În timp ce colegii cu Tesla s-au Întrunit la Alba Iulia, Marcel a cucerit pașnic și curat Transfăgărășanul cu Dacia Spring, Tudor se bucură de litoral după o călătorie cu IONIQ 5 de la Timișoara la Marea Neagra, Laszlo a pornit spre Budapesta cu e-Up!
Nu toată lumea a fost pe drumuri săptămâna trecuta, așa că rapoartele conțin un mix de informații de vară toridă, în care consumul de energie pentru climatizare, mai ales la drumurile scurte cu opriri multiple în oraș, mușcă din nou din autonomie.
Grupa mica – Dacia Spring, Skoda Citigo si VW e-Up!
Laszlo – VW e-Up, Cluj
Iată rezultatele săptămânii pentru e-UP! Cluj. Acel consum de 9.6 kWh/100km mi se pare ireal de puțin. Probabil minte (?) calculatorul calculând consumul după ultimi km parcurși.
Fun fact
Avem 19.791 km parcurși din 09.02.2021, aproximativ 1236 km/lună. Fiind a doua mașină din această gamă, prima parcurgând 26.500 km în doi ani și un pic, în scurt timp avem 50.000 km pur electrici.
O să încercăm o ieșire din tiparul „mașină de oraș” și vom merge weekendul care urmează până la Budapesta și înapoi. Două persoane, fără bagaje.
Intenționez să fac o oprire de încărcare la Oradea și una la Szolnok. Nu vom merge pe autostradă. Drumul respectiv (42 + 4) îl cunosc ca palma, dar nu l-am mai parcurs cu o electrică. Dacă cineva are deja experiența unor stații CCS de 40-50 kW în aceste două orașe îl rog să mă contacteze, nu mi-ar strica niște ponturi.
Vom vedea costurile totale, vă țin la curent după revenire.
Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara
La fel ca Laszlo, și Wiwi semnalează ciudățenii ale indicațiilor de consum de la bord pentru Citigo săptămâna aceasta.
Marcel – Dacia Spring
Grupa MARE – ID.4, IONIQ 5 rwd, IONIQ 5 awd și invitatul Niro
Laurențiu – VW ID.4, Cluj
Săptămâna trecută am scos mașina doar pentru drumuri în oraș, cam jumătate cu un consum de 12 și ceva kWh/100 de km, apoi cealaltă jumătate, cu consum mai mare, datorită căldurii mai mari și a faptului că am montat folie pe geamuri și nu am avut voie să le deschid, pentru un pic de ventilație.
Deși folia a fost montată vineri, deci nu am mulă experiență despre cum se comportă, sâmbătă a stat în soare peste 3 ore și când ne apropiam de mașină eram speriați de cât de cald o să fie, dar se pare că folia chiar și-a făcut treaba, în mașină erau cam 26 de grade, iar afară 26,5.
AC-ul consumă între 0,6 kWh/h pe manual și 0,9 kWh/h pe auto, la temperatura setată de 20,5 grade Celsius. Deci mult mai puțin, dacă pot spune așa :), față de consumul necesar încălzirii iarna.
După cum se vede, sfârșitul săptămânii a adus 84 km cu consum de 14 kWh/100 km.
Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara
Datele din săptămâna 24 (13.06-19.06) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:
- Distanța parcursă: 308.9 km
- Tip traseu: 15% drum național, 85% oraș
- Viteza medie: 27.6 km/h
- Consum mediu: 16.4 kWh / 100km
- Total încărcări: 56.5 kWh
- Cost încărcare: 36.7 RON (acasă)
Energie obținută de la panourile solare: 6.3 kWh (total începând din 28 martie 45.3 kWh)
Am trecut pe la service pentru update-urile de software la SCU (Shift Control Unit). Operațiunea a durat aprox. 1.5 ore. Cu această ocazie am obținut și planul de revizii pentru IONIQ 5. Prima revizie va avea loc la 30.000 km sau la un an de la livrare, după cum se vede în poza atașată:
Am avut o dezbatere serioasă în familie despre mașina cu care să mergem în Grecia peste o săptămână (traseul Timișoara – Parga). Deocamdată a câștigat benzinara, din cauza lipsei de încărcătoare din Serbia, Macedonia și chiar și Grecia. Mare păcat. Poate anul viitor situația va fi mai bună.
Tudor – IONIQ 5 RWD, Timișoara
Săptămâna 13-19 Iunie
Întoarcerea din „paradisul elmob”, așa cum a denumit Dan Norvegia, a fost acompaniată de o decolare cu întârziere de 1.5h și o aterizare pe aeroportul din Budapesta pe vreme furtunoasă. Am ajuns destul de târziu seara la mașină, aproximativ ora 23 și am pornit spre Timișoara. Bineințeles că am avut parte de ploaie zdravănă pe autostradă…
Am mai avut o sesiune de încărcare de 30 min la MOL Kecskemét și am ajuns la destinație, în Timișoara, cu 7%. În această perioadă am parcurs 350 km cu un consum tot de 19 kWh/100km, ca în săptămâna dinainte. Foarte interesant de observat consumurile identice aferente ultimelor două săptămâni, deși distanțele au fost parcurse în condiții diferite.
În prima săptămână, proporția de circulat pe autostradă a fost de aproximativ 55%, iar în cea de-a doua aproximativ 83%. Pe autostradă circul cu 125-130 km/h cu ACC activat.
Urmează un drum de Timișoara-București-Mamaia și retur, așa că voi avea date interesante de comparat. Din ce am studiat pe plugshare, pot sa ma bazez destul de bine pe stații mai puternice de 50 kW, un real ajutor pentru IONIQ 5, echipat cu sistemul rapid de încărcare, bazat pe tehnologie de 800V :).
Tibi – Kia Niro, București
Pe lângă câteva imagini de vis, Tibi a transmis datele despre parcursul și consumul săptămânal, însoțite de promisiunea că ne va scrie din nou despre viitoarele călătorii de vară.
Cu un consum mediu săptămânal, undeva între grupa mică și grupa MARE, foarte atractiv pentru spațiul oferit, Niro rămâne un model foarte indragit și va deveni o mașină râvnită, în special second hand de pe marile piețe auto din vest, importurile de exemplare noi în țară fiind limitate.
Consumul săptămânal
Dacă tot am deschis apetitul pentru grafice și statistici, aveți mai jos cele pentru grupa mică și MARE din cadrul proiectului Electromobilitate.
We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 100 owners, documenting over 3.4 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France and Switzerland.
Pentru mine a merge cu Dacia Spring de la Cluj la Budapesta e ca si cum m.as duce cu bicicleta de la Cluj pe Transfagarasan. Nu degeaba ii spune masina de oras, iar la cum arata harta incarcatoarelor in Ungaria, mi se pare riscant. Fiecare incarcator de pe traseu va conta pentru a ajunge la urmatorul incarcator, pare mai degraba un sport extrem. As fi curios care e rezultatul.
Probabil aveți dreptate și o spun după ce în anii ’70, când traficul era modest și cicloturismul era una din puținele aventuri posibile cu bugetul de student, am parcurs Timișoara – Transfăgărășan – Vama Veche (și multe alte trasee prin țară) cu bicicleta. Adrenalina pe coborârea spre Vidraru nu a fost egalată decât de senzațiile trăite alături de bunul meu prieten Dan Necula pe probele speciale din CNR.