O experiență inedită cu primul test drive electric la 17 ani

Cu doar două zile înainte de plecarea din Motor City spre Europa cu Tesla Model 3, în ziua de Crăciun din 2018, am avut ca invitată la volan pe Laura, cea mai tânăra participantă de atunci la proiectul Electromobilitate.

Iată ce scriam într-un articol publicat la rubrica electromobilitate a bunelor noastre gazde de la 24auto.ro:

Laura a împlinit recent 17 ani și poate conduce în statul Michigan însoțită de părinti. După câteva explicații succinte, s-a simțit imediat în largul ei la volan, iar tableta de la bord a încantat-o din start, fiind atât de familiară cu ecranele din viața de zi cu zi… telefon, iPad, calculator.

Frânarea regenerativă, extrem de viguroasă la Tesla, i-a dat puțină bătaie de cap, dar concluzia finală a fost… “How cool !!!” , la care fratele mai mic a replicat “Yeah, this is really coooool!”

Prin urmare, dacă generația care va conduce automobile electrice aprobă produsul după prima încercare, viitorul arată bine.

Experiențe paralele cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 – episodul II

După 20 de luni

După aproape doi ani și peste o sută de conducători din SUA, Norvegia, Suedia, Germania, Austria și mai ales Romania, la volanul lui TM 3 s-a instalat din nou o domnișoară de 17 ani, care trecuse deja de faza condusului cu părintii. Cum e posibil?

Kristine a început sa șofeze în Michigan la 14 ani și 9 luni, doar ziua și însoțită de părinti, în așa fel încât la împlinirea vârstei de 16 ani să fie calificată pentru susținerea examenului de conducere. După examen a primit carnetul și poate conduce automobile de tot felul, cu anumite restricții.

Cu acordul părinților, am fost curios să văd prima reacție a incă unei tinere începătoare la volanul lui TM 3. Cu accelerația pe „chill” și frânarea regenerativă pe poziția „blândă”, Kristine a început test drive-ul, desfășurat pe o șosea ce urmărește granița SUA- Canada în zona lacului St. Claire.

Stăpână pe volan, calmă și extrem de blândă cu toate comenzile mașinii, Kristine a afișat după primul kilometru celebrul zâmbet al primului test drive cu o mașina electrică.

După ce a mărturisit că ii place cum încetinește mașina când ridică piciorul de pe accelerație, am ridicat frânarea regenerativă pe cea mai înaltă treaptă, destul de brutală la Tesla, dacă nu este ajustată cu finețe din accelerator. După doua, trei tatonări, tânăra conducătoare a identificat exact punctul în care trebuie ridicat piciorul de pe accelerație, în așa fel încât TM 3 să fac singură full stop la semafor.

Recunosc ca unele test drive-uri sunt extrem de stresante (așa cum a constatat și Darius), dar Kristine a dovedit abilități foarte bune, pentru experiența relativ redusă la doar 17 ani, așa că plimbarea de-a lungul răului, ce face legătura între lacul Huron și lacul St. Claire, a fost o plăcere.

Aproape inutil de relatat că, așa cum au făcut toți tinerii care s-au întâlnit prima oară cu Model 3, Kristine a fost încântată de ecranul tactil, funcțiile automate (faruri, lumini, ștergătoare, etc) și comenzile vocale, care fac utilizarea tabletei inutilă în timpul mersului, după ce reglajele inițiale (scaun, oglinzi) sunt încheiate înainte de plecarea în test drive.

Aspectul și simplitatea bordului, care șoferilor mai conservatori le cam ridică semne de întrebare sau chiar de nemulțumire, a fost punctul forte la Model 3 pentru Kristine și sora mai mică, Jenny, care mai are de așteptat patru ani, până la primul test drive.

Cât de prudent a condus Kristine reiese și din consumul înregistrat pe un drum cu restricții de 45 mph (70 km/h) în localități și 50 mph (80 km/h) în exterior (11.8 kWh/100 km), care este cu 10% mai redus decât media realizată în septembrie (13.1 kWh/100 km), care la rândul sau este cu 11.5% mai mică decât consumul mediu realizat în peste 30.000 km, de la achiziția mașinii în noiembrie 2018.

Ce experiențe ați avut la primul test drive cu o mașină electrică? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.