1824 km cu Dacia Spring într-o săptămână

Introducere

Urmărim cu mult interes traseul electromobilistic demarat de Marcel cu Dacia Spring în 11 octombrie 2021 și am realizat că, deși este un caz atipic de utilizare pentru o mașinuță presupusă să fie de oraș, experiențele descrise cu haz conțin multe aspecte bine de știut de tot mai mulți proprietari de Spring, care nu se încumetă deocamdată să părăsească perimetrul orașelor.

Cu timp și răbdare pentru încărcare, de multe ori împinsă din cauza acumulatorului mic până la 100% (spre disperarea colegilor de la stațiile respective) și dorința de a descoperi limitele mașinii, Marcel a acumulat peste 35.000 km în opt luni, din care 1824 km în ultima săptămână cu o călătorie pe Transfăgărășan și alta de la Brad la Reghin.

Alfabet Dacia Spring – După Transalpina urmează Transfăgărășan ?

După o aventura reușita pe Transalpina (Dacia Spring pe Transalpina) cu încărcare la Sebeș, zilele trecute am atacat frontal Transfăgărășanul, dar doar pe sfert până la Bâlea Cascadă, pentru că restul drumului era încă închis, se făceau verificări pentru deschidere.

Cineva din București a sunat goarna de adunare a Springurilor pe barajul de la Vidraru și, cu gîndul de a fi și eu prezent, am plecat la un drum de probă de consum spre Bâlea Cascadă, drum deschis pe timp de iarnă.

La Sibiu am încărcat bateria și am pornit la drum, cap compas cabana din apropiere de cascada Bâlea.

Priveliștea masivului Făgăraș imediat cum am trecut de Bradu m-a impresionat, dar se vedeau nori ce puteau prevesti ploaie sau, mai rău, furtună dar cum aveam obiectiv fixat pe cabană am continuat drumul.

Spre Bâlea șoseaua șerpuiește prin pădure într-o urcare continuă pe care Springul a făcut-o fără să se poticnească. Toți cei 44 de căluți au fost potcoviți și s-au comportat exemplar. La pas mărunt am apucat să admir câteva peisaje minunate iar la sosire a trebuit să iau un pulover că era cam friguț.

După fotografiile de rigoare am pornit pe drumul de întoarcere satisfăcut că proba a decurs bine. Rezultatul urcării până la Bîlea Cascadă mi-a dat certitudinea că pot trece „dincolo” spre Muntenia fără emoții și să ajung la Vidraru cu bine.

De la Bâlea Cascadă spre Sibiu am recuperat energie electrică prin frânare regenerativă. Diferența se vede în kilometri de rezervă la sosirea la Sibiu și distanța măsurată de „B” de la Sibiu la cascadă și retur.

Bilanțul călătoriei

  • Deva, plecare cu bateria 100%, autonomie estimată 276 km, după o încărcare la Enel X prin abonament lunar de 75 lei/60 kWh de 6,12 kWh în 30 min.
  • Sibiu, sosire 49% baterie, rezervă 115 km, 15,04 kWh încărcați în 46 min., încărcat până la 100% tot la Enel X, autonomie estimată 238 km;
  • Bâlea Cascadă, sosire cu rezervă de 125 km, baterie 64%, distanța parcursă de la Deva 188,6 km, consum realizat 12,5 kWh/100km cu viteză medie de 63,4 km/h;
  • Sibiu la intoarcere spre casă, sosire cu rezervă de 104 km, 45% baterie, distanța de la Sibiu la Bâlea și înapoi 128 km pentru care am realizat un consum de 11,2 kWh/100km. Încărcat la Sibiu 100%, 16,24 kWh în 51 min. la Enel X.

Costurile de deplasare sînt incluse în abonamentul de la Enel X, aici intrînd și cei 7,79 kWh pentru Transalpina.

Dacă nu intervin alte situații neprevăzute voi scrie despre „atacul” asupra întregului Transfăgărășan ce se va desfășura pe 25 iunie. Ora de sosire pe barajul Vidraru fiind stabilită la 14:00.

Mai vine cineva? Să ne vedem cu bine.

3 Responses

  1. Gigi spune:

    Tu chiar n-ai nici o treaba, in afara de a te plimba in continuu cu masina ?
    Lumea mai are un job, o ocupatie, nu cred ca mai sta cineva in continuu in masina, pe drum sau in statii de incarcare.

  2. Marcel spune:

    Mi-am luat mașina s-o plimb nu s-o țin în fața blocului s-o admire vecinii !
    Sînt în șomaj în prag de pensionare, am timp berechet. Am muncit 38 de ani, e vremea plimbărilor atît cît mai pot !

  3. Andrei spune:

    Gigi ,dragul nostru gigi ,cu ce ajuți tu comunitatea.Care este plus valoarea comentariului tau in afara frustrării evidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.