Săptămâna trecută am aflat de ce am consumul mai mare decât cel al altor posesori de Leaf. Pe scurt: ignoranță.
Cum sunt la început în electromobilitate, m-am concentrat pe multe lucruri legate de mașina achiziționată. Nu am alergat și nu alerg după valori mici ale consumului, diferența dintre mașina termică veche și cea electrică este simțitoare și satisfăcătoare.
Dar mi-au atras atenția alți posesori de Leaf, că am consumul mai mare decât al lor. Căutând răspuns la această problemă, am ajuns să descopăr că presiunea în anvelope era de 2.2 bar, iar producătorul recomandă minim 2.5 bar. O neglijență din partea mea, pentru că nu am verificat presiunea de când am cumpărat mașina și până acum :(.
După această descoperire am fugit la prima vulcanizare și am urcat presiunea la 2.5 bar. După câteva drumuri prin oraș, consumul afișat a început să scadă simțitor, de la +16 kWh/100km la 14.5 – 15 kWh/100km.
Legat de această pățanie, în weekend, am decis să fac un test legat de presiunea în anvelope. Dimineața pe răcoare (12 grade) am băgat în cauciucuri 2.7 bar și am plecat la un drum dus-întors până la părinți, în afara Bucureștiului.
Am rămas uimit să văd un consum de doar 13.9 kWh/100km, în condițiile în care afară era „răcoare” și bateria încă nu se încălzise optim.
La întoarcere, afară era o temperatură de 18 grade și mașina deja era încălzită de la primul drum. Așa că am obținut un consum și mai bun, coborând media de dus-întors la 12.5 kWh/100km. WOW!
Așadar, am observat o diferență mare între consumul de până acum și cel obținut printr-o presiune adecvată în pneuri: 12.5 vs. 16 kWh/100km, rezultând o diferență de 20%.
Vine vremea rece și trebuie să adaptăm presiunea în anvelope la temperaturile de afară.