Bilanțul veteranelor- Nissan LEAF, Renault ZOE, Skoda Citigo, Fiat 500e, Kia Niro și Peugeot e-208

Gama de modele inclusă în echipa Veteranelor participante la proiectul Electromobilitate, nu mai fac turul știrilor zilnice, dar au un rol extrem de important ca bilet de acces, la preț rezonabil, pentru călătorii în universul mobilitatii electrice.

Așa cum a dovedit Márton (ZOE, Târgu Mureș) în ultimii trei ani și mult mai recent Mircea (Nissan LEAF, București), achiziția unui automobil electric rulat este mai digerabilă decât prețurile exagerate practicate pentru cele noi, mai ales de când subvențiile s-au redus ori au dispărut cu totul în unele țări.

Bilanț luna august

Mulțumim Cosmin (Kona, Cluj) pentru noua grafică a bilanțurilor lunare.

** Datele pentru Nissan Leaf sunt bazate pe o singură săptămână din luna august

Nissan LEAF – Mircea, București

Odată cu aderarea lui Mircea la obiectivul proiectului nostru, cel de-a informa și educa publicul interesat de mobilitatea electrică prin experiențele proprii la volan, începe să se umple rapid golul de informații despre un model ce a scris o pagină de istorie automobilistică în ultimii 15 ani.

Extrem de prolific și dezarmant de sincer în legătură cu stângăciile primilor pași în noul univers electric, Mircea a relatat în ritm susținut experiențele prin care a trecut de la achiziție și până în prag de participare la primul său eveniment de promovare a mobilități electrice, cel din 21 septembrie la Deva, unde va reprezenta echipa veteranelor.

Articole scrise de Mircea în luna august:

  1. Mircea parchează primul Nissan Leaf în garajul nostru virtual
  2. Nissan Leaf – o filă din dosarul ”rapid gate”
  3. Nissan Leaf: București-Baia de Fier, încă un episod Rapidgate?
  4. Baia de Fier-București – Primul drum perfect cu Nissan Leaf
  5. Încărcare Nissan Leaf cu adaptor CCS2- CHAdeMO

Articole scrise până la 17 septembrie:

De ce urmărim în detaliu veteranele și nu doar modele și știri de ultimă oră?

Chiar dacă Mircea este la început de drum, LEAF a fost prezentat publicului în august 2009 și din 2010 asamblarea a demarat in Japonia.

Producția în trei fabrici pe trei continente a fost fundația pe care LEAF (leading environmentally-friendly affordable family car) a devenit primul lider global al înmatriculărilor și a beneficiat în prima fază de acumulatori produși de Nissan. In 2011 LEAF a câștigat titlurile de Mașina a Anului în Europa și în Lume.

Începând din 2017, anul când a fost lansată Tesla Model 3, a doua generație LEAF a fost fabricată cu numeroase îmbunătățiri până în martie 2024, când producția europeană a încetat, dar va continua pentru încă un an în Japonia și SUA.

Existența unui parc auto rulat în general, și LEAF în special, oferă oportunitatea de a face primii pași în universul mobilitatii electrice cu precauție, cheltuind sume mai rezonabile decât cele necesare pentru modele noi. Aceasta a fost și decizia lui Mircea, alături de numeroși alți colegi din echipa proiectului Electromobilitate.

Rămâne să urmărim cu atenție informațiile transmise în luna septembrie și din următorul an de colaborare, pentru a vedea în ce măsură a fost decizia corectă din punctul de vedere al criteriilor personale de alegere.

Renault ZOE – Radu, Crivina (PH)

Odometru: 150.153 km

In luna august, aplicațiile MyRenault/ TRONITY cu care monitorizez mașina, arată ca am parcurs 2205 km și că am încărcat/utilizat 292/ 240 kWh. Astfel, rezultă că am consumat în medie 10.8 kWh/100 km.

Din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare (luând in considerare ca întotdeauna în ultimul an și jumătate aportul panourilor foto-voltaice), sunt: 0 lei

Aplicația FotoSolar dedicată monitorizării activității sistemului propriu fotovoltaic, sintetizează pentru luna anterioară că am produs/consumat casnic: 2720/1110 kWh.

