Cu excepția lui Ionică (Hyundai Ioniq model 2018), care a găsit un nou proprietar anul trecut, cele două Tesla Model 3, long range cu tracțiune spate, sunt veteranele proiectului nostru.
Trecute de cea de a treia iarnă, ambele au acumulat peste 48.000 km fără probleme tehnice, deși exemplarul Roxanei a avut nevoie de un update executat de tehnicianul Tesla la domiciliu (spre deosebire de cele standard care sunt OTA), iar al nostru a scăpat de un bug la sistemul de detectare a pasagerului din față, doar prin înlocuirea scaunului, efectuată la a doua încercare, tot la domiciliu.

Ambele operații derulând-se în garanție costul a fost ZERO, spre deosebire de înlocuirea filtrului pentru aerul de climatizare, care poate fi cumpărat direct din Tesla-shop, dar pentru cine nu se pricepe mai trebuie plătită instalarea.
In cazul Roxanei, pe lângă costul piesei de schimb (17 USD) s-au mai adăugat 116 USD manoperă și taxe locale.
Din păcate modelul long range cu tracțiune spate nu se mai livrează decât în China, prin urmare informațiile culese de la TM3 si TVG sunt interesante la modul general, dar nu foarte utile celor ce vor să decidă între variantele disponibile în Europa.
Cum veți vedea mai jos, în ajutor ne-a venit Tudor Iancu din Arad, care a recepționat recent un Model 3 Dual Motor, pe care sunt sigur ca îl vom urmări cu mult interes, pentru informațiile utile culese cu Tesla în România.
Consumul din luna martie

Dincolo de mirajul brandului sau al admiratiei sincere pentru rolul de locomotivă a electromobilității asumat de Tesla, Model 3 dispune de calități și eficiență incontestabilă, care l-au propulsat în vârful ierarhiei înmatriculărilor globale pentru ultimii trei ani la rând.
In graficul consumului mediu din luna martie realizat de participanții la proiectul Electromobilitate, ambele exemplare s-au clasat în treimea inferioară de consum. Aceste valori reduse, combinate cu acumulatorul de 75 kWh, asigura o autonomie de 450 km fără griji.


Pentru a înțelege cum a realizat Roxana un consum mediu mai mic decât majoritatea participanților la proiect, cu excepția lui Marius cu VW e-Up!, mai trebuie precizat că în luna martie temperaturile sunt foarte blânde în Nevada. Ca urmare, fără climatizare, consumul din martie a fost cu 1.7% mai mic decât cel pe termen lung (în imagine consumul este exprimat în Wh/milă).


In schimb, pentru TM 3, care circulă în Michigan, într-un climat mai rece, asemănător cu cel din zona Sibiu – Brașov, consumul din martie a fost cu 1.3% mai mare decât media de la achiziție.


După 232 km parcurși în prima săptămână din aprilie, la temperaturi plăcute de peste 15 grade Celsius, consumul mediu a scăzut la 12.7 kWh/100 km, cu 15% sub valoarea medie după trei sezoane reci și două traversări ale Europei, din Norvegia în România, inclusiv Germania pe Autobahn, cu viteze mai mari decât cele permise în SUA.
Tudor Iancu ne vine în ajutor

Decizia lui Tudor de a participa la proiectul Electromobilitate cu noul său Model 3 Dual Motor, va veni în ajutorul celor ce vor să afle eficiența și eventuale probleme întâmpinate de Model 3 în condițiile traficului din România.
Cu această ocazie Tudor revine ca autor pe blogul nostru, după un prim articol scris după un test drive cu TM 3 la Arad în urmă cu doi ani.
Momentan nu am informații despre consum, dar aș vrea să vă povestesc despre felul în care am achiziționat-o.
Mașina a fost comandată direct de pe tesla.com. Am avut rezervarea de 1000 de euro făcută încă din 2019. Odată ce m-am hotărât că vreau să cumpăr mașina, am pus comanda și am plătit suma de 100 euro, transfer bancar.
Mașina am cumpărat-o pe firmă, și în felul acesta fiind achiziție intracomunitară nu am plătit TVA. Comanda a fost pusă în Ianuarie, la mijlocul lui Martie am primit telefon de la Tesla Olanda pentru a discuta detalii despre factura, datele firmei, prețul, etc. Odată ce am dat acordul, mi-au trimis factura, și am făcut plata prin transfer bancar.
Pe urmă m-au pus în contact cu o firmă de transport autorizată de ei. Transportul a fost 1.500 euro. Aproape toate persoanele cu care am vorbit de la acea firmă au fost din România, așa că am vorbit în Română și am avut parte și de un tratament preferențial:)
Daca nu vreți să o aduceți în țară cu firma autorizată de Tesla, atunci trebuie să plătiți TVA-ul ca și garanție, TVA pe care îl primiți înapoi odată ce înmatriculați mașina în țară.
Plata se face cu două saptamani înainte să ajungă mașina, care mi-a fost livrată pe trailer la marginea orașului Arad. Pentru mașină nouă, numere roșii se pot scoate doar cu factura și certificatul de conformitate al mașinii pe care îl trimit cei de la Tesla pe mail.
Am pus numerele roșii, am verificat mașina cu șoferul, și am plecat pe roți de acolo. Cost total 52.300 euro cu tot cu transport. TVA nu plătesc. Nu am avut acces la Rabla Plus.
Presupun că odată ce oficial se deschide reprezentanța în România, o să se poată achiziționa mașina cu subvenția de aproximativ 10.000 euro (rabla + rabla plus).
Pentru orice alte întrebări, vă rog nu ezitați.
Tudor Iancu – Tesla Model 3 Dual Motor, Arad
Daca pașii parcurși de Tudor pentru achiziția unei Tesla Model 3 v-au trezit interesul, puteți lua legatura în Forum, la rubrica de comentarii, pe facebook sau la adresa [email protected]

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.