Pas cu pas – prima actualizare OTA (over the air) pentru VW ID.4

După ce am citit articolul referitor la actualizarea OTA la ID.3, am zis să fac o retrospectivă a actualizării care s-a întâmplat la mine pentru ID.4.

Încercările mele de a primi actualizarea 2.3 după numerotarea VW au început cu mai mult de o lună în urmă, atunci când am început să citesc un forum al posesorilor de ID, din Germania. Modificările aduse mașinii nu sunt spectaculoase, bănuiesc că mai întâi au actualizat ceva ce nu ar fi fost o problemă prea mare pentru firmă dacă ar fi dat greș.

Acestea au fost:

  • îmbunătățiri ale performanței și stabilității infotaintment-ului
  • funcții noi pentru ID light, optimizări la controlul dinamic al luminii

De la început cei de la VW au anunțat că aceasta se va face în mai multe etape, prima fiind pentru încercare și instalată fizic de pe suporți de memorie, pentru a vedea cum funcționează, la cei apropiați firmei.

Au urmat așa ziși influenceri de pe rețelele sociale și imediat după a fost vorba să urmeze cei de pe grupul de first movers VW de pe Facebook. Pentru a primi actualizarea a trebuit trimis un mail la id@volkswagen.de, cu subiectul I want OTA, VW cerând acceptul utilizatorilor și avertizandu-i în același timp că pe timpul download-ului și al instalării primei părți a actualizării, nu vor mai funcționa sistemele de asistență. De ce acest lucru? Se pare că era nevoie de memoria acestor sisteme pentru a rula instalarea cât mai bine.

De la început au fost mai multe actualizări micuțe, ale manualului digital, ale Background System Service și ale ORURN dar toată lumea trebuia să aibă instalată pe mașină varianta 2.1 a softului, cea care a activat posibilitatea OTA.

Inclusiv pe forumul  specificat mai sus s-a dorit să se păstreze ascunsă adresa la care ar fi trebuit trimis mailul, până la urmă aceasta a fost publicată, astfel încât în data de 6 august am primit acceptul de a participa în valul 3 la actualizare.

Între timp VW a lansat un tips and tricks, în care încearcă să explice pașii care ar trebui făcuți pentru a reuși actualizarea, precum și ce vor face ei pentru a limita problemele ulterioare.

In 12 august, infamul mesaj de eroare al sistemelor de asistență, a apărut în timpul mersului, acesta fiind primul semnal că urmează să se descarce actualizarea. Bineînțeles că nu putea să fie totul perfect, așa că în loc de instalarea din meniul de goodbye, aceasta s-a făcut numai din system information-updates (problemă știută de cei de la VW și prezentată în tricks).

Prima actualizare a avut cam 600 de mb, iar instalarea ei a fost făcută după ce se închide mașina, din meniul specificat mai sus. A doua actualizare a venit a doua zi dimineață, aproape 6 GB, descărcați fără probleme, din nou butonul de install era neactivat, dar după mai multe încercări am reușit pornirea instalării din același meniu.

Instalarea a fost specificat că ar dura 170 de minute, mesajul de eroare din bord fiind pe toată durata actualizării, de asemenea comunicarea cu mașina nu a mai fost posibilă prin aplicația we connect.


Cum mi se par modificările?

La nivelul vizual arată mai bine aranjarea pe display, precum și modificările iconițelor. ID light nu l-am încercat, faruri adaptative nu am, dar după prima actualizare a început să recunoască semafoarele, dispunerea  lor în intersecții.

Sunetul mi se pare mai bun, cu bass mai puternic și volumul pare mai bine împărțit acum, cu mai multe trepte de selectare. Deci nimic fără de care nu am putea trăi.

Deja pe același forum german se vorbește că noile ID.3 livrate acum au puterea de încărcare mărită la 125 kW, dar timpul se pare că ar scădea doar cu 2 minute la încărcarea de la 10-80%.

Eu unul aștept boostul de putere cu 25 kW, deși despre acesta zvonurile sunt că ar fi contra cost. Următorul val pare că va fi cu toți cei ce nu au primit până acum, acest lucru fiind promis că se va face în trimestrul 3, deci până la sfârșitul lui septembrie pentru VW, cei de la Seat și Skoda fiind programați în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.