Piata europeana de vehicule electrice second hand este in formare

Atunci cand dorinta si convingerea de a pasi pe calea electromobilitatii este mare, dar bugetul ceva mai mic, o privire la piata second hand in formare in Europa este intotdeauna bine venita.

1. Norvegia

Norvegia este tara cu cel mai mare grad de adoptare al mobilitatii electrice din lume, care se va accelera in urmatorii ani datorita legislatiei, ce interzice vanzarea vehiculelor cu motoare termice incepand din 2025.

Cu peste 50 de modele electrice vandute de-a lungul timpului, parcul de vehicule electrice norvegian este foarte divers si bogat.

Clasamentul primelor 15 modele din flota electrica norvegiana gaseste veteranii Leaf, Golf si i3 pe primele trei locuri, dar si cele trei modele Tesla S, 3 si X se afla in circulatie in numar mare.

Sursa informatiilor: EVsales

Inmatricularile din prima jumatate a anului 2020, ne indica aproximativ ce modele vor fi de vanzare pe piata second hand dupa expirarea ratelor de leasing.

O privire mai detaliata la inmatricularile lunii iunie, descopera dinamica pietii cu Hyundai Kona pe locul doi si cel mai bine vandut model made in China, MG ZS pe locul sase. Dintre primele 20 de clasate in topul inmatricularilor din iunie, SAPTE modele sunt in premiera pe piata din Norvegia in 2020, semn bun ca oferta second hand va fi in curand alimentata cu modele mai actuale.

2. Suedia

Vecinii suedezi sunt mari amatori de modele PHEV, care domina inmatricularile vehiculelor electrificate. Daca interesul personal se indreapta insa spre cele 100% electrice, Polestar 2, a sosit in Europa si livrarile au demarat, iar Volvo XC 40 Recharge va ajunge la cumparatori spre sfarsitul anului. Ambele sunt produse in China si vor modifica substantial topul inmatricularilor in Suedia.

Ordinea inmatricularilor in prima jumatate a anului este dominata de Tesla cu Model 3 si alte modele cunoscute, in numar mai restrans, fara noutati sau surprize.

3. Olanda

Chiar daca nu este o sursa traditionala pentru importul de automobile second hand in Romania, piata olandeza de masini electrice este foarte „colorata”. Producatorii din toata lumea au acces direct la porturile de pe coasta olandeza si publicul este cel mai receptiv la noutati electrice, dupa cel norvegian.

Vanzarile din prima jumatate a anului 2020 arata tocmai aceasta dinamica a importurilor din Asia, grupul Hyundai-Kia depasind Tesla cu aproape 1000 de unitati, inmatricularile de Niro plus Kona fiind de 3657 de unitati.

La fel ca in Norvegia, SUV-ul MG ZS importat din China si-a facut loc in top 10, iar cel de al doilea model importat din SUA, Opel Ampera produs in Michigan, pe cale de extinctie in Europa, devine o optiune foarte interesanta ca automobil second hand, datorita autonomiei mari si a pretului cu discount-uri considerabile aplicate pentru lichidarea stocului.

Concluzie

Chiar daca nu are un parc auto electric de peste 300.000 de vehicule electrice ca Norvegia, Olanda este optiunea eurpeana cea mai diversificata pentru modele de doi – trei ani vechime.

Incepand de la mijlocul anului trecut, Germania a devenit cea mai mare piata si pentru automobile electrice in Europa, dar actuala fortare a vanzarilor PHEV, va mentine oferta de vehicule 100% electrice pentru mult timp sub oferta olandeza si mai ales cea norvegiana.

Cresterea subventilor pentru achizitia de vehicule electrice noi in Franta, Germania si Austria anuntate pana in prezent, vor duce la o reasezare a preturilor pe piata second hand de autovehicule 100% electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.