Astăzi mă voi încumeta într-un domeniu care nu face parte din topul aprecierilor mele pozitive despre Tesla și asta din cauza unor peripeții extrem de neplăcute la prima utilizare a sistemului AP – Autopilot, în februarie 2022, după mai bine de trei ani impecabili parcurși cu veterana TM 3 fără AP.
Așa cum am recunoscut în toamna anului trecut, după lunga călătorie din Motor City la Pacific, AP-ul a făcut progrese semnificative, care m-au determinat să-l utilizez anul acesta în călătoria din Florida, probabil 90% din timp. Rămâne însă acea teamă de frânările neintenționate în zone aglomerate de autostradă, mai ales acolo unde sunt multe camioane și se circulă cu viteze mai mari.
Prețuri second hand și FSD
Departe de mine gândul să fac un update FSD pentru TM 3, chiar dacă site-ul Carvana îmi dă vești bune (din punct de vedere al vânzătorului) legate de prețul pe piața second hand. Noua funcție ”value over time” indică o creștere a prețurilor pentru Model 3 LR rwd peste vară, după prăbușirea bruscă din februarie, declanșată de ieftinirile aplicate de Tesla în 13 ianuarie la majoritatea modelelor noi.
O socoteală simplă, pornind din noiembrie 2018, când Model 3 LR rwd era listat la 49.000 USD, la care pentru TM 3 adăugăm 2000 USD, că am vrut să fie albă (pe atunci culoarea de bază era negru), taxe de livrare și 6% taxe de Michigan, rezultă un preț de factură de 55.000 USD.
În masura în care Carvana are dreptate și valoarea estimată în prezent este aproximativ 21.000 USD, înseamnă că am ”pierdut” 34.000 USD în 56 luni (și 126.000 km) sau 607 USD/lună. Achiziția timpurie are prețul ei și după doar trei luni, Roxana (fiica noastră) a cumpărat un Model 3 nou identic, dar cu 3750 USD mai ieftin.
AP-ul este destul de simpluț (ACC și lane asist practic), așa cum remarca Tudor după rocada făcută cu un coleg, căruia i-a împrumutat IONIQ 5 pentru o excursie în Grecia și a primit în schimb un Model Y pentru câteva zile. La fiecare depășire sau schimbare de bandă sistemul se decuplează și trebuie cuplat din nou manual.
Pentru prețul dublu față de AP este disponibilă o variantă mai avansată ”Enhanced Autopilot”, iar pentru FSD prețul actual este 15.000 USD, despre care Musk afirma în ultima conferință cu analiștii că este ”mic”, față de avantajele oferite. (Întrebarea adresată era dacă Tesla consideră ieftinirea FSD?)
Viziunea despre Robo Taxi, când cu ajutorul FSD vei trimite mașina să facă taximetrie autonomă, în timp ce îți petreci timpul în mod mai plăcut, este încă nerealizabilă cu actuala tehnologie, dar rămâne un obiectiv îndrăzneț și interesant de văzut cum va funcționa în practică.
Achiziția este simplă, direct din aplicația Tesla, selectând Full Self-Driving Capability, urmată de click pe Checkout și o gaură de 15.000 USD în cont.
Imagini de la bord
Experiența FSD, după ultimul update, a fost prilejuită de recenta înlocuire a anvelopelor și o regalare a geometriei, serios afectată după 15.000 km pe drumurile proaste din zonă.
Mașina primită pe durata activităților din service, a fost un Model Long Range, cu aproape 50.000 km la bord, care avea FSD și a primit un update de soft, cât timp am fost într-o scurtă vizită, pe drumul de întoarcere spre casă.
Un update proaspăt întotdeauna îndeamnă la investigarea noilor ”lecții” învățate de Tesla
Am selectat profilul ”Average” (imaginea din stânga), deși în general stilul meu de condus este mai degrabă ”Chill”. Toate funcțiile bifate (cu albastru) din meniu erau selectate, așa că am pornit la drum, foarte curios să descopăr cum se comportă FSD după ultimele progrese în domeniu (un test din urmă cu câțiva ani a fost total neconvingător).
Intrarea pe autostradă (manual)
FSD engaged
Navigate on FSD
De curiozitate, am definit destinația prin comenzi vocale, așteptând să văd cum se înscrie pe banda de ieșire, încetinește la viteza legală, oprește la semafor, face un viraj stânga și se strecoară într-o zonă de drum în lucru, pentru a merge acasă.
Pentru cei nerăbdători în localități, sau mai flexibili cu limitele de viteză, un avertisment: FSD citește limita și cu exact atât va merge. Este posibilă intervenția manuală, cu scroll button din dreapta volanului, pentru a ridica puțin viteza, la nevoie.
Gânduri la sosire
Ajunși teferi la destinație, dar ceva mai crispat, decât fără acest experiment la o oră de aglomerație medie pe autostradă, trebuie să recunosc că nu am întâmpinat frânări neintenționate. După aproximativ 100 km conduși cu ultima variantă de FSD este clar că progresul este imens.
Aș fi gata să-l cumpăr? Încă nu, dar varianta de închiriere pentru un drum lung de vacanță mă tentează, ca să mă familiarizez cu toate funcțiile și modul în care le execută în condiții mai variate de drum.
Imaginea din stânga la preluare, cea din dreapta la predare.
Am predat mașina la încheierea programului și am revenit la volanul credincioasei TM 3, care imediat după schimbarea anvelopelor și reglarea geometriei, părea un pic mai obosită și mai gălăgioasă pe la încheieturi, semn clar că 76.000 km în plus față de mașina primită pentru o zi, nu trec chiar neobservați pe lângă sistemele mecanice.
O ultimă privire în service-ul (fără pete de ulei și miros) și un rămas bun de la Austin, consilierul foarte amabil și priceput, au încheiat o zi cât se poate de interesantă pe scaunul șoferului, urmărind interacțiunile FSD cu traficul și drumurile dintre Ann Arbor și Livonia, Michigan.
La final, un mare MULȚUMESC tatălui meu, care la peste 94 de ani rămâne la fel de interesat și de pasionat de electromobilitate, mă însoțește în majoritatea test drive-urilor din Timișoara și Motor City și și-a dorit neapărat să vadă cum arată un service Tesla. În imagine, cel din Ann Arbor, Michigan.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.