Din raspunsruile si comentariile primite de echipa proiectului Electromobilitate reiese ca Skoda Citigo-e iV este una dintre cele mai ravnite masini electrice din tara si ca pasionatii ar dori sa afle mai multe despre ea.
Poate am sa le dezamagesc asteptarile. Nu despre masina, care e super, ci despre frecventa si calitatea stirilor si informatiilor mele. Nu sunt un scriitor pasionat si nici prieten cu tinut evidente si statistici. De cand am iesit la pensie nici nu mai avem o rutina zilnica de drumuri. Incerc totusi sa va povestesc pe unde am mai hoinarit si ce am mai descoperit la GO-e al nostru.
De acum doi ani, de cand am cumparat Karoq-ul, un coleg ma tot intreba periodic, ce am mai descoperit nou in functiunile “calculatorului pe roti”, cum il numeste el. Nu demult am descoperit ca daca uit cheia in portbagaj nu vrea sa inchida haionul.
GO-e fiind mai nou venit in familie, probabil va mai dura pana-i aflu toate tainele.
Hoinareli
Pe unde am mai umblat de la ultima postare, in afara de drumurile ocazionale la cumparaturi in Timisoara?
Au fost cateva evenimente pe plantatii de lavanda prin zona. Primul la care am fost a avut loc in apropiere de Timisoara, la Utvin, pe o plantatie mica, nou infintata, aproape de malul stang al canalului Bega, la al doilea an de recolta.


Cu aceeasi ocazie am descoperit pe malul drept un loc dragut de iesit din oras, “La pod popas”. Se poate ajunge lejer si cu bicicleta ~13km din centrul Timisoarei, pe pista de pe malul Begai.

Intrucat toata excursia a fost de doar 22km, adica mai scurta decat o raita de cumparaturi “la oras” n-am inregistrat datele de consum.
A doua calatorie
A doua tura de lavanda a fost la Mailat, in judetul Arad, cu suprafata mult mai mare, cu standuri cu mancare la ceaun, cu cosmetice pe baza de lavanda, cu colaci traditionali secuiesti (kurtos kalacs), pentru copii plimbari pe ponei si zona de parcare cat decat amenajata.






Incepand din stanga sus: Recolta de lavanda;
Cortul de refugiu pentru vreme rea, cu mese pentru cei infometati.; O parte din tarlaua de lavanda si in fundal un copil pe ponei;
Doamna mea la cursul de cosmetica;
GO-e in tara uriasilor, sau intre tractoare, cum ar spune un coleg al meu.
A treia calatorie
Alta hoinareala, de data asta cu peripetii si prima intalnire cu “range anxiety” a fost vizita la niste prieteni proaspat mutati la Mosnita. Am plecat cu autonomie teoretica de 67km. Pentru drumul dus intors era perfect.


Cum insa teoria cu practica nu se impaca totdeauna, sau cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, ne-am facut cu emotii.
De la Mosnita, in loc sa venim acasa, am mai trecut pe la parintii Donei, pe la Jumbo, pe iesirea spre Lugoj si apoi voiniceste cu 100km/h pe centura. In total cam 23 km in plus fata de ce era planificat. La un moment dat dragul de GO-e, cu un bip cristalin, m-a anuntat ca a intrat pe rezerva de 50 km. Probabil ca pana la intrarea pe centura am mai pus cativa electroni din recuperari ca altfel piuia mai repede.
Stiam ca ajungem acasa, dar doamna mea a inceput sa se agite. Mai tarziu dragul de GO-e ne-a mai transmis un bip, pe care nu l-am inteles, ca pe bord nu era nimic nou. Doar cand am facut si o escala la mama mea am constatat ca era activat modul ECO. Computerul meu pe roti a hotarat, fara sa ma intrebe, ca trebuie sa faca economie.
Am ajuns acasa cu ~30km autonomie. Nu mi-a venit atunci idea sa ma mai invart pe stradutele din julul casei, sa vad daca trece in ECO+. Dupa ce l-am parcat in garaj l-am pus la adapat. Dimineata pana sa ma indur sa ies din pat GO-e era deja plin ochi si se mandrea cu o autonomie impresionanta.

Informatii de consum dupa 1017 km, de la inceputuri pana acum

Multa vreme am fost nedumerit de ce aplicatia Skoda-conect afiseaza 2 valori de comsum mediu. Vezi mai sus: 11,4kWh/100 si 13,2kWh/100. Pana la urma am constatat a consumat 13,2kWh/100 motorul + 2,7kWh/100 clima, dar recuperand 4,5kWh/100 consumul pe care trebuie sa-l inmultesc eu cu 0,64 lei/kWh este cel de 11,4kWh/100 si rezulta 7,30 lei/100km, sau nici 75 de lei pentru primii 1000 de kilometri, cu toate incarcarile efectuate la priza casnica de 220 V din garaj. Linistitoare constatare.
Carcotasi si carcoteli se gasesc repede
Multi se leaga, in gluma, de faptul ca asa un calculator pe roti inca se porneste cu cheia, ca pe vremuri.
Dupa parerea mea, pentru economie, era bine sa fie dotata cu becuri LED, nu cu incandescenta. Carcoteala, ca pana acum doar de 2 ori am folosit farurile, iar cele de ceata niciodata (sic!).
Poate cu timpul le voi inlocui, exceptandu-le pe cele din faruri, ca e ilegal.
Alte articole despre Skoda Citigo:
- Prima luna electrica cu Skoda Citigo-e iV
- FOTOREPORTAJ: prima excursie electrica si incarcare rapida cu Skoda Citigo
- Doamna si GO-e – primul consum masurat in oras cu Skoda Citigo
- El e Citigo-e IV
- FOTOREPORTAJ – bun venit Skoda Citigo electric in garajul nostru virtual
- Varianta electrica Skoda Citigo cucereste primul loc I