Numărul necesar de stații de încărcare pentru următoarea decadă (episodul III)

După cum afirmam în primele două articole bazate pe studiul lucrării mele de licență, numărul mașinilor electrice din județul Timiș (și nu numai) este cu siguranță în creștere, fapt care implică dezvoltarea infrastructurii de încărcare într-un ritm similar cu creșterea parcului auto electric.

Într-un raport al Federației Europene pentru Transport și Mediu, publicat în Ianuarie 2020, se arată că numărul optim de stații de încărcare publice conform metricii Uniunii Europene (U.E.) este de o stație pentru fiecare 10 vehicule electrice. Media de la nivelul U.E. este de o stație de încărcare pentru fiecare 7 vehicule electrice, ceea ce înseamnă ca la momentul întocmirii raportului, exista un excedent de stații comparativ cu numărul de VE.

În data de 25.05.2020, în județul Timiș, erau instalate 32 de stații de încărcare pentru mașini electrice conform portalului PlugShare, adică fiecare stație deservea aproximativ 10 VE, raportul vehiculelor electrice/stație de încărcare încadrându-se în metrica U.E.

Captură de ecran din portalul PlugShare – numărul stațiilor de încărcare din județul Timiș

În cazul în care scenariul optimist se adeverește, iar numărul de VE ajunge la 680 până la finalul anului, pentru a menține raportul stabilit prin metrica U.E., anul acesta, în județul Timiș, ar mai trebui instalate încă 36 de stații de încărcare pentru un total de 68. Într-un comunicat de presă al primăriei Municipiului Timișoara din data de 05.05.2020, se specifică aprobarea fondurilor pentru construcția a 16 stații în termen de 12 luni. Cu toate aceste, chiar daca cele 16 stații ar fi instalate până la finalul anului, județul Timiș ar rămâne cu un deficit de 20 de stații.

Prognoza necesarului de puncte de încărcare (2019 -2030)

Un număr de 6800 stații de încărcare publice (sau 5100 în cazul prognozei pesimiste) la sfârșitul acestei decade, ar asigura posibilitatea și confortul încărcării utilizatorilor de mașini electrice, fără crearea aglomerațiilor și fără formarea cozilor de așteptare, așa cum se întâmplă în prezent.

Companiile care își desfășoară activitatea în județul Timiș și care au ales să electrifice flota de autovehicule au o mare contribuție la promovarea electromobilității, în special cele a căror domeniu de activitate este transportul de persoane. Instalarea de stații de încărcare la sediile firmelor ar trebui sa fie o responsabilitate importantă asumată și de la sine înțeleasă, pentru evitarea aglomerării stațiilor publice.

În Timișoara există exemple de companii a căror flote de mașini cu motoare pe combustie sunt treptat înlocuite de mașini cu tracțiune electrică; unele au ales să instaleze propriile stații de încărcare. Altele au preferat să realizeze această tranziție, bazându-se pe puținele stații deja existente. Personal, încurajez înlocuirea vechilor flote de mașini cu vehicule electrice, deoarece ar aduce un beneficiu major calității aerului și a vieții din marile aglomerări urbane, dar sunt de părere că această schimbare trebuie făcută într-un mod care să nu aducă neplăceri celorlalți utilizatori de VE.

O soluție pentru evitarea situației descrise anterior, în care mașinile companiilor ocupă stațiile de încărcare publice, ar fi obligativitatea acestor companii de a instala stații proprii de încărcare.

Bineînțeles că nu trebuie ignorate stațiile de încărcare de mare putere, de tip “fast charge”, acestea fiind absolut necesare pentru parcurgerea distanțelor lungi cu o mașină electrică.

Propunere de amplasare a stațiilor de încărcare rapidă destinate tranzitului în județul Timiș

Harta reprezintă o propunere de amplasare a stațiilor de încărcare rapidă (marcate cu verde) pe principalele căi de tranzit din județul Timiș care ar asigura independența transportului cu mașini electrice.

Desigur că necesarul stațiilor de încărcare nu se rezumă doar la cele rapide destinate în special tranzitului, ci trebuie avute în vedere stațiile de putere mai mică, alimentate la curent alternativ care pot ajunge la o putere de 22 kW când sunt alimentate de la o rețea trifazică. Acest tip de încărcătoare trebuie luate în considerare, deoarece au un preț considerabil mai mic față de cele de mare putere și nu necesită branșamente costisitoare pentru a putea fi instalate.

Locațiile de amplasare a acestui tip de stații pot fi foarte diverse, având o dimensiune redusă. Ele pot fi instalate:
• în parcările publice din centrul orașului, ideal fiind integrate în stâlpii
rețelei de iluminare stradală
• în parcările centrelor comerciale, a restaurantelor, a hotelurilor și
pensiunilor
• în parcările instituțiilor publice
• la sediile companiilor
• zone rezidențiale

În această industrie în continuă dezvoltare, a stațiilor de încărcare pentru VE, au apărut o mulțime de companii românești, cum ar fi Lektri.co sau EVconnect, dar și străine, Char.gy sau Ubitricity. Fiecare dintre aceste companii oferă soluții tehnice diverse și de bună calitate. Bineînțeles că mai există și altele.

Următorul episod va cuprinde câteva soluții tehnice și o estimare a investiției necesare dezvoltării rețelei de încărcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.