Parteneri bineveniți în tranziția spre electrificare

Din recentul interviu cu Automotive News, preluat în trei articole săptămâna trecută, fanii Tesla pot învăța un lucru esențial legat de viziunea și atitudinea lui Elon Musk: CONCURENȚA ESTE BINE VENITĂ, pentru îndeplinirea misiunii firmei.

Dacă într-adevăr scopul electrificării este eliminarea poluării și promovarea surselor de energie regenerabilă, atunci socoteala este cât se poate de simplă:

  • Parcul auto mondial de vehicule echipate cu motoare termice este de aproximativ 2 miliarde
  • Producția actuala de automobile în lume se apropie de 100 de milioane pe an

Dacă începând de mâine toată producția ar fi electrică, vor fi necesari 20 de ani pentru înlocuirea flotei auto globale.

Foarte asemănător cum la începutul secolului XX, pentru câteva decenii trăsurile cu cai au supraviețuit alături de automobile cu motoare termice și electrice, scenariul se repetă la actuala tranziție spre electrificare.

Din păcate, din dorința de click-uri, cineva a inventat termenul de „Tesla killer” care a fost utilizat în special pentru produsele industriei germane inițial, pana s-a dovedit că înmatriculările, atât pentru noile modele electrice germane, cât mai ales pentru Tesla, cresc în paralel.

Mai nou, moda „killerilor” s-a mutat în China, unde câteva startup-uri foarte promițătoare au prezentat prototipuri sau au lansat producția unor modele atractive, etichetate rapid tot ca Tesla-killeri.

Poate cel mai atractiv și competitiv produs electric chinez, născut din colaborarea Volvo-Geely, este Polestar 2, ale cărui dimensiuni, performanțe și preț sunt aliniate cu Model 3. Chiar dacă ii lipsește o rețea proprie rapida de încărcare, ce poate rivaliza cu Tesla Super Charger și departe de a fi un Tesla killer, Polestar este un aliat important în lupta de convingere a electro-scepticilor, că viitorul este electric.

Asa cum își intitulează Fully Charged primul test cu automobilul premium electric produs în China: Polestar 2, un complice Tesla, în sfârșit? fiecare nouă apariție de calitate pe piață, contribuie la oferta globală, generând alternative pentru cumpărătorii nedeciși.

Piața americană

Privind statisticele de înmatriculare este evident ca noile modele electrice erodează dominația vehiculelor clasice, singura piață pe care Tesla a avut un efect de gaura neagră, absorbind majoritatea clienților, fiind cea din SUA, unde alternativele atractive au fost foarte rare.

Anul 2021, va aduce însă mari schimbări pe piața americană, odată cu lansarea modelelor Mustang Mach-e, Rivian R1T si R1S si Lucid Air si mai ales odată cu lansarea primelor pickup-uri electrice de la Rivian, Tesla, GM și Ford (în ordinea probabilă a lansării).

China

În China, numărul producătorilor de vehicule electrice este în scădere forțată de noile criterii de acordare a subvențiilor, dar calitatea celor ramași în picioare crește. Pe lângă dominația Tesla, al doilea producător global, Buick, a pătruns în top 20 al înmatriculărilor electrice cu modelul Velite și suntem convinși că BMW și VW vor acapara o felie din uriașa piață electrică chineză, așa cum au realizat și cu modelele clasice.

Europa

Ca de obicei, bătălia cea mai aprigă pentru buzunarul clienților se duce în Europa, unde pe lângă lansarea ID 3, numeroase modele mari (Mercedes EQS) și mici (Fiat 500e), pentru toate buzunarele și preferințele, vor fi lansate în următoarele 12 luni.

Japonia și Coreea

Chiar dacă Japonia și Coreea nu sunt piețe mari pentru producătorii globali, fiind bine protejate cu taxe de import, rolul produselor Hyundai Kia și a viitoarelor modele electrice japoneze reprezinta o contribuție importantă la misiunea gigantică de înlocuire a flotei globale.

Polonia, Turcia, Vietnam si Rusia (?)

De câte ori auziți „Tesla ori altceva”, readuceți discuția pe făgașul „Tesla și altceva” fiindcă cu cât mai multi participanți vor contribui la dislocarea motoarelor termice de pe șosele, cu atât aerul respirat va fi mai curat.

Că există loc pentru toată lumea, o dovedesc ambițioasele proiecte ale Poloniei și Turciei, de a lansa modele electrice naționale, despre care am mai vorbit.

Mai recent, firma vietnameză Vinfast și-a anunțat intenția de a produce modele electrice, echipate inițial cu tehnologie BMW, ca și producția de serie pentru automobile clasice.

Dacă nu a fost doar umor negru și Rusia va avea un cuvânt de spus în electrificare, indiferent dacă prototipul Kalashnikov este doar un derivat al industriei militare. Tehnologia există cu siguranță, rămâne doar ca voința politica (vezi Turcia) și mândria națională să joace rolul potrivit.

Că Elon Musk nu se teme de concurență cu marile puteri economice și tehnologice o dovedește din plin cu o altă firmă, Space X, a cărei program spațial este pe cale sa elimine o sursă importantă de venituri pentru programul rusesc de lansare a cosmonauților spre stația orbitală.

În concluzie, obiectivul global al electrificării este înlocuirea celor două miliarde de afumătoare, care ne duc zilnic acolo unde avem treabă sau plăcere, probabil pentru următorii 20 – 30 de ani. Tesla a promis încă 19 milioane de modele S3XY +Cybertruck + Roadster + Semi în următorii cinci ani. Cine vine cu diferența?

Toți producătorii actuali și viitori sunt parteneri la transformarea epocală ce se petrece sub privirile mirate ale unora, neîncrezătoare ale altora sau oarbe de dragoste Tesla, ale unui grup de fani în creștere zi de zi, cu fiecare nou model livrat în lume de firma californiană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.