VW ID.4 – Degradarea bateriei după 2 ani și 3 luni, 42600 km

Ce este degradarea bateriei?

Degradarea bateriei reprezintă scăderea capacității acesteia, un fenomen care ține în primul rând de chimia acesteia, apoi de vechimea (calendar aging), precum și de numărul de încărcări la care a fost supusă bateria. Unii din factorii care pot aduce o degradare mai rapidă sunt:

  • încărcarea cu puteri mari,
  • temperaturile ridicate ale bateriei la nivel de încărcare mare,
  • temperaturi joase și păstrarea bateriei cu un procentaj mic.

Studiu de caz Volkswagen ID.4 2021, Pro performance 204 CP

Producătorul a aruncat de la început pe piață două valori pentru bateria mare instalată pe acest model:

  • 82 kWh brut și 77 kWh util 

Cu ajutorul aplicației Carscanner și o interfață de diagnoză, se pot vedea mai multe date, referitoare la parametrii de funcționare ai mașinii, printre ele fiind și o valoare numită  Maximum energy content, pe care mulți dintre noi, care am urmărit această valoare, am considerat că ar fi capacitatea rămasă a bateriei.

Pentru a verifica dacă acest lucru este adevărat, am procedat la o verificare mai detaliată, mașina fiind pusă la încărcat la 14% (ideal ar fi fost ca să fi fost cât mai aproape de 0%, dar voi extrapola datele rezultate), la o priză Type 2.

    

Conform aplicației EVconnect, am încărcat 64,79 kWh, în baterie au intrat 59,4 kWh, diferența reprezentând pierderi, 8,32%. 

Am vorbit mai sus de cele două valori, 82 și 77 kWh indicate de producător, acum urmează să mai adaug una: 72 kWh.

De ce așa multe diferențe? Pentru că, probabil, inginerii care au făcut aceste calcule sunt bărbați și unora le place să exagereze, când e vorba de mărime.

După o mulțime de articole citite pe internet, am ajuns la următoarea concluzie, care nu pot spune că este 100% adevărată, dar pe aceasta se bazează calculele care vor urma:

  • 82 kWh reprezintă capacitatea bateriei, de nouă, împreună cu bufferele de sus și de jos.

Ce sunt bufferele? Sunt niște rezerve de siguranță luate de producător, pentru a limita degradarea bateriei, dacă se încarcă spre 100% sau dacă se descarcă spre 0%.

Cât de mari sunt acestea?

După cum se vede cel de sus este de 4%, pe care nu le vom putea folosi niciodată, iar cel de jos, atunci când bateria ajunge la 0% display, este de aproximativ 5%, dar care se pot folosi, pentru că se mai poate merge cu mașina chiar și când procentul afișat în bord este de 0%. (Ar fi bine să nu încercați asta…)

  • 77 kWh reprezintă capacitatea bateriei, de nouă, împreună cu bufferul de jos.
  • 72 kWh reprezintă capacitatea bateriei, de nouă, între 0-100% ( tot pe forumuri se vorbește că această valoare pentru mașinile vândute în SUA, ar fi 77 kWh, deci la ei chiar se poate ca 77=77, nu 72 ca la noi).

Pentru a nu vă chinui cu calcule, dar dacă doriți să le faceți puteți folosi datele de mai sus, trec la concluzii, toate calculele fiind făcute pe baza valorilor de la SOC, display:

  1. Luând în considerare capacitatea de 72 kWh, între 0-100% degradarea este de 4,10%
  2. Dacă luăm în considerare, prin extrapolare, capacitatea de 77 kWh, adică cei 72 de mai sus + bufferul de jos, aproximativ 5%, rezultă o degradare de 4,80%.

Concluzii

Mașina a fost încărcată preponderent la prize Type2, încărcările la prize DC, fiind în cea mai mare  majoritate la 50 kW, deci nu am stresat bateria foarte tare.

Se cunoaște această degradare în viața de zi cu zi?

Și da și nu, din cauză că VW a mai lucrat la eficiența mașinii, așa că autonomia acesteia a rămas cam aceeași.

Dacă este să mă raportez la valoarea de care am amintit anterior, Maximum energy content, diferența față de acum un an este cam de 1 kWh, pierdere de capacitate. Cum cea mai mare pierdere se întâmplă în primele luni de folosință, spre ca degradarea să încetinească începând de acum, pentru că de oprit nu o putem opri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.