#konașii: încărcarea la Cluj și raport săptămâna #24

Zilele acestea ne aduc informații despre necazurile întâmpinate de proprietarii de vehicule electrice la momentul încărcării. Primele 3 articole le puteți revedea aici:

În februarie am analizat infrastructura de încărcare din județul Cluj. Articolul se poate revedea aici. Posibil ca situația să se fi schimbat in cele 4 luni trecute, dar personal reușesc sa ajung la punctele de încărcare gratuite când doresc acest lucru. Nu am experimentat si nu am observat situații încordate, dar acest fapt nu înseamnă că ele nu există.

Utilizarea PlugShare nu e un obicei la Cluj-Napoca. Totuși aplicațiile utilizate pentru pornirea încărcării ne vor spune tot timpul dacă un anume conector e ocupat. Aplicațiile EVCharge Cluj (Android/IOS) și EVconnect (Android/IOS) pot fi utilizate la stațiile publice, gratuite la acest moment, ale Primăriei Cluj-Napoca. Mai sunt în Cluj-Napoca, dar și în județ stații E-Carge, MOL, enelX, Polyfazer și alții. Recomandarea de utilizare a PlugShare e una foarte bună.

Pozele de mai jos sunt făcute în zile diferite, eram 2 mașini care încărcam. Una fast, una slow, în funcție de programul fiecăruia. Fără waiting list 🙂

Sunt momente în care sunt ocupate toate aceste locuri marcate cu mașini care încarcă, nu contest acest lucru. Cel mai important e ca cei aflați în tranzit să primească civilizat o porție suficientă de energie pentru a putea continua deplasarea. Ne putem orienta la stații după codul bunelor maniere prezentat aici.

Raport săptămâna #24

Săptămâna #24 a adus echipei noastre un număr de 1844 km cu un consum mediu de 12.92 kWh/100km. Comparativ cu săptămâna trecuta rulajul e spre jumătate (față de 3637 km), dar consumul mediu puțin mai bun (13.31 kWh/100km). Exceptându-l pe Dan (CH), care are o mică creștere de consum, restul colegilor suntem pe panta descendentă.

săptămâna #24: date agregate
săptămâna #24: consum
săptămâna #24: domeniul de consum

Dacă l-am amintit pe Dan, am precizat și în articolul de săptămâna trecută performanțele de consum. Media din ultimele 3 săptămâni e de 11.23 kWh/100km cu un minim de 10.8 kWh/100km. Relieful elvețian și stilul de condus, domolit de amenzile foarte mari, pot fi explicațiile acestor valori de consum.

Konașii ne-au transmis odată cu datele săptămânale si câteva informații:

Dan (CH)

În săptămâna aceasta am acumulat următoarele date:

 • distanță: 271.4 km
 • consum: 11.3 kWh/100km
 • temperatură: 27.1°C
 • viteză: 43.1 km/h

Am avut o sesiune gratuită de încărcare de 28.55 kWh, la Lidl, la cumpărăturile săptămânale. Acum că toți nemții sunt plecați cu Teslele prin vacanță, mai prind și alții loc la stațiile gratuite 😅
Duminică am fost să facem o tură de Hallwilersee (lacul localității Hallwil), însă căldură mare (36°C) ne-a scurtat rapid plimbarea de aprox. 22 km. Astfel că ne-am retras la o cofetărie unde am stat să ne răcorim tălpile și să savurăm cireșele cumpărate în regim „self-service” de la un mini-magazin amplasat în apropiere.
Au costat 7 CHF/kg și au fost delicioase! Plata prin Twint (cu telefonul).

Adrian (PH)

săptămâna #24: consum Adrian
 • distanță parcursă : 94.9km
 • consum mediu : 12.8kWh/100km
 • energie consumată : 12.1kWh
 • costuri încărcări : 0

Andrei (BV)

Săptămâna asta (precum și următoarele două) Kona va efectua un rulaj mai mic, fiind și eu prins în niște lucrări de reparații prin casă. Ignorați câmpul cu „Pierderi globale” la la nivel săptămânal. Prin modul său de calcul, dacă duminică seară rămân cu 80% SoC și nu am făcut vreun km, acea energie este raportată ca pierdere. Acel câmp are valoare doar la raportarea pe cifrele globale.

săptămâna #24: date Andrei

Cosmin (CJ)

Datele săptămânii #24:

 • distanță: 696.5 km
 • consum mediu: 12.19 kWh/100km
 • energie încărcată: 76.8 kWh
 • cost energie: 28.4 RON (0.3697 RON/100km)

Săptămâna #24 a fost o săptămâna cu o zi liberă, dar cu 2 zile cu drumuri care nu se încadrează la naveta zilnică. Marți am avut un drum de Zalău pentru o programare la pașapoarte. Duminică am făcut o vizită la Salina Turda. Aceste 2 drumuri au însumat 305 km, iar naveta s-a redus la 391 km. Temperatura medie pentru această săptămâna într-o ușoară scădere, 18 grade Celsius. Viteză medie de deplasare, 43.6 km/h, a crescut din cauza drumurilor mai permisive, în special spre Turda.

Cu ocazia drumului de la Zalău am făcut un ocol pe la Porolissum unde ne-am plimbat și am învățat puțin istorie. Copii au fost impresionați vizual și de informațiile citite. Chiar dacă au fost mulți pași de făcut nu am auzit nicio supărare din partea lor 🙂

Salina Turda e un loc cunoscut de foarte multă lume, weekend-urile sunt aglomerate pe zona de intrare și circulație cu liftul. Vizită a fost una decisă ad-hoc, am zis că mergem să vizităm ceva și să facem puțină mișcare. Am făcut, sunt 13 etaje de scări de coborât și urcat. La fel că la Porolissum copiilor le-a plăcut și nu s-au plâns de scările muuuulte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.