O doza de optimism pentru electromobilitate in Romania

Stirile din ultima vreme legate de continuarea programului de subventii pentru achizitionarea unor automobile electrice noi, aprobarea de catre Comisia Europeana a investiilor din bani publici pentru retele de incarcare rapida si productia de acumulatori Li-ion la Rombat aduc o raza de optimism in mica dar pasionata tabara a sustinatorilor electromobilitatii.

Eterna dezbatere pe tema „oul sau gaina” este tradusa in universul mobilitatii electrice prin intrebarea: „Ce trebuie sa existe mai intai, reteaua de incarcare sau parcul de autovehicule electrice?

Raspunsul cel mai echilibrat este cel al unei politici de incurajare a ambelor ramuri, necesare adoptarii pe scara larga a electromobilitatii. Atat incurajarea achizitiei, cat si in paralel cea a extinderii retelelor de incarcare au dus in alte tari la rezultatele cele mai bune.

Prima editie a „Indicelui de E-mobilitate” publicat in noiembrie 2019 de firma de consultanta germana Roland Berger, ofera date amanuntite si o comparatie in context cu tari mai avansate in adoptarea electromobilitatii, pana la jumatatea anului 2019.

Aprobarile acordate in ultima vreme de Comisia Europeana pentru subventionarea mai multor proiecte din domeniul electromobilitatii, indica o atentie sporita a contributiei pe care o poate aduce electrificarea transportului rutier la reducerea emisiilor poluante. In comunicatul despre reteaua de incarcare din Romania, subventionata cu 53 milioane euro intre 2020 si 2025 se spune:

The measure will encourage a significant uptake of low-emissions vehicles, thus making a major contribution towards the reduction of CO2 and pollutant emissions, in line with the EU’s climate and environmental objectives and the goals set by the European Green Deal.

Romania will contribute to the fight against global warming, in line with the European Green Deal’s objectives. This scheme will reduce harmful car emissions and improve the health of citizens, without unduly distorting competition – Margarethe Vestager, vicepresedinte excutive responsabil pentru protectia competitiei.

Pentru a pastra proportiile si a ramane ancorati in realitate, subliniem ca aprobarea pentru reteaua din Romania vine intr-un context mai larg, in care au fost aprobate subventii de peste 3.2 miliarde euro pentru proiecte din patru domenii principale necesare dezvoltarii productiei de acumulatori Li-ion in Europa.

17 participanti directi la proiecte legate de productia acumulatorilor in Europa vor beneficia de subventii de peste 3.2 miliarde Euro

Din suma aprobata de Comisia Europeana, subventii de 1.25 miliarde au fost solicitate in Germania, cel mai mare beneficiar fiind fabrica de acumulatori Opel-Saft de la Kaiserslautern, unde se inchide o fabrica de motoare cu ardere interna.

Cu aceste premize create incepand cu anul 2020, ramane de vazut in ce masura producatorii si importatorii din Romania vor depasi actuala reticenta si vor oferi publicului autovehicule electrice intr-un numar proportional cu cererea.

Lectura recomandata pentru cei interesati in detaliu de electromobilitate in Romania

Romanian E-mobility index autori Szabolcs Nemes si Dragos Fundulea

Sursa imaginii din titlu: Romanian E-mobility index

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.