Primul articol din seria celor care abordează problema dezvoltării infrastructurii de încărcare din județul Timiș a cuprins sondajul de opinie de la care am pornit pentru a înțelege tiparul utilizării unui vehicul electric (VE).
A urmat apoi prognozarea creșterii numărului de VE, pentru care am utilizat datele publicate de ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) din anii 2017-2019 și curba S de adoptare a noilor tehnologii care s-a dovedit statistic că reprezintă rata de adopție în diferite domenii, de la radio, TV, telefonie mobila, pana la vehicule electrice.
Anul 2018 a adus o creștere foarte mare, de 222% față de 2017 a înmatriculărilor de vehicule electrice din România, ajungându-se la 605 unități, reprezentând 0.46% din totalul înmatriculărilor de autovehicule noi. În 2019 creșterea a fost de 149% față de anul precedent, ajungându-se la 1.506 unități, care reprezintă 0.93% din totalul autovehiculelor noi înmatriculate.
Privind curba ratei de adopție a vehiculelor electrice în Europa, constatăm că România se situează destul de mult sub media europeană de 3.6%, cu un procent de 0.93% din totalul înmatriculărilor, utilizatorii de VE din țara noastră fiind încadrați în categoria “inovatorilor” când vine vorba de adopția acestei tehnologii.
Unul dintre motivele principale pentru care în România rata de adopție la sfârșitul lui 2019 era de sub 1% este atenția scăzută pe care importatorii o acordă pieței de VE din țara noastră, deși există interes din partea cumpărătorilor, drept dovadă fiind faptul că fondurile alocate persoanelor fizice prin programul Rabla Plus au fost epuizate în luna Iulie 2019, la 4
luni după demararea programului.
O dovadă importantă a faptului că numărul autovehiculelor electrice din România este în continuă creștere și ca interesul din partea utilizatorilor există, o reprezintă achiziția de modele Tesla. Deși marca americană nu este prezentă oficial pe piața din țara noastră, astfel încât clienții să beneficieze de subvenția de 45.000 RON, conform statisticilor DRPCIV, la sfârșitul lui 2019 existau 184 de vehicule electrice marca Tesla importate și înmatriculate în România. Valoarea parcului Tesla în România se ridica la aproape 12.000.000 €, considerând un preț mediu de vânzare de 65.000 €, sumă care reprezintă aproximativ 60% din bugetul alocat programului Rabla Plus în anul 2019.
Anul acesta, bugetul programului Rabla Plus a crescut de la 95.000.000 RON in 2019 la 140.000.000 RON, estimându-se că va fi suficient pentru achiziționarea a aproximativ 3000 de vehicule electrice.
Am avut în vedere două scenarii pentru prognoza creșterii numărului de VE din județul Timiș: un scenariu pesimist, în care epidemia de Coronavirus va avea un impact negativ asupra vânzării mașinilor electrice, numărul de VE de la sfârșitul anului 2019 rămânând același și la finalul lui 2020, adică 340 de unități, iar cel de-al doilea, un scenariu optimist, în care pe parcursul anului 2020, numărul acestora se va dubla, ajungând la 680 spre finalul perioadei.
În acest scenariu, județul Timiș va fi in anul 2030 într-o situație similară, din punctul de vedere al ratei de adopție VE, cu cea în care se afla Norvegia la finalul lunii Martie 2020.
Următorul episod abordează numărul necesar de stații de încărcare pentru următoarea decadă.
The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.