Odată încheiată luna august, cea care a fost cam la fel de fierbinte ca precedenta, pășim ușor-ușor către toamnă, când autonomiile vor scădea și consumurile vor mai crește în diminețile reci, lumina zilei se va egaliza cu întunericul nopții și temperaturile se vor mai domoli.

Rămân în amintire călătoriile făcute în deplin confort, eficiente și curate, cu un parcurs lunar total penalizat doar de o săptămână de pauză petrecută într-o escapadă cu avionul în Italia.

Pășind în luna septembrie, odată cu depășirea pragului de 150.000 km, urmează imediat revizia corespunzătoare plus o verificare generală și mai apoi două excursii, una peste munți la Arpașu de Sus și alta în Grecia.

Singura problemă care o mai văd în prezent este că odată cu apropierea finalului de sezon cald se apropie de final și parcursul anvelopelor de vară, pe care cu siguranță va trebui să le înlocuiesc la primăvară.

Peugeot e-208 – Laura (Timișoara) și Bogdan (București)

Prin intermediul lui Tudor (IONIQ 5, Timișoara) aflăm:

Peugeot-ul Laurei a parcurs în luna August 705 km cu un consum de 14.1 kWh/100km și 28 km/h viteza medie. Toate încărcările au fost efectuate la stația de încărcare de acasă, majoritatea energiei provenind de la instalația fotovoltaica. 

In general cu utilizare predominant urbană, dar în luna august cu câteva drumuri mai lungi, este și exemplarul lui Bogdan la București.

  • Distanta totala: 1839 km
  • Consum mediu: 15.5 kWh/100km
  • Viteza medie: 53 km/h

Nimic nou de raportat, totul perfect cu micuța mea franțuzoaică.

Un drum București – Vama Veche – Constanța – București. Minunat hub-ul de încărcare de la Fetești, mi-a schimbat complet comportamentul pe Autostrada A2 și asta se vede în consum.

O altă surpriză plăcută a fost și instalarea unei stații AC într-un ansamblu rezidențial în care stau prietenii noștri din Constanța și îmi permite să plec cu bateria încărcată complet. Viața cu EV e mult mai ușoara cu infrastructura corectă de încărcare.  

Vă puteți imagina cum era pe vremea când Bertha Benz, soția inventatorului automobilului german, a plecat la drum cumpărând fiole de combustibil de la farmacie?

La final, două imagini cu trista realitate a zilelor noastre, fenomene meteo catastrofale ce se repetă tot mai des.

Skoda Citigo – Doina și Wiwi, Timișoara

Tot în perioada primăverii anului 2020, la doar cateva săptămâni după Peugeot-ul Laurei, îndrăgitul Citigo și-a luat locul în rutina zilnică cu Doina sau Wiwi la volan. A acumulat peste 41.000 km, în principal călătorind între Săcălaz și Timișoara, dar și câteva drumui mai lungi la Reșița sau la Ramna în județul Caraș.

In luna august a parcurs 820 km cu un consum mediu de 9.3 kWh/100km. Toate încărcările au fost la priza casnică din garaj.

Fiat 500e – Raul, Timișoara

In luna August, Fiat 500e a parcurs 666.7 km în regim urban, cu un consum mediu de 15.7 kWh/100km.

Am încărcat doar la stația AC din parcare un total de 122 kWh cu un cost aproximativ de 96 RON.

Am întâmpinat o problemă cu una dintre cheile mașinii (cea mică, fără butoane), care aparent are o baterie ce se află într-o carcasă sigilată și e “de unică folosință”. Săptămâna aceasta am o programare în service să vedem dacă se califică pentru un “recall”, deoarece e o problemă comună și este inacceptabil ca o cheie să devină nefuncțională dacă nu a fost folosită vreodată.

Kia Niro – Tibi, București

Nimic notabil pentru luna august, am circulat mai mult prin oraș.

Doar la final am dat o fugă până la Cluj și am adunat 1239 km cu un consum mediu 13.3 kWh/100km și costuri pentru încărcare de 22 lei/100km.

Mașina are peste 66.000 km la bord și merge in continuare fără probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.