Dezvoltarea rețelelor de încărcare pentru mașini electrice (episodul I)

La sfârșitul lunii aprilie apăreau pe blogul nostru rezultatele sondajului de opinie ce urma să constituie baza primului capitol din lucrarea mea de licență. Subiectul acestei lucrări a fost Prognoza dezvoltării rețelei de încărcare pentru mașini electrice în județul Timiș.

Acum, după prezentarea lucrării, revin cu o serie de articole cu scopul de a atrage atenția asupra unei realități care împiedică adoptarea mașinilor electrice la scară largă în țara noastră.

Subiectul l-am ales după o discuție cu Dan Boboescu despre situația de la începutul anului 2020 în ceea ce privește disponibilitatea stațiilor publice de încărcare. Eu am norocul să locuiesc la casă, așadar de cele mai multe ori încarc mașina peste noapte la o priză normală de 220 V, însă de câteva ori am avut nevoie de utilizarea unei stații publice, pe care uneori le-am găsit ocupate sau nefuncționale.

Așadar, pentru a înțelege tiparul utilizării mașinilor electrice în România și mai ales în Timișoara, am conceput un sondaj de opinie format din 8 întrebări dedicat utilizatorilor de vehicule electrice pe care l-am lansat pe grupuri specifice din rețelele sociale.

Întrebările 1 și 2

Primele două întrebări au doar rolul de a afla aria în care potențialul utilizator al unui autovehicul electric se deplasează și de a elimina răspunsurile celor care nu utilizează zilnic o mașină electrică așa că nu voi insista prea mult pe rezultatele acestora.

Distribuția pe orașe a răspunsurilor la sondaj

Distribuția pe orașe a răspunsurilor la sondaj relevă faptul că 28% dintre utilizatori locuiesc în București, urmați de cei din Timișoara cu 18%.

Întrebările 3 și 4

Rezultatele întrebărilor 3 și 4 se regăsesc în următoarele două figuri. Un procent de 80% dintre respondenți au posibilitate încărcării peste noapte, iar 49% pot încărca mașina electrică la serviciu, în timpul programului de lucru. Doar 14% trebuie să se bazeze pe stațiile publice neavând posibilitatea încărcării nici acasă nici la serviciu.

Întrebările 5 și 6

Pe baza răspunsului celor 51 de persoane, consumul mediu de energie electrică este 16.4 kWh/100km, iar parcursul mediu zilnic este de 50 km (valoarea mediană a navetei zilnice este de 30km).

Distribuția consumului mediu de energie electrică
Parcursul mediu zilnic

Necesarul zilnic de energie pentru cele 3266 de autovehicule electrice înmatriculate în România la sfârșitul lunii Martie 2020 este de 26.6 MWh, luând în considerare distanța medie zilnică de 50 km și consumul de 16,4 kWh/100km, adică 0.39% din producția medie zilnică de curent electric din anul 2019.

Media zilnică a producției de energie electrică în România pentru anul 2019

Întrebările 7 și 8

Cu toate că doar 14% dintre participanții la sondajul de opinie nu au posibilitate încărcării nici acasă, nici la locul de muncă, 80% dintre aceștia consideră necesară instalarea unei stații publice, mai ales pentru transportul pe distanțe lungi.

Preferințele locației de amplasare a stațiilor s-au dovedit a fi multiple în urma completării chestionarului, însă majoritatea preferă amplasarea lor în parcările de pe marginea autostrăzilor pentru călătorii mai lungi decât autonomia, dar și în parcările restaurantelor, spațiilor comerciale, instituțiilor publice sau parcărilor de lângă clădirile de birouri sau de lângă blocurile de locuințe, în cazul pauzelor mai lungi.

Datele privind consumul de energie obținute în urma sondajului de opinie le-am comparat cu datele obținute în urma utilizării zilnice a celor 3 modele Hyundai Ioniq (model 2018/2019 și model 2020) din garajul proiectului Electromobilitate.

Date de consum Hyundai Ioniq Electric în perioada 02.12.2019-23.03.2020

Parcul de automobile electrice din Timis

Parcul de vehicule electrice (VE) actual din județul Timiș (conform datelor DRPCIV) cuprinde 170 VE înmatriculate până la sfârșitul anului 2019, adică 5.8 % din totalul mașinilor electrice din România. Trebuie avut în vedere faptul ca nu pot fi contorizate acele autovehicule înmatriculate în numele companiilor de leasing, majoritatea cu sediul în București. Mai mult decât atât, de multe ori stațiile de încărcare sunt blocate de mașinile companiilor de transport prezente pe piața din Timișoara. Astfel, am considerat parcul de VE din județul Timiș ca fiind dublu față de numărul înregistrat la DRPCIV, adică 340 de unități (sau 11.7% din total).

Top 20 modele înmatriculate în județul Timiș la sfârșitul lui 2019

Episodul II va cuprinde creșterea parcului de VE (în județul Timiș). Va urma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.