Peugeot e-2008 la munte – leac pentru teama de autonomie

Prima vacanță pe anul acesta a fost o escapadă la munte de 5 zile împreuna cu soția și mamele noastre la hotel Carpat Inn din Azuga. După “negocieri intense” din cauza reticenței soției față de mașinile electrice dar și promisiunea hotelului pentru o priza de curent, am pornit la drum în afara orașului pentru prima dată cu electroleuțul!

De acasă și până la hotel au fost aproximativ 158 km parcurși în 3 ore și 20 de minute cu 42% baterie rămasă. Am prins și veșnica aglomerație din Comarnic și înainte de Bușteni. A/C on pe 21,5 grade cu 4 persoane și portbagaj full.

Datele tehnice sunt cam așa:

  • Popești-Leordeni (IF) – DN1 – Azuga (PH)
  • Autonomie la plecare afișată la 100%: 250 km
  • Parcurs: 158 km in 3 h 20 min
  • Viteza medie: 40 km/h
  • Consum mediu: 17 kWh/100 km
  • Autonomie rămasă la sosire: 42%, 110 km

După ce ne-am instalat, am ieșit la o scurta plimbare până la cabana Trei Brazi și Cabana Poiana Secuilor apoi ne-am întors cu 31% baterie rămasă.

Prima încărcare în vacanță

În parcarea hotelului sunt prize pe stâlpii de iluminat și am conectat încărcătorul reglat pe 16 A la una din ele. Odată ce a început încărcarea, am urcat în cameră încrezător că până dimineață bateria va fi încărcată complet. După scurt timp, mă uit pe geam și observ ca luminile din parcare s-au stins. Suspicios din fire, verific pe aplicația Peugeot și văd că încărcarea a fost întreruptă. Oops, se pare ca prizele erau montate pe circuitul de iluminat și siguranța acesteia a căzut după vreo 10 minute de când conectasem încărcătorul.

Recepționera mi-a recomandat să aștept până a doua zi de dimineață, când a venit electricianul care mi-a pus la dispoziție un prelungitor cu care am încărcat fără probleme la 16 A.

Prima excursie la munte

A doua zi am lăsat mașina la încărcat câteva ore si am plecat cu 55% baterie spre Sinaia, de unde am început urcarea către Cabana Piatra Arsa cu 49% baterie cu ceva emoții legate de autonomie, dar datele de mai jos vor surprinde în mod plăcut:

  • Sinaia (PH) – DN71 – DJ713 – Cabana Piatra Arsa;
  • Distanta aproximativ 25 km cu diferență de nivel de 1230 metri;
  • Baterie la plecare 49% și la destinație 33%;
  • Ne-am întors în Sinaia cu 40% baterie și am recuperat 7%;
  • Fără A/C, dar cu trapa deschisă întrucât era răcoare;

Pe acest traseu am avut consum efectiv de 9% din baterie, pentru 52 km pe munte!

Am lăsat mașina în parcarea de lângă Piatra Arsa unde se termina drumul asfaltat și am plecat la pas către Cabana Babele pe traseul cu marcaj galben și ne-am întors pe drumul forestier. Traseu dificil pentru amatorii ca noi, dar foarte frumos!

Întrucât ne-am întors destul de târziu la mașină, nu am mai trecut și pe la lacul Bolboci unde cu siguranță electroleuțul s-ar fi descurcat cu bateria rămasă!

Mai jos putem vedea cât de mult a regenerat pe drumul de întoarcere:

Alte călătorii electrice pitorești la munte

A treia zi a fost una ploioasă așa ca ne-am plimbat puțin prin Bușteni pe la Castelul Cantacuzino și Mânăstirea Caraiman. La Castel există o stație de încărcare în parcarea interioară, dar nu am folosit-o deoarece încărcasem peste noapte la hotel. Cei care vor dori sa încarce aici, trebuie să aveți asupra voastră cablul Type 2, întrucât stația are doar mufa de conectare.

A patra zi am plecat către Castelul Bran și apoi Peștera Dâmbovicioarei. Din Predeal și pana la Bran sunt aproximativ 25 km parcurși cu o viteză medie de 46 km/h și consum de 9.3 kWh/100 km.

Drumul către Peștera a fost ceva deosebit! Recomand să treceți prin localitatea Șirnea unde drumul este foarte îngust și cu o mică porțiune neasfaltată dar practicabilă. Peisajul este de vis și te duce cu gândul la plaiurile mioritice parcă neatinse de trecerea timpului!

