Chiar dacă atenția din ultima săptămână s-a îndreptat spre modele mai mari participante la Trans Carpatica:
- Tesla Model 3
- Hyundai Kona
- VW ID.4
- IONIQ 5
Tudor a făcut un efort remarcabil de a veni cu electro-leul Laurei în primele trei zile ale călătoriei montane, pentru a se întoarce duminica trecută de la Suceava direct la Timișoara.
Ținând cont că etapele au fost în medie 400 km/zi este firească întrebarea: cum a ținut Peugeot-ul 208 pasul cu mașinile echipate cu acumulatori mai mari și autonomie care acoperă ușor 400 km în acest anotimp, cu excepția variantei SR+ din gama Model 3?
Fără să divulg mai multe detalii din povestea pe care o scrie Tudor, secretul drumurilor lungi cu un automobil din clasa sub-compactă este sincronizarea alimentarii cu electroni, cu cea necesară pasagerilor. Așa am procedat la Reșița și Gheorgheni, când încărcarea Peugeot-ului s-a derulat pe durata prânzului. Doar la Râmnicu Vâlcea nu s-a nimerit, tentația de a încarcă la stația Moon de 300 kW de la Nurvil, fiind mai mare decât foamea de la acea oră.
Consumul mediu săptămânal
După 1821 km parcurși în patru zile cu Peugeot-ul pe drumuri de munte, care au inclus o ascensiune la 1700 m pe Transalpina, consumul mediu se regăsește între valorile obținute de Răzvan și Dan cu Opel Corsa în București.


La revenirea în Timișoara, Peugeot-ul a trecut de 13.000 km fără probleme tehnice, doar cu câteva nemulțumiri legate de aplicație și funcțiile ei limitate.
Echipa ZOE
Întâlnirea cu Șerban la Suceava a fost deosebit de plăcută, chiar dacă de această dată nu ne-a însoțit pe traseu, și a generat multe discuții despre viața de zi cu zi alături de ZOE, bucuriile și grijile generate de acest model pentru proprietari. Chiar daca Márton nu a avut ceva de semnalat despre experiența din ultima săptămână alături de ZOE la Târgu Mureș, ceilalți colegi ne-au împărtășit câteva idei interesante.
În primul rând mă bucur că am reușit să mă văd cu o parte din voi chiar și așa pentru câteva momente.
Săptămâna trecută Furia a parcurs 309 km cu un consum de 16.1 kWh/100 km.
Joi am făcut o plimbare până la Piatra Neamț, unde am realizat și prima revizie la mașină. Costul pentru această revizie a fost de 0 ron, deoarece eu am reviziile asigurate prin RCI Leasing. Nu am observat ceva notabil în timpul operațiunii, totul decurgând într-un interval de 1:30 h. Oricum, deși mașina a împlinit un an, numărul de kilometri la bord e relativ mic și cred ca voi atinge pragul de 10.000 odată cu trecerea în noul an .
Șerban – Suceava
În categoria micilor nemulțumiri se încadrează mesajul primit de la Ciprian, care reflectă experiența semnalată în repetate rânduri de Darius:
Din păcate nu pot furniza informații pentru săptămâna trecută. Aseară mi s a resetat din senin bordul la Zoița fără să am idee cât era consumul.
Ciprian – Gura Humorului
În schimb, Radu optimist ca întotdeauna își continuă cu precizie de metronom naveta la București și ne-a trimis un set frumos de imagini cu ZOE din timpul alimentarii gratuite.
Datele de exploatare ale lui ZOE în săptămâna 2-9 Noiembrie 2021, sunt:
Parcurs: 553 km
Viteza medie: 52.4 km/h
Consum mediu: 12.5 kWh/100 km
Costuri alimentare: 0 lei
O săptămâna neobișnuit de caldă, un consum mediu neașteptat și autonomie bună, probabil ultimul strigăt de lebădă.
Încă o observație și o sugestie:
Radu – Ploiești
Mersul preponderent cu Cruise Control nu mărește consumul mediu așa cum mi se întâmpla la vechile mașini ICE.
Pentru sezonul rece, deși e același lucru și în cel (foarte) cald, se poate programa pre-climatizarea la un interval convenabil din perioada în care mașina stă la încărcat și dacă la momentul programat este încuiată, climatizare pornește și aduce temperatura la cea stabilită.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.