La o recenta difuzare a unui articol despre Hyundai Ioniq pe pagina facebook a comunitatii Hyundai, am primit un comentariu pertinent, care atrage atentia ca analiza poluarii masinilor electrice nu se opreste la priza, ceea ce am sustinut si noi in numeroase articole … tot asa cum nici poluarea fosilelor nu se opreste la pompa de carburant.
Sunteti convinsi ca energia electrica folosita provine din surse nepoluante?
…
Cred ca daca ar fi toate incarcate de la solar, eolian sau hidro am putea sa spunem ca da, nu polueaza deloc. Dar cand avem destula energie electrica din surse fosile nu putem spune „eu nu poluez” pentru ca de fapt nu poluezi local, cu masina ta. Dar undeva se produce niste CO2, se produc niste deseuri radioactive, niste cenusa, etc, aferente unei masini electrice.
Asa ca ar fi corect sa recunoastem ca si masinile full electrice produc deseuri, dar indirect. Si intr-adevar in cantitate mult mai mica.
Fiind intru totul de acord cu aspectul subliniat de fan-ul Hyundai, alegem cu multa atentie „studiile” ce analizeaza intregul ciclu de viata de la extractia materiilor prime pana la reciclarea automobilelor, fiindca de prea multe ori acestea ajung la concluzii contrare, in functie de cine a finantat proiectul.
Principalele motive pentru care sustinem electromobilitatea, prin proiectul nostru de educare prin test drive, raman in continuare:
- eficienta motoarelor electrice, comparativ cu cele cu ardere interna
- costurile reduse de exploatare si intretinere
- placerea de a conduce un automobil electric
- diminuarea poluarii fonice si cu emisii in orase
Cu siguranta suntem constienti ca productia energiei electrice nu este la ora actuala integral din surse curate, regenerabile, dar vom analiza in detaliu viteza cresterii utilizarii surselor fotovoltaice si eoliene in ultimul deceniu.
Inainte de a intra in miezul subiectului doua comentarii:
- Tehnic sunt mai usor de controlat emisiile unei centrale electrice, decat a sute mii de automobile cu varste inaintate si grad diferit de intretinere. Asta bineinteles daca emisiile nu au fost trucate de cand erau noi.
- Pentru cei ce nu isi aduc aminte de embargoul petrolier din anii ’70, este important de inteles ca electrificarea transportului rutier poate duce (in timp) la independenta de petrol importat.
Democratizarea productiei de energie, care intr-un caz ideal ar proveni de pe acoperisul casei, blocului sau al parcarilor acoperite, este o sperietoare de moarte pentru concernele energetice, care tin in mana productia de carburanti si distributia monopolista a energiei electrice. Ca urmare, fonduri foarte generoase stau la dispozitia celor dispusi sa „demonstreze” ca autovehiculele electrice polueaza mai mult decat fosilele.
Din fericire, analiza datelor publicate de ministerul energiei din SUA referitor la dezvoltarea surselor de energie in ultimul deceniu arata o tendinta favorabila pentru sursele regenerabile, pe piata celui mai mare consumator de energie actual.
Analizand ultimul deceniu pe piata energiei din SUA, raportul BNEF (Bloomberg New Energy Finance), publicat in urma cu o saptamana (13 februarie 2020), ajunge la urmatoarele concluzii:
- Energia regenarabila a devenit cea mai ieftina sursa pe majoritatea pietelor americane – productia din surse regenerabile s-a dublat in ultimii zece ani. Productia de energie solara a fost in 2019 de 80 de ori mai mare decat in 2009.
- Solutiile cu randament energetic mai bun au proliferat de la noile constructii pana la electrocasnice – desi economia a crescut in fiecare an din ultima decada, consumul de energie a scazut in cinci ani din zece.
- Gazul natural a devenit sursa principala pentru generarea de energie in SUA – in ultimul deceniu productia de gaz a crescut cu 50%, iar ponderea in productia de energie electrica a crescut de la 24% la 38%.

sursa: raportul BNEF
Datele despre evolutia surselor de energie din ultimul deceniu pe piata americana sunt sintetizate intr-un document de 131 de pagini, care arata cum penetrarea surselor regenerabile a fost accelerata de scaderea pretului productiei si al acumulatorilor, care asigura furnizarea de energie in lipsa soarelui sau vantului.
Cateva informatii extrase din raport:
- productia de energie din categoria surselor regenerabile (hidro, eolian, soare, biomasa, geotermal) a crescut cu 77% in ultima decada.
- capacitatea de productie din surse regenerabile s-a triplat in zece ani ajungand la 108 GW.
- Capacitatea de productie fotovoltaica a crescut de 80 de ori si a atins 75 GW in 2019.
- Doar China produce mai multa energie regenerabila in prezent.
- Solutia „fotovoltaic + stocare in acumulatori” a devenit mai ieftina decat centralale pe gaz pentru interventii rapide, datoria scaderii pretului cu 77% pentru modulele fotovoltaice si 87% pentru acumulatori
- Oferta de autovehicule electrice pe piata americana in 2010 era practic ZERO. In 2019 au fost oferite 44 de modele 100% electrice (BEV) si 35 de modele plug-in hibrid (PHEV). Alte 40 de modele BEV/PHEV sunt planificate pentru lansare pana in 2022.
- In ultimul deceniu clientii americani au cumparat 1.4 milioane BEV (aproape 1.2 milioane BEV si PHEV au fost inmatricualte in China in 2019)

In loc de concluzie, o privire spre viitor
Cresterea surselor de energie regenerabila a fost spectaculoasa pe majoritatea pietelor globale in ultimul deceniu. La ora redactarii acestui articol situatia din Romania era:

Privind la urmatorul deceniu ramanem optimisti ca oferta de automobile electrice va creste odata cu productia de energie electrica din surse regenarabile. Asa cum am raspuns fan-ului Hyundai, suntem convinsi ca:
Tendita globala fiind de crestere a surselor regenerabile, suntem cu totii pe calea cea buna sa poluam tot mai putin cu electricele, mai ales in oras.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.