vorbim de consumuri afișate rezultatul este 28-29 kWh/100 km cu precondiționarea pornită, față de 80-87, dacă nu încălzesc înainte.

Totuși un lucru bun, GOM este destul de exact în estimare, pentru că dacă ar fi fost să calculeze distanța rămasă cu consumul afișat mai sus, ar fi trebuit să arate sub 50 de km. În schimb el afișa 180 de km pentru că știe că încălzirea se va opri cândva iar distanța afișată probabil era dată numai de consumul climatizării și a consumului motorului.

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Frumos prezentat, multumim. Asteptam sa vina primavara cu consumuri de 14-16 la aceleasi drumuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.