Hyundai Ioniq dupa 70 de saptamani si 27.500 km

Aniversarea primelor 70 de saptamani implinite de „Ionica” in slujba proiectului Electromobilitate a fost o reintalnire de suflet, dupa ultima calatorie impreuna, care ne-a dus peste crestele muntilor, pe serpentinele Transfagarasanului.

Reintalnirea

Am regasit primul automobil dedicat testelor de educare electromobilistica, dupa 27500 km, la fel de sprinten, placut de condus, linistit si confortabil ca in prima zi de septembrie 2018, cand l-am luat in primire de la Casa Auto Timisoara. Nici un zgomot aditional, nici o bataie, nici un scartiat, care sa-i tradeze varsta sau kilometri.

Conducand cu viteza redusa prin Sibiu-ul ploios si intunecat, ma gandeam cat de bine este conceput pentru toate nevoile transportului urban si cat de mult ajuta franarea regenerativa reglabila, pentru atingerea unor valori de consum pe care le-am mai intalnit doar la Tesla Model 3 Long Range.

OTA – over the air updates

Comparatia cu Model 3, pe care am condus-o de la despartirea de Ionica, aduce in prim plan o particularitate a noii generatii de automobile moderne: OTA (over the air updates). Intr-adevar, l-am gasit pe Ionica exact asa cum mi-l aminteam din urma cu sase luni, sau mai bine zis exact asa cum a fost de la inceput.

In schimb, cel de al doilea automobil inrolat in proiectul Electromobilitate, TM 3 (Tesla Model 3) a evoluat foarte mult. Prin actualizari periodice gratuite ale soft-ului, Tesla a devenit o masina cu mult mai buna decat cea achizitionata in noiembrie 2019.

Am scris pe larg de importanta capacitatii de a incarca la statii rapide cu ajutorul adaptorului Chademo, care mi-a permis etape de peste 700 km in lunga calatorie prin Europa. La fel de interesanta a fost adaugarea franarii regenerative pana la stop, cu auto hold, si extinderea comenzilor vocale, a citirii si dictarii mesajelor telefonice si cresterea de putere cu 5%.

Din experienta directa, este evident ca urmatoarele modele lansate incepand din 2020 TREBUIE sa vina cu posibilitatea de actualizari OTA, pentru a tine pasul cu evolutia extrem de rapida a functiilor inglobate in noua generatie de automobile electrice, conectate si (semi)autonome.

Consum

Informatii furnizate de echipa Porsib, partener al proiectului Electromobilitate

Dupa 70 de saptamani, consumul este previzibil si am gast echipa de la Porsib foarte relaxata in ce priveste incarcarea, care nu se mai face in fiecare seara, asa cum s-a intamplat in prima iarna, cand scaderea autonomiei a dat emotii tuturor. Cum le place colegilor nostri sibieni sa afirme despre firma lor, se poate aplica si in cazul convietuirii cu un automobil electric iarna: „Experienta face diferenta!

Sursa informatiilor: proiectul Electromobilitate

Comparativ cu aceasi saptamana de anul trecut, Ionica a consumat cu 8.5% mai multa energie electrica. Consumul este justificat probabil de temperaturile mai coborate din 2020, dar si de stilul de conducere, confirmat de un episod amuzant despre o „semi-competitie” cu un Model 3 local, care serpuia agresiv in trafic dens, in timp ce Ionica naviga putin mai vioi ca deobicei, pentru a nu se lasa mai prejos.

Sursa: meteoblue

Consum comparativ

Tudor fiind (din nou!) in vacanta, ne-am bazat pe informatiile furnizate de Edi din traficul de Bucuresti, unde Ioniq-ul model 2020 a infruntat nametii din ultimele zile si a realizat un consum foarte bun, cu 11% mai mic decat cel de la Sibiu. Chiar daca 11% este o diferenta de consum considerabila, impactul financiar pentru parcurgerea unei distante de 100 km ramane minor: 1.35 RON !

Sursa: meteoblue

Prin grija lui Marius Barsan, vom incepe din aceasta saptamana sa urmarim diferentele in traficul zilnic in Sibiu cu un automobil pe benzina Skoada Octavia 1.4 TSI, comparativ cu Hyundai Ioniq. Pe masura ce acumulam mai multe informatii, le vom prezenta grafic.

Skoda Octavia – Sibiu

  • parcurs total: 192 km
  • distanta minima: 4 km
  • distanta maxima: 32 km
  • consum mediu: 8.23 l/100km
  • cost combustibil pentru 100 km: 49.38 ron (6 ron/litru)

Hyundai Ioniq electric – Sibiu

  • parcurs total: 267 km
  • distanta minima: 11 km
  • distanta maxima: 45 km
  • consum mediu: 19.11 kWh/100km
  • cost energie pentru 100 km: 12.23 ron (0.64 ron/kWh)

Hyundai Ioniq electric – Bucuresti

  • parcurs total: 162 km
  • distanta minima: 18 km
  • distanta maxima: 39 km
  • consum mediu: 17 kWh/100km
  • cost energie pentru 100 km: 10.88 ron (0.64 ron/kWh)

1 Response

  1. Vali1212 spune:

    Era interesant si aparametru Viteza medie pt care s-a realizat acest consum 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.