Obiectiv major pentru electromobilitate: recastigarea increderii clientilor

Industria auto globala pare bipolara in aceste zile de ping pong continuu cu stiri de la prestigioasele manifestari auto de la New York si Shanghai. Comertul international este amenintat de noi tarife protectioniste si isi cauta o asezare pe temelii noi, iar credibilitatea unei industrii de varf, cea germana, se clatina cu fiecare noua acuzare si arestare.

Chiar si „semii zeii” (in viziunea proprie) catarati la conducerea marilor concerne au un an prost, cu Carlos Ghosn arestat preventiv in Japonia si fostul CEO Volkswagen, Martin Winterkron, acuzat ca ar fi tainuit actiunile firmei in legatura cu ceea ce a ajuns sa fie cunoscut ca Dieselgate, dar in esenta este cea mai mare inselatorie si frauda ecologica cauzata de industria auto, descoperita pana in prezent.

Poate aduce tranzitia spre electromobilitate un aer proaspat, intr-o industrie imbacsita de peste 100 de ani de „traditie”? Un imbold pentru achizitia automobilelor electrice, de loc ieftine in prezent, a fost si realizarea a milioane de cumparatori ca poluarea involuntara, cauzata de automobile diesel cu emisii trucate, dauneaza tuturor.

Cu toate declaratiile ecologice si pasii importanti, spre orase mai linistite si mai putin poluate, este bine sa separam praful ridicat de marketing si intentiile reale pitite sub cuvinte mestesugite.

Realitatea este ca singurul „combustibil” care poate propaga industria auto spre viitor este profitul, obtinut dintr-o activitatea economica sanatoasa. Tesla pare sa sfideze si aceasta regula de baza, fiind purtata pe umerii investitorilor si proprietarilor, care au incredere intr-un viitor plasmuit de vizionarul Elon Musk.

Poate ca odata cu curentul inovator indus de echipa Tesla intr-o industrie ruginita si intepenita in propriile procese si proceduri, multi alti oameni vrednici isi vor dedica priceperea si isi vor investi averile pentru realizarea viselor electrice, alimentate de acumulatori sau pile cu hidrogen.

Cei mai numerosi sunt intreprinzatorii chinezi, porniti la vanatoare de credite de carbon cu nenumarate stratup-uri electrice, o afacere aproape sigura, vazand ca dupa mai mult de trei luni din 2019, doar BYD a vandut peste cota de NEV (new energy vehicles) de 10%, impusa de guvernul chinez pentru anul 2019.

Dar si proiectul Dyson, celebrul producator de aspiratoare si uscatoare de maini, stabilit recent in Singapore, atrage atentia, la fel cum a reusit si Fisker sa renasca din propia-i cenusa.

Asa cum FCA s-a aliat cu Tesla, pentru a evita amenzile Uniunii Europene, la fel se va intampla in China, unde am vazut deja exemple creative de a boteza acelasi automobil electric produs de GAC (Guangzhou Automotive) ca fiind Toyota, Honda, Mitsubishi si Crysler, incercand astfel colectarea creditelor de carbon, fara a investi sumele imense de cercatare, proiectare, si validare a unor automobile electrice.

In esenta toate aceste exemple sunt doar dovezi de perpetuare a unei gandiri bazata pe salvarea profitului cu orice pret, simuland doar respectarea legilor locale.

Si totusi …

  • Smart se muta in China si devine un brand 100% electric in colaborare cu Geely
  • Toyota prezinta la Shanghai doua modele electrice CHR
  • Noutatile electrice ale startup-urilor sunt „fara numar” si diversitatea este coplesitoare, dar mai e ceva de asteptat pana vom vedea primele modele ruland de pe banda de montaj in serie.

Oare va atrage tranzitia spre mobilitatea electrica oameni talentati, cu o gandire proaspata si mai putin corupta de dictatura profitului ?

Doar timpul ne va raspunde, daca noii antreprenori vor putea recastiga increderea clientilor, singura valuta forte pe care se poate baza comertul global cu automobile pe termen lung.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.