O prognoza despre Model 3 indeplinita cu mult succes

In 9 martie 2019, la o luna dupa ce am recuperat pe „TM 3” (Tesla Model 3, long range) in portul Dramen din Norvegia, dupa o lunga calatorie peste Atlantic, am publicat un articol-prognoza in revista online 24auto.ro, gazda proiectului Electromobilitate, intitulat: „Vanzari promitatoare pentru Tesla Model 3 in Europa”.

Interesul cu care am fost intampinati de trecatori pe parcursul calatoriei noastre din Norvegia pana la Timisoara si a aglomeratia de la cateva puncte de vanzare vizitate (Malmo, Hamburg, Muenchen si Viena) am anticipat succesul noului Model 3 pe piata europeana.

Ce era insa mai greu de intuit, a fost paralizia marilor producatori europeni, care nu au gasit o replica pe masura ofensivei firmei din California. Ignorata la inceput, batjocorita mai tarziu, atunci cand dificultatile lansarii au intarziat atingerea cadentei promise de 5.000 Model 3 pe saptamana, Tesla avea sa expuna neadevarul ca in Europa „nu ar exista cerere pentru automobile electrice”, utilizat de cei ce planifica productia de autovehicule electrice doar pentru a reduce amenzile din 2020 pentru depasirea emisiilor de CO2.

Lipsa unei replici din partea producatorilor europeni, includ aici si pe Nissan, care produce Leaf la Sunderland in Marea Britanie, a rezultat intr-o dominatie absoluta Model 3 in statistica inmatricularilor.

Sursa informatiilor: EVsales

Aduse cu vaporul cale indepartata din San Francisco pana in porturile europene, cu complicatii logistice si pret majorat datorita cheltuielilor de transport si a taxelor de 10% impuse de Comunitatea Europeana pentru a proteja producatorii locali, cele trei variante de Model 3 (standard range, long range dual motor si performance) se regasesc la finalul anului intr-o categorie aparte, la mare distanta de toate celelalte modele electrice produse in Europa si Asia.

Ce au decis producatorii europeni, in timp ce invazia Tesla isi desfasura fortele in fata casei ?

Chiar si grupul VW, care cu tripleta automobililor de oras VW e-Up, Seat Mii si Skoda Citigo si importantul ID 3, pare decis sa paseasca hotarat pe calea electromobilitatii, se ciocneste cu amanari semnificative din cauza soft-ului.

Fara nici o indoiala ca dupa mai mult de 100 de ani de experienta, industria auto europeana este capabila sa produca interioare mai rafinate, caroserii mai bine inchegate si usi care se inchid cu sunet „mai placut” decat se straduie Tesla.

Dar nimic din cele de mai sus nu a oprit clientii sa mute banii din buzunarul propriu in cel larg deschis de Tesla, fiindca elementele cu adevarat importante pentru cumparatorul unui automobil electric sunt: performanta, eficienta, acumulatorii/autonomia si reteaua de incarcare rapida.

Tesla le are pe TOATE din productie proprie intr-un ecosistem creat cu multa intuitie pentru nevoile proprietarului unei masini electrice si in plus a creat o experienta unica, extrem de simpla pentru utilizatori. Cum ziceau partenerii nostri de la Porsib „fara aplicatii, fara complicatii…”

Articolul ce anticipa succesul Model 3 in Europa:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.