Cine vrea sa se deconecteze complet de zgomotul metropolei, aici va găsi câteva pensiuni foarte frumoase în ton cu aceste locuri inclusiv un complex unde se poate dormi la cort cu încălzire pe lemne! Până la peșteră am mai făcut încă 24 km unde consumul mediu total a urcat la 13.6 kWh/100 km iar viteza medie a scăzut la 36 km/h.

Drumul ce se continuă după Peștera Dâmbovicioarei relevă parcă o locație secretă încremenită în timp, în inima munților, cu câteva pensiuni drăguțe răsfirate. Soția a zis ca-și dorește o căsuță aici sus pe deal!

După ce ne-am aprovizionat cu siropuri, miere și șerbet de la localnici, am pornit înapoi spre cazare prin Cheile Dâmbovicioarei, Bran și Predeal.

Datele tehnice ale traseului:

  • Predeal (PH) – DN73A – DN73 – Bran – Șirnea – Peștera Dâmbovicioara DC22 – Cheile Dâmbovicioarei DJ730
  • Distanta parcursa: 117 km
  • Baterie disponibila: 87%
  • Viteza medie: 38 km/h
  • Consum mediu: 14.1 kWh/100 km
  • Autonomie rămasă la sosire: 47%, 140 km

Drumul de întoarcere acasă

În ziua plecării ne-am decis să facem o vizită la Salina Slănic Prahova înainte de a ajunge acasă. Până la salină am făcut aproximativ 2 ore pentru 90 km, viteza medie de 49 km/h și consum 12.1 kWh/100 km. Pentru a ajunge acasă au mai fost nevoie de încă două ore și jumătate întrucât am traversat orașul în aglomerația obișnuita de după ora 17:00.

Datele traseului sunt:

  • Azuga (PH) – DN1 – DJ100D – DC9 – DJ218 – Salina Slănic Prahova – DJ155 – DN1 – Popești-Leordeni (IF)
  • Autonomie la plecare afișată la 100%: 310 km
  • Parcurs: 203 km în 4 ore
  • Viteza medie: 42 km/h
  • Consum mediu: 13.5 kWh/100 km
  • Autonomie rămasă la sosire: 42%, 160 km

Concluzii după prima vacanță electrică la munte

După această vacanță soția mi-a spus că a început să capete mai multă încredere în electroleuț si asta pentru că nu am rămas în pană prin creierii munților, cum tot afirma de când am intrat în posesia mașinii. Tot din cauza ei am ales sa facem traseul către Cabana Piatra Arsa! Ce se putea întâmpla dacă rămânem fără baterie la urcare? Simplu, ne întoarcem și o încărcăm la vale!***

Recunosc că și eu am avut ceva emoții cu mașina în ceea ce privește range anxiety, dar s-a diminuat substanțial în această vacanță. De asemenea, precizez că electroleuțul s-a comportat exemplar pe viraje ac de păr și la urcare, chiar dacă eram 4 persoane la bord!

Toate valorile de consum în trafic au fost obținute pe modul Normal (fără Eco sau Sport) cu un stil de condus calm, cu scurte reprize de 120 km/h acolo unde a fost posibil și 60-70 km/h prin localități.

La hotel am încărcat de 3 ori cu un total de 85 kWh si le-am oferit 60RON (chiar dacă nu au cerut nimic) plus mulțumirile mele pentru posibilitatea încărcării electroleuțului.

Sper ca în timp, cei din regimul hotelier sa nu mai fie reticenți și să instaleze cât mai multe stații de încărcare, sau în lipsa lor, măcar câteva prize shuko și CEE32 roșu/albastre, pentru că nu există posesor de autoturism electric fără un încărcător portabil. Astfel vor mai câștiga noi clienți, al căror număr crește exponențial de la an la an, cu o investiție minimă într-o stație!

Acum am mai multă încredere să pot pleca în drumeții mai lungi, chiar și peste hotare!

NOTA: pe baza experienței cu Hyundai Ioniq la Muntele Mic, recomandăm să verificați dacă sistemul de regenerare funcționează atunci când acumulatorul este descărcat. La Ioniq (model 2019) nu a fost cazul!

Gravitația ne-a dus până la prima priză, dar nu a fost cea mai plăcută experiență pe zăpadă și sosea foarte aglomerată